Det borde i alla fall diskuteras.

Detta var en intressant och vettig debattartikel som jag tycker att alla ska läsa om medborgarlön. Ingångspunkten är en granskning som Sr gjort där det visade sig att socialbidragssystemet liknade ett lotteri; samma fall fick helt olika svar beroende på handläggare, hälften avslag och hälften godkänt.

Jag tror att det ligger mycket i att den fulla sysselsättningens tid är förbi och jag tror att två lösningar på detta problem är dels införandet av medborgarlön så att arbetslösa kan göra något vettigt av sig tid istället för att slava för socialen och ha någon slags kontinuitet i sina liv. Fördelen med medborgarlön är även att man fortfarande kan tjäna pengar när man arbetar om man har den, vilket du knappt kan med socialbidrag (500 kr nu, som jag fattat det). Detta gör att det lönar sig även att arbeta lite, vilket det självklart ska göra för personer som ofta inte orkar ta en heltid men ändå, liksom alla andra, mår bra av att aktivera sig. Den andra åtgärden tycker jag borde vara att sänka arbetstiden. Vi lever i ett samhälle där färre har jobb samtidigt som allt fler jobbar övertid och inte har tid med familj och intressen.

Dessa två grejer går ganska bra ihop eftersom folk, om de har en trygg grundinkomst, kommer kunna vara mer flexibla på arbetsmarknaden och söka sig till tider och arbeten som passar dem bra. Det är också en effektiv vaccination emot skräpföretag som utnyttjar folk eftersom de flesta helt enkelt inte kommer vara lika desperata efter jobb och kommer kunna byta lättare. Dessutom ger det stora vinster eftersom en massa administrativa poster skulle kunna tas bort och ge pengar över till att satsa mer på sjukvård och psykiatri eller något annat viktigt.

Jag skulle vilja se en ekonom uttala sig om hur detta skulle fungera i praktiken för när jag tänker på det så verkar det ju skitsmart. Ökad rörlighet, ökad trygghet, ökad möjlighet att börja jobba i sin egen takt, mindre administration och så vidare. Ett perfekt system. Det kan ju vara möjligt att det inte fungerar alls i praktiken men jag tycker åtminstone att frågan bör diskuteras seriöst.

11 reaktioner till “Det borde i alla fall diskuteras.”

 1. Jag håller med dig, jag vet inte om det skulle fungera i praktiken men teorin låter verkligen bra. Det låter som det skulle ge vårt samhälle mycket.

  1. Precis. Därför borde det i alla fall tas en ordentlig titt på politiskt.

 2. En stark broms för utveckling av arbetslivet är att det råder diktatur där. Vissa grundläggande saker styrs av lag och avtal, men mest är det chefen som bestämmer. Det kan inte alltid förbli så.

 3. Det har diskuterats och diskuteras väldigt mycket. Tobin (Nobelpristagaren som kom på Tobinskatten) är en stor ekonom som faktiskt har diskuterat frågan seriöst. Det största problemet är att det tyvärr är för förknippat med kommunismen, att den forskningen som har gjorts på ämnet visar på att folk blir mindre produktiva generellt och att både skitjobben och extremstudjobben är svåra att tillsätta. Folk i de samhällena vill vara medelsvenssons. Numera går vi dessutom (tyvärr) rent ekonomiskt mot en liberalare värld där gemenskapens värde är undervärderat individens.

  http://www.canadiansocialresearch.net/ssrgai.htm <- där kan du läsa om studier t.ex.

  Om du vill veta mer och vill se att det faktiskt finns ett allvarligt arbete bakom dessa argument så kan du ju läsa mer här, de har faktiskt ganska bra argument:
  http://www.basicincome.org/bien/

  Jag tror personligen inte att det kommer gå förrän vi har maskiner som kan ersätta människor på alla skitjobb. Men någon gång i framtiden så bör vi ha en sådan gemensam välfärd att det är löjligt att prata om inviduell välfärd som vi gör idag.

  1. Att det diskuteras av ekonomer och politiska filosofer vet jag, men det diskuteras väldigt lite inom politiken.

 4. Tänker att vi skulle få så himla många fler ”kreativa entreprenörer”, med Annie Lööfs ordval, när bra idéer inte längre hindras att bli verkliga pga av att en inte har några hundra tusen i riskkapital eller att det inte går att riskera att lämna en anställning och stå utan inkomst och a-kassa. Det är en så jävla konstig människosyn att tro att vi människor i första hand är kreativa för att tjäna pengar när de allra flesta som driver småföretag nätt och jämt för ut en halvbra lön i månaden och lever i ständig osäkerhet om de ens kommer att gå runt månaden efter. Att folk skulle vara motiverade nog att starta företag och jobba hårt för det bara om konsekvensen av ett misslyckande är tillräckligt stor, det är verkligen skitsnack. Nu blev jag lite upprörd men egentligen är jag väldigt glad för din text, tack!

 5. Precis som nämnt ovan är min fundering i detta system vem som skulle ta de s.k. ”skitjobben” t.ex. städning av toaletter, liksom de riskabla och hårda jobben, vilka vi tar för givet blir utförda. Vem skulle inte syssla med sitt intresse? Resultatet skulle väl bli ett överflöd med konstnärer…

  1. Troligen så skulle folk vilja ha mer i månaden än 7000 kr och skitjobben skulle vara mer välbetalda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *