Att skylla arbetslösheten på den arbetslösa.

Läser en artikel om att arbetsförmedlingen i Frankrike har valt att ge arbetslösa kvinnor ”makeovers”, alltså stylingkurser där de lär sig hur de ska se ut för att bli attraktiva på arbetsmarknaden. Det hela motiveras såhär:

Stylingkursen är till för kvinnor som har gått arbetslösa länge och behöver öka sitt självförtroende, säger Annelie Germold, informatör på franska arbetsförmedlingen till Kommunalarbetaren.

Vad en kan utläsa av citatet ovan är att det främsta problemet som måste lösas för att få ut dessa kvinnor i arbete är deras ”dåliga självförtroende”, som om det var det det handlade om. Vidare tycker jag idén om att det är arbetslöshet som ger dåligt självförtroende är konstig, det är väl snarare den förnedring en utsätts för som arbetslös som är skälet. Jag tror knappast att någon får bättre självförtroende av att ständigt matas med myten att deras arbetslöshet beror på att de har dåligt självförtroende, så att säga.

Detta ligger egentligen inte särskilt långt ifrån det jobbcoacher sysslar med i Sverige, som jag skrivit om här. Allting handlar om att den arbetssökande ska ändra sig, ändra sitt kroppsspråk, sitt leende och såklart sin inställning, alltid alltid sin inställning.

Men arbetslösheten ligger inte i om en har rätt kläder eller smink eller inställning utan den ligger i att vi har ett samhälle som skapar strukturell arbetslöshet. Även om alla arbetssökande sminkar sig helt perfekt eller är jättepositiva så kommer det inte leda till fler jobb. Att jobbcoachning och liknande bygger på att arbetaren ska foga sig ännu mer, anpassa ännu fler bitar av deras jag till arbetets logik, är inte en fråga om att ”skapa jobb” utan om att tvinga fram lydnad. Det är en fråga om att ta den där potentialen till samhällskritik som en utsatt människa kan bära inom sig och vända den till skuldtyngt självhat, för det är så jävla mycket enklare att hantera.

För det farligaste som kan hänga är ju såklart att insikten om att utsattheten inte är ens egen skuld att bära växer sig stark, för däri finns potentialen till motstånd. Idén om att vi kan förändra samhället, att det är samhället det är fel på och inte oss själva, är farlig. Och därför måste arbetslösa ständigt tutas i att de minsann kan vara positiva nog, välsminkade nog, för att kunna få jobb. Att det handlar om dem och inte om samhället.

IMG_20130804_202204Tidningen Platsjournalen som ger ut av Arbetsförmedlingen som i princip går ut på att ”tipsa” arbetssökande om hur de kan förändra sig själva för att få jobb.

6 reaktioner till “Att skylla arbetslösheten på den arbetslösa.”

  1. Exakt. Vidrigt är det, på så många plan och av så många anledningar.

    Sedan kan man också fråga sig, om man nu skulle köpa deras resonemang om att framgång på en anställningsintervju hänger ihop med hur välklädd och välstylad man är (vilket jag inte gör, men låt oss leka med tanken) varför skulle då en kurs i smink, styling och mode vara lösningen? Vore det inte, i så fall, bättre att satsa de pengarna på att sponsra snygga kläder, smink- och stylingsprodukter och hårfrisörbesök åt de arbetslösa? För det räcker ju inte med att man har kunskap i hur man klär, sminkar och klipper sig snyggt, man måste ju också ha råd med detta. Hur många arbetslösa har det?

  2. Detta gör mig så arg. Självförtroende hos jobbsökande kvinnor ska alltså baseras på hur tillfixade de är. Det borde vara irrelevant för de flesta jobb. Hel och ren _borde_ räcka.

    Jag har en hel del erfarenhet av jobbsökande och är verkligen trött på alla käcka tips på hur en ska göra om sig. T.o.m. min facktidning innehåller en massa tips hur en ska göra om sig för att vara en attraktiv arbetstagare. Dessutom är mitt fack för lönespridning. Ett bra fack skulle främst arbeta för att höja lönerna för de som tjänar sämst och för bättre arbetsvillkor.

  3. Här kan jag bara instämma med dig, Fanny. Att söka jobb är inte att sälja sig på prostitutionsmarknaden.
    Vissa kan givetvis behöva goda råd inför en anställningsintervju. Men det gäller faktiskt också de arbetsgivare som ställer frågor. Många av dem måste lära sig hut och hyfs. De ska till exempelvis inte fråga unga kvinnor om de tänker skaffa barn. År 2013 finns det nämligen sådana som gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *