Att ”kämpa för relationen”.

kämpaDet här med att en ska ”kämpa” i sina relationer är någonting som sägs ganska ofta. På ett sätt håller jag med; andra människor ska inte vara slit- och slängvaror, utan det är viktigt att behandla människor en har relationer med med respekt.

Däremot kan jag uppleva det som att många människor inte vet vad de kämpar för, och varför.

Jag upplever att det ofta åläggs mig som kvinna att jag ska göra det ena och det andra för att kunna ha ”fungerande relationer med män”, alltså relationer som inte uppfattas som ”problematiska” i patriarkatet utan där en glatt tar emot den skit en utsätts för.  Typ att en ska gå i terapi för att komma över sitt manshat. När jag kommer i kontakt med sådant undrar jag mest varför. Varför ska jag lägga men massa tid på att kunna ha relationer med män?

Att ”jobba på relationen” verkar i en heterokontext ofta innebära att kvinnan ska lära sig att acceptera det ena och det andra och inte ställa till besvär, eller att han ska lära sig att kommunicera med mannen på en nivå som passar honom. Kanske ska hon lära sig att ”tänka annorlunda” för att inte uppleva vissa saker som problematiska och så vidare. Det är ofta kvinnan som ska förändras, snarare än mannen. Att jobba på relationen blir hennes projekt, delvis då det i regel är hon som far illa i den.

Många kvinnor beskriver hur de har lidit sig igenom dåliga perioder i relationer med män men att det ”är bättre nu”. Såhär har jag kunnat känna i relationer med män, både vänskap och kärlek. Att jag har lagt väldigt mycket energi på att bygga upp en bra relation, och under processen aldrig ifrågasatt vad meningen med det egentligen ska vara. Det finns liksom en idé om att det är så en måste göra, för att en som kvinna ska leva för och genom män och belöna dem med känslomässigt arbete för att de vill finnas i ens liv. Men när jag har haft relationer med kvinnor har jag inte behövt lägga en massa arbete på relationen innan den blivit givande, och det skulle jag troligen inte ha gjort heller just för att relationer med män anses vara mer värda att arbeta på. Givetvis blir relationer ofta bättre ju längre en har dem, men jag har aldrig haft känslan av att jag går in i något dåligt och lägger en massa energi på att förbättra det.

Jag hör folk prata om att människor som skiljer sig ”ger upp för lätt” och att en inte ska förvänta sig att det är bra hela tiden. Men varför skulle en lägga en massa energi på någonting som känns ovärt, som tar mer än det ger hela tiden, när en skulle kunna lägga energin på relationer som gav mer tillbaka.

Sällan uppmuntras vi till att stanna upp och fråga vad som egentligen är syftet med allt, vad det är vi önskar uppnå med allt det arbete vi lägger ner. För ofta är det som att en lägger en massa energi på relationer bara för att det är så det ska vara, snarare än att det faktiskt är någonting en tror kommer ge något tillbaks i slutänden.

Relationer med män är för kvinnor en så oerhört dålig osäker investering, vi förväntas lägga oceaner av tid och energi på något i hopp om att det en dag i framtiden ska leva upp till våra romantiska föreställningar om Det Perfekta Heteroförhållandet.

4 reaktioner till “Att ”kämpa för relationen”.”

  1. <3 <3 <3
    Tänk vad en inte är medveten om många så självklara och synliga saker i ens närhet/samhället i stort. Tack för att du sätter ord på dem och belyser på ett sådant självklart sätt

  2. Jag håller med dig om en del men inte allt. I de flesta relationer jag känner till, både mina egna och andras (heterosexuella sådana då), så har det oftast handlat om att killen måste ändra beteende för att relationen ska funka – tex i terapi eller efter en kris. Ofta handlar det om att han måste ta mer ansvar på olika sätt och kommunicera bättre. Dock faller det oftare på tjejen att dra igång och driva arbetet med detta. Men ur den synvinkeln håller jag inte alls med om att det generellt sett är tjejerna som ska ändra sig för att en relation ska fungera. Däremot är nog många tjejer snabba att tidigt göra det för att man inte vill vara till besvär, och att stå upp för sig själv och sina egna intressen och önskningar i en relation är något tjejer oftare gör avkall på. Kanske det är det du menar i din text? Men den gamla normen upplever jag att många blir bättre och bättre på att jobba emot, jag har själv fått jobba mycket på det. Och även om du har en aldrig så ömsint och öppen kille så måste du själv stå upp för dig själv och inte göra avkall på dig själv, det är ingen annan som kan göra det åt dig, även om det såklart underlättar om ens partner är medveten och hjälper till.

  3. Sluta skriv om mitt liv…. 😉 FAN åh pallar inte. Är mitt uppe i den här skiten nu, att fundera över om det är värt att kämpa för eller ej. Och det stämmer att i princip alla pushar på att kämpa, kämpa trots att det är skit. Har t o m fått höra ”men hur ska du klara dig ekonomiskt om ni går isär”, ba okej jag ska stanna för att det kommer bli jobbigt ekonomiskt annars!? Starta kvinnokollektiv nu och låt mig va med så kan vi simma med bebisen! 😉

  4. Det är ungefär som att köpa två olika bilar för samma peng. Den ena bilen måste du ägna tid och pengar åt att reparera, eftersom den funkar så dåligt från början – ett måndagsexemplar. Den andra bilen går som en klocka och du kommer från a till b utan ständiga motorstopp och kostsamma reparationer.

    I första alternativet går du alltid ut som en stor förlorare hur mycket du än anstränger dig för att underhålla och serva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *