Alla horor är inte lyckliga och självständiga affärskvinnor som säger nej!

Hanna Friden har skrivit ett inlägg om att horor minsann kräver sina rättigheter som jag måste kommentera.

Personligen är jag för en legalisering av köp av sexuella tjänster, dock inte av hallickverksamhet eller koppleri för profit. Prostitution är för det mesta ingen lycklig saga, och man måste därför motverka det som bransch och utbredd försörjning, men inget ska väl hindra att nån drar in lite extrapengar på att sälja ett ligg.

Men det här med att horor i allmänhet skulle vara så jävla självständiga och starka kvinnor är inte sant. Det finns dem som är det, absolut, jag har träffat flera. Jag har också sett dem som inte kan ett ord svenska, som är drogberoende och som har blivit brutalt misshandlade av en kund. Jag tror inte att de kräver några rättigheter eller sätter gränser, jag tror att de är förjävla trasiga för att göra det.

Det Hanna Friden har gjort är att rakt av köpa iden om prostituerade som några slags självsäkra affärskvinnor. Så kan det absolut vara, men i princip alla forskning om prostitution visar något annat(jag har inte sett något annat, men det finns säkert). Den visar snarare att de flesta inom prostitutionen är väldigt utsatta och har otroligt låg självrespekt. Och ja, sån forskning är ofta missvisande och svår att ha att göra med, men det är fortfarande det den visar, det är det vi känner till. Bilden av den självständiga affärskvinnan används om och om igen när man vill legalisera sexhandel och normalisera prostitution.

Sen finns det ett antal prostituerade som syns mycket i debatten. Bland annat nätverket Rose Alliance, som är för en legalisering, och sen såklart Isabella Lund och en massa andra som jobbar med prostitution och älskar sitt yrke. Därför kan folk ha något att stå på när de säger att de prostituerade själva inte vill ha sexköpslagen och att den minsann inte är några offer. Bara det att många av de prostituerade inte ens känner till sexköpslagens utformning och att det finns nätverk (PRIS) som jobbar för att skärpa sexköpslagen också.

Nu menar jag inte att Hanna Friden skulle vara för prostitution, det är inte det som är argumentationen i hennes inlägg. Jag tror att jag är mer positiv till en legalisering än vad hon är. Men man ska akta sig när man uttalar sig om prostituerade som grupp, så att man inte hamnar i det typiska tjatet om hur självständiga och starka alla prostituerade är, eller för den delen i iden om att alla är djupt skadade psykiskt.

6 reaktioner till “Alla horor är inte lyckliga och självständiga affärskvinnor som säger nej!”

 1. Nej, jag skrev mitt inlägg för att sätta dit idiotkommentatorn Eric som uttryckte en åsikt som innebar att kvinnor som inte vill minsann kan köpas och behandlas hur som helst, vilket inte stämmer. I detta sa jag aldrig, och menade aldrig, att alla horor är med i nätverken eller har det lätt för sig. Jag konstaterar däremot att det FINNS och att man inte kan ha attityden att det går att behandla horor hursomhelst.

  Jag är inte för legalisering av prostitution. Men däremot så är jag tacksam för de nätverk som finns och hur människor faktiskt varnar och ställer upp för varandra i dem. Bara för att jag nämner att det finns och att de inkluderade är stolta, bra och att jag beundrar deras sammanhållning så innebär det inte att jag menar att alla Sveriges prostituerade är delaktiga precis som jag inte menar att ALLA inom ett område är inkluderade eller delaktiga i alla nätverk eller alla organisationer jag nämner.

  Jag förstår inte din tolkning alls. På vilket sätt har jag gått på en myt om den lyckliga självständiga horan för att jag konstaterar ATT det existerar? Får man inte skriva något positivt om horor alls? För det är ju faktiskt det enda jag gjort.

  1. Du uttryckte dig ganska generellt om gruppen horor, det var det jag reagerade på. Klart jag fattar att du inte menar alla, men som du uttryckte dig får man intrycket av att det är den generella regeln. Du skriver ”hororna” som om du talade om hela gruppen eller i alla fall en majoritet av den, du skriver inte ”delar av” eller ”många”.

   Man får visst säga något positivt om horor, jag skriver själv att det du pratar om finns och tar upp flera exempel, men ställer mig emot hur du framställer det som en generell regel. Det påminner starkt om den retorik som brukar användas när man argumenterar för prostitution, det var det jag reagerade på. Du menade säkert något annat, men det var så jag tolkade dig.

 2. Å andra sidan tycks forskning om prostitution och dess påverkan på kvinnor vara väldigt vinklad, och täcka in väldigt få kvinnor. Och nästan alltid handla om just kvinnor också. Sexköpslagen t.ex. baserades ju på hur kvinnor mådde av prostitution, och endast 700 kvinnor (om jag minns rätt) i vitt skilda delar av Europa hade tillfrågats. Hade gärna sett att man frågat fler kvinnor, framför allt inom Sverige eftersom det ju är här lagen ska gälla. Hade gärna sett att man varit noga med att skilja på vilka kvinnor som är frivilligt prostituerade och vilka som blivit horor genom tvång av en person.

  Däremot är det ju självklart att det finns många som mår dåligt av att sälja sex. Men så är det ju egentligen inom väldigt många yrken. Att det finns människor som mår dåligt. Och allt arbete är slaveri, inte bara prostitution. Det irriterar mig att vissa vill fokusera på att endast sexsäljande är slavande under kapitalismen, bara för att de har så svårt att acceptera att sex kan köpas & säljas. Och det är ju klart att man inte ska fastna i fällan åt något håll. Jag tycker bara att det är viktigt att komma ihåg att folk inom alla yrkeskategorier kan må dåligt, inte bara horor.

  1. Jag säger inte att det är någon perfekt forskning, men det är åt det hållet den mesta pekar. Som sagt så är det svåra områden att forska på. Sexhandel är en komplex fråga som är svår att ta ställning i, min ide är att man ska tillåta köp och sälja men inte annan kringliggande verksamhet.

   Det jag kritiserar här är egentligen inte antagandet att det finns dem som gillar det de gör, vilket jag skriver i texten. Däremot tycker jag att Hanna uttalade sig generaliserande och med en retorik som är farligt lik den som många riktigt efterblivna debattörer för.

 3. ”Jag har också sett dem som inte kan ett ord svenska” oh dear…

  Bra skrivet annars!

  Sedan så tycker jag verkligen inte att man kan jämföra prostitution med andra jobb när det kommer till hur man blir behandlad. Ja vissa blir behandlade orättvist när de jobbar på dagis eller i boklådorna. Ja, vissa blir mobbade på kontoret och somliga bränner ut sig i frisörsalongen. Men de blir inte misshandlade, förnedrade, spottade på eller mördade i samma utsträckning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *