Blanda inte ihop vad som är hygieniskt med dina personliga preferenser.

Ofta hör man folk motivera allt från tamponganvändning till rakning av kön till att det är mer hygieniskt. Vad som är hygieniskt och inte är absolut inte samma sak som att ha åsikter om vad som är äckligt och inte. Hygien rör sig om något som ger effekter på hälsan, till exempel om man inte duschar regelbundet eller tvättar händerna efter toalettbesök, där kan vi snacka om vanor som faktiskt har en effekt på spridning av bakterier och sjukdomar. Men när det gäller till exempel rakning av kön så finns det inga belägg för att det skulle vara hälsovådligt att inte raka könet, snarare tvärtom eftersom bakterier som annars skulle fastna i könshåret åker upp i fittan om man rakar den.

Samma sak med mensblod. Du kan tycka att det är äckligt och så vidare, men det är inte ohygieniskt att få det på fingrarna och hälla ut det i vasken så länge du tvättar händerna efteråt (som man väl ändå gör efter att ha bytt tampong eller binda). Vad fan, du sköljer ju ur vasken efteråt precis som alltid när man häller i något som syns och luktar, typ en flaska gammalt vin. Det är ju inte som att du ska slicka bort mensresterna några dagar senare.

Sluta blanda ihop vad som är hygieniskt med dina personliga preferenser om vad som är fräscht och inte, det är inte samma sak. Du kan inte få sjukdomar av att äta pasta som kokats i samma kastrull som en menskopp, inte heller av att ha en ren menskopp i munnen. Du kan tycka att tanken känns motbjudande eftersom du har blivit matad med budskapet att men är något äckligt och vidrigt som ska gömmas sedan du var ett barn, men det är inte samma sak som att det faktiskt är skadligt.

Fan alltså. Jag är så trött på att höra att mina kroppsfunktioner inte bara är ofräscha utan rentav ohygieniska, en orenhet så allvarlig att den sätter folks hälsa i riskzonen. Inte hör man det om killars runkpapper. Det är på sin höjd äckligt, men ingen behandlar det som om det vore farligt.

36 reaktioner till “Blanda inte ihop vad som är hygieniskt med dina personliga preferenser.”

  1. Som sagt, papper som killar fångar upp sperman i efter runkning.

 1. Väl rutet Fanny! Jag håller helt med dig, det är verkligen inte samma sak. Jag har fått höra att jag är ohygienisk som inte rakar armhålorna, bara för att personen ifråga tycket det var äckligt. Det störiga är ju dock att det inte går att komma med argument till sådana människor som har för vana att kalla andra äckliga.

  1. Det är bara fånigt. Vad fan har hår under armarna med hygien att göra.

 2. Detta att könshår skulle få bakterier att fastna istället för att åka upp i fittan, finns det några vetenskapliga källor på det? Jag tycker det låter lite tveksamt.

  Jag förstår alltså att argumentet är till för att visa att man inte nödvändigtvis måste raka sig, något jag håller med om, det är bara själva faktan jag är skeptisk till.

  1. Har inte läst någon studie på det men hört det påpekas av personer jag finner trovärdiga samt tycker själv att det låter rimligt. Men jag är ej 100% säker.

   1. Det kan så vara, jag vet ej, men jag har hört att könshåret utgör en sämre grogrund för bakterier då det bildas ett luftande avstånd från trosorna. Mer luft= Mindre bakterier. Har dock inte heller läst någon studie i ämnet.

    1. Låter rimligt, det är så jag också tänker. Dock tror jag inte att det gör någon jätteskillnad.

   2. Det är väl kanske inte bakterierna i sig som fastnar, de är ju så små att de tar sig in vart som helst, men kanske snarare att smuts fastnar, och det är ju i smutsen som bakterier finns! Jag kan också tänka mig att t.ex. flytningar och annat underlivsgött kan fastna i håret och därmed hållas en bit bort (och under luftigare omständigheter) än att ligga och bara götta rakt mot huden, medan det växer till sig bakterier där. Alltså med hår = luftigt och ”torrt”, utan hår = svettigt och kladdigt. Eller, det är min personliga erfarenhet så grundar dessa antagande på detta!

    1. Jomen precis. Och jag tycker också, precis som du, att det generellt känns fräschare med hår. Sedan kanske inte vissa män tycker det, men jag prioriterar min egen bekvämlighet.

   3. Jag tycker ju inte det låter särskilt rimligt eftersom det ska vara en bra tät fläta för att lyckas stoppa något så smått som bakterier. Sedan tror jag inte heller att bakterier är något som flyger upp i fittan lite hela tiden, utan snarare att om det kommer skadliga bakterier utifrån tillförs de från fingrar eller annars som förs upp i fittan. För övrigt tror jag att det där med fitthygien är något den klarar ganska bra oavsett, så länge man inte går runt med samma trosor i en evighet.

    1. Fast samtidigt är det så att bakterier ofta sitter fast på större partiklar. Jag skulle säga att det låter fullkomligt rimligt att könshår hindrar dessa partiklar med bakterier från för att komma ipp i fittan.

  2. Om inte annat så irriterar ju rakning huden och ganska många får små inflammationer i hårsäckarna, vilket brukar vara obehagligt och kan ge rätt jobbiga problem om man har otur.

 3. Jag tittade på Doctors eller vad programmet nu heter där någon frågade just den frågan, eller snarare: ”är det ok att raka sig om man vill eller får man in massa bakterier?” Läkarens svar var att känner man sig fräschare så finns det ingen fara för att ansa eller inte ansa. Det va iaf va hon sa.

  1. Menar inte att man ska strunta i rakning om man tkr det är skönare, bara att hygienargumentet suger.

  1. Nej, många har svårt att acceptera att deras syn på saker och ting är socialt betingade.

 4. Med tanke på att det finns feministiska kvinnor som försvarat manlig omskärelse med just hygien som argument så kanska du borde fundera på det där med sten och glashus.

  1. Fast jag har då aldrig gjort det utan tycker tvärtom att det är ett förkastligt argument.

  2. Varför ska jag eller någon annan feminist ta ansvar för att någon enstaka verklig eller inbillad feminist tyckt att omskärelse är bra pga hygien? De festa feminister jag känner tycker att omskärelse som sker på en icke samtyckande individ är en kränkning.

 5. Det är alltid lika intressant att se hur tjejer försvarar omskärelse om det gäller rika män från new york som dessa dejtar,men när man säger att i pakistan e 100% omskurna å mest hedersmord i världen då tänker dessa feminister till…

  1. Nu var han ingen rik man från New York utan en rik backslicker från Malmö, men den enda omskurna sexpartnern jag haft gjorde mig varken positiv eller negativ till omskärelse. Så himla stor skillnad var det helt enkelt inte. Dessutom hade han gjot det som vuxen av medicinska skäl och det tycker jag är en jäkla skillnad mot att göra det utan anledning på ett barn som inte kan värja sig eller säga nej. Och det gäller både ”det är snyggare så” och ”alla andra gör det” ingrepp på bebisar på Manhattan och bebisar i Pakistan.

 6. Väl talat. Är så himla trött på hopblandadet av ofräscht & ohygieniskt. Ibland tycks folk inte ens blanda ihop det utan bara använda ohygieniskt som ett sätt att få folk att sluta med det där som de tycker illa om, t.ex. att inte raka armhålorna.

  1. Det är verkligen supervanligt. Speciellt med armhålehår. Konstigt att det bara gäller för kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *