Polisens agerande mot nazister.

I lördags marscherade Smr, svenska motståndsrörelsen, genom Stockholms innerstad. Typ vid 1-2 började folk skriva på twitter om att Smr delade ut flygblad på drottninggatan. Detta var ingenting som verkade vara känt sedan innan, och de hade inte heller något tillstånd. De gick mot gamla stan. Vid slussen så började det ansluta folk för att demonstrera emot.

Av vad jag har förstått så blev det konfrontation vid medis och slussen. Polisen gjorde som vanligt och lät nazisterna marschera på i lugn och ro och lade fokus på att stoppa motdemonstranterna. Detta trots att Smr inte ens hade sökt tillstånd för demonstrationen och dessutom var beväpnade (med sina flaggor som är vässade). Jag såg dem gå förbi vid bågen och då såg jag inte en enda polis.

Polisens strategi verkar bygga på att det viktiga är att hålla isär demonstranter och motdemonstranter. Problemet med det här resonemanget är att nazister inte bara utgör ett hot för de som organiserar motstånd utan mot folk i största allmänhet.Den nazistiska ideologin bygger liksom på utrensning.

Nazisterna var inte många, polisen hade troligen kunnat stoppa dem om de hade velat och i alla fall ta ifrån dem deras vapen, men detta gjordes inte. Istället lades fokus på att hålla isär nazisterna och motdemonstranterna, ungefär som om motdemonstranterna var de enda som nazisterna eventuellt skulle kunna attackera. Ungefär som om det var frågan om något slags gängbråk och att nazisterna bara är gulliga små lamm så länge ingen antifascist kommer i närheten. Som om nazisterna bara ville typ ~*uttrycka sin åsikt*~ och inte faktiskt verka för ett nazistiskt samhälle med allt vad det innebär.

Detta rör sig inte om något fredligt uttryckande av åsikter från nazisternas sida, de söker tvärtom konfrontation. Det går inte att hantera problemet genom att hålla isär ”grupperna”, utan nazismen i sig måste bekämpas som den våldsamma rörelse det är. Det är inte som att de kommer stanna vid att slå ner motdemonstranter, utan de kommer använda våld mot alla som inte passar in i deras idealsamhälle. Det är viktigt att polisen fattar detta och börjar bekämpa nazister just för att de är nazister och inte bara försöka undvika ”konfrontation”. Det kommer troligen inte att hända, och kust därför är det så viktigt att de som faktiskt intresserar sig för ett samhälle fritt från våld och inte bara att nazister inte ska sammandrabba med vänsterfolk i öppen konfrontation börjar motarbeta nazisterna själva.

16 reaktioner till “Polisens agerande mot nazister.”

 1. Nazister är ett pack men de flesta är ganska beskedliga typer. De stör sällan vanliga människor, de bråkar inte, för inte västen. De står mest där och delar ut absuda flygblad och håller lustiga små tal.

  För varje ”nazistattack” så har vi mer än 10ggr fint vänstervåld, Riktat mot alla som inte vill gå våldsvänsterns väg. Det är inte ett gäng sorglustiga uniformsfetishister som är hotet mot demokratin. Inte heller polisen.

  Såväl SÄPO, underättesetjänsterna som Europol rapporterar samma sak, vänstervåldet är på frammarsch och ett hot, nazisterna fortsätter vara kriminella och förvirrade småbrottslingar.

  1. Måhända har vänstervåldet ökat som ett resultat av ökad nazistisk och fascistisk verksamhet, vänstern brukar dock inte gå omkring och slå ner folk på gatan, vilket nazister gör och har gjort upprepade ggr senaste tiden.

   1. Nazism har alltid dragit till sig våldsglada psykopater, vänstern har inte alls haft samma lockelse för dessa. Ganska lite av nazisternas våld är noga planerat och i egentlig mening politiskt. Björn Söderberg och en handfull till kan ses som offer för våld som varit helt igenom politiskt, resten kom bara i vägen för störda nazister.

    1. Det är därför som jag inte är ser dem som något slags hot mot samhället eller demokratin. Våldsvänstern däremot är välorganiserad och har en stor samling mer eller mindre naiva nyttiga idioter som skyddar dem.och ursäktar deras handlingar.

     Jag har aldrig hört någon av mina liberala vänner och kollegor, eller konservativa, säga något gott om nazister. Inte ens när de ger sig på den hatade vänsterextremismen. Nazister har helt enkelt inget vettigt att komma med.

  2. Rasifierade, icke-straighta m.fl är alltså inte ”vanliga människor”… Vad har vi då gjort för att förtjäna nazisternas våld undrar jag?

 2. Vill du verkligen ha ett samhälle där polisen tar sig friheten att bestämma vad som får och inte får sägas i det offentliga rummet? Risken är ju inte så liten att andra ideologier, som också vill genomföra radikala förändringar av vårt statsskick, bedöms som farliga…

  Vidare, en demonstration kan aldrig vara olaglig och det är endast om denna medför en olägenhet, t ex stör trafik eller dylikt, som polisen kan agera. Att marschera omkring med en flagga och leka trettiotal är ur det perspektivet ganska harmlöst. Och hålla isär folk är högsta prioritering i sådana situationer. Det misslyckades man med i Kärrtorp med rätt trista följder.

  Med allt detta sagt så är ju SMR skrattretande. Führer Lund skulle inte kunna skramla ihop 250 ariska kämpar om hans liv hängde på det, detta efter trettio år av oförtruten kamp för den vita rasen. Jag påstår inte att de är ofarliga individuellt men att dessa aktioner är ju inte för att ragga anhängare på plats utan för att generera uppmärksamhet och vinna internetkrigare. Man behöver desperat upprätthålla bilden av en kamporganisation som vinner mark men sanningen är ju att man står och stampar, hur mycket man än försöker ge intrycket av motsatsen. När NSDAP var lika gammalt som SMR är idag hade Hitler suttit vid makten i tre år, SMR har kanske 200 fullvärdiga medlemmar på en befolkning på nästan tio miljoner….

  1. Jag hade tex tyckt att det var lämpligt om nazisterna blivit ifråntagna sin vapen ja, det har ingenting med demonstrationsfrihet att göra utan är en ganska grundläggande grej. Sedan har polisen faktiskt rätt att avhysa från platsen om det saknas tillstånd, det har något med störande av allmän ordning att göra. Uppenbarligen hade polisen inga skrupler mot att göra det mot motdemonstranterna.

   Nu är detta dock inte främst en fråga om det som skedde idag utan den generella utveckligen.

   1. Den generella utvecklingen är väl just att samhället går mot en allt fredligare väg där nazister och våldsvänster syns tydligt för att de är de enda som sysslar med upprepat våld i stor skala och nazisterna är rejält underrepresenterade andelsmässigt när i antal och antal aktioner.

  2. Fascicmen står definitivt inte och stampar, den är på frammarch i hela Europa, finns representerad i vår riksdag. Det är allvarligt och folk måste reagera innan det är för sent.

 3. Idag stod det i vår lokaltidningen om Ronny som blev ihjälslagen av nazister 1986. Den person som dömdes för dråpet var Klas Lund, nuvarande partiordförande i svenska motståndsrörelsen. Det är alltså regelrätta mördare som polisen lotsar genom stan. Man kan inte ens kalla honom för en ex-mördare i.o.m att det är samma åsikter som ledde till dråpet som de nu driver som sin politik. Inte mysigt någonstans.

 4. Om jag får gissa på hur Polisen tänker i dessa situationer skulle jag gissa på att det är ungefär samma fenomen som i fotboll; man omringar och skyddar bortasupportrarna eftersom dessa oftast är avsevärt mycket färre än hemmasupportrarna. Eftersom (som någon redan påpekade ovan) SMR/nynazism överlag är något ganska få människor i dagens Sverige identifierar sig med medan antirasism är så pass utbrett och socialt acceptabelt att man kan tala för och om det i offentliga sammanhang (Riksdagens öppnande exempelvis) ökar sannolikheten för våldsamheter mångdubbelt bara SMR visar sig på godtycklig plats. Dels eftersom de själva lätt kan provoceras till våld, dels eftersom det finns så många antirasister.

  Jag misstänker alltså att Polisen bedömde att SMR hade blivit våldsamma om Polisen försökte få bort dem från platsen eller ens ta deras fanor, kring vilka SMR har en slags hederskult, vilket är extra olämpligt i stadsmiljö och i synnerhet om det finns potentiellt våldsamma antirasister i närheten som kan utnyttja oroligheterna då för att ta till våld själva. Det enklaste alternativet var helt enkelt då att bara följa SMRs rörelser med en mindre styrka; alla andra alternativ hade varit större och mer riskfyllda operationer.

  1. Så är det säkert. Detta är ju dock bara en riskkalkyl för polisens ingripande, tycker det vore bra om de tog med riskerna det medför att nazism som ideologi sprider sig.

   1. En sådan risk i någon mening bedöms av SÄPO som håller koll på både vit makt-miljön (SMR, Svenskarnas parti och dylikt) och den autonoma miljön (AFA osv.) och bedömer hur de hotar vad som så fint kallas för ”Rikets inre säkerhet”. Med tanke på att SMR fortfarande efter alla dessa år som ovan noterats fortfarande bara kan räkna med ett hundratal medlemmar enligt SÄPO verkar ju risken att det sprids p.g.a. dessa typer av aktiviteter som SMR har ägnat sig åt länge vara ganska liten. Om man tittar på Salemmarschen så minskade ju antalet deltagare stadigt under dess levnadstid för att till slut upphöra helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *