Borgerliga floskler och vari skillnaden ligger.

wpid-img_20140824_152510.jpgMina favoritreaktioner från olika borgare när det kommer till händelserna i Malmö. Vad bra att sånt här händer så alla liberaler har en anledning att dra sina floskler!

Vissa undrar vari ”skillnaden ligger” mellan fascistiska och antifascistiska/vänster demonstrationer. Det korta svaret på denna fråga är att det helt enkelt är demonstrationer för två helt olika saker. Om en tycker att fascism och socialism är likvärdigt så är det väl rimligt att tycker att det är likvärdigt, men personligen tycker jag att fascism låter sjukt mycket mer osympatiskt och våldsamt än ett klasslöst samhället. En får väl avgöra själv vad en tycker i frågan eller något. Dock att den här liberala logiken som säger att alla ”extrema” åsikter är fel är jättemärklig. För det först är ”extremism” alltid något som definieras i förhållande till den politiska mitten som alltid skiftar. En gång i tiden var det ”extremism” att vara för allmän rösträtt, yttrandefrihet, emot slaveri och så vidare.

Såhär tänker jag kring politik: en får väl ta och fundera på vilken typ av samhälle en vill leva i och sedan fundera på rimliga metoder för att nå dit. Jag vill leva i ett samhälle fritt från förtryck vilket innebär att jag tycker att det är relevant att bekämpa fascism såväl som rasism, kapitalism och patriarkat. Detta är min politiska utgångspunkt och jag tycker det är ganska rimligt. Ståndpunkten ”det är fel med extremism” är bara en töntig ursäkt för att inte göra ett skit och låta samhället fortsätta se ut som det gör med allt förtryck och lidande det innebär. Och det kan en väl göra om en tycker det är soft, men jag har personligen mycket svårt att förstå den ståndpunkten.

Nå, detta om detta.

3 reaktioner till “Borgerliga floskler och vari skillnaden ligger.”

 1. Kom just att tänka på att ”liberaler”/”liberal” används som skällsord för politiker av högerkanten mot politiker på vänsterkanten precis som tvärtom (USA vs Europa).

  Annars har jag en generell fråga till dig som identifierar dig som kommunist. Vad ska en göra för att kommunism som ideologi skall fungera i framtiden och inte urarta till förtryck och ett de facto klassamhälle, såsom det gjorde i sovjetunionen, DDR, och Kuba (fängslande av oliktänkande, hbtq-personer osv)

  1. Åh, det är en fråga en måste skriva mycket om och det tänker jag inte göra bara för att du ber om det. Läs lite nutida kommunistisk filosofi, många tar upp denna fråga.

 2. ” Jag vill leva i ett samhälle fritt från förtryck vilket innebär att jag tycker att det är relevant att bekämpa fascism såväl som rasism, kapitalism och patriarkat. Detta är min politiska utgångspunkt och jag tycker det är ganska rimligt.”

  Kom av någon anledning in på ”The Venus Project” skapat utav Jacque Fresco:

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Venus_Project

  Mycket intressana visioner, IMO!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *