”Demokrati”.

En grej jag tycker är lite Spännande så att säga är hur folk slänger sig med ordet ”demokrati” för att försvara det ena och det andra, typ att nazister ska få demonstrera under polisbeskydd.

Jag får alltid lust att fråga typ ”jamen så intressant, vilken demokratiteoretiker utgår du från”. Inte för att en måste grunda sina resonemang hos någon teoretiker MEN en borde väl i alla fall fundera lite på vad en menar. Det är nämligen inte någon självklarhet.

Vad menar vi när vi säger demokrati? Ordet betyder i grunden folkstyre och har ändrat innehåll många gånger genom historien. Till en början trodde en till exempel inte att demokrati kunde finnas i stora stater eftersom det ansågs självklart att representation inte var förenligt med demokrati, eftersom alla (eller alla fria män) skulle ha möjlighet att delta i diskussionen, företräda sig själva.

Den typ av demokrati vi har idag kallas liberal demokrati och det är INTE det enda system som kan kallas demokratiskt, även om många tycker om att låtsas det. Det har däremot noll förankring i någon slags teoretisk diskussion, där talar en rentav ofta om de problem och det ”demokratiunderskott” som detta system för med sig.

Många tycker om att prata om yttrandefrihet som anses så viktigt och DEMOKRATISKT. För det första rör yttrandefriheten förhållandet mellan medborgare och stat, och innebär att du inte ska bli hindrar på förhand att uttrycka dig. Det är på intet sätt en självklarhet att snuten ska försvara till exempel nazister mot andra medborgare.

Inte ens i en liberal demokrati är det en självklarhet att vem som helst ska få yttra sina åsikter offentligt. Till exempel så anses det relevant med mänskliga rättigheter, såsom religionsfrihet, och detta är något som de flesta ställer sig bakom. I flera länder finns det ett förbud mot organiserade nazister. Jag vet själv inte om jag tror att ett förbud är en rimlig lösning på problemet, men att slänga sig löst med ordet ”demokrati” för att försvara nazisters rätt att inte bara demonstrera, utan att få hjälp av våldsmonopolet med att jaga bort motdemonstranter (som har en demokratisk rätt att demonstrera) är extremt oseriöst och saknar förankring i teori. Helt enkelt liberala floskler.

6 reaktioner till “”Demokrati”.”

 1. Jag tror nog ändå det skulle skapa en del problem ifall de inte fick demonstrera. Provocerande att inte få uttrycka sin åsikt – missnöje, irritation – ytterligare näring till gruppen.

  Deras demonstrationer kanske också bidrar till att fler inser att det är viktigt att det pratas om rasism. Att inte bara ignorera och låtsas att rasism inte finns.

  Rasism är ett så pass tabubelagt ämne, i alla fall upplever jag att det är svårt att prata om ämnet utan att säga något ”fel”.

  1. Är inte ett politiskt klimat där fascister känner sig frustrerade något eftersträvansvärt? Är ”prata om” respektive ”ignorera” de enda alternativen? Hur ska fascismen bekämpas? Tabut du upplever, är det egentligen inte din egen ångest inför att bära på rasistiska värderingar? Är det inte ett öde vi alla delar som invånare i ett samhälle med rasistiska strukturer?

   1. Nej det tycker jag inte. Kan inte se att det leder till något som helst gott när människor känner sig frustrerade. Förmodligen leder det endast till förstärkande av deras åsikter.

    Om man ser ”prata om” respektive ”ignorera” som två ytterligheter och räknar allt däremellan som separat enheter, så antar jag att det finns fler alternativ. Vad tänker du själv?

    Ja det låter rimligt att alla människor bär på mer eller mindre rasistiska värderingar. Och jag tror inte att det blir bättre av att inte diskutera det.

    1. Tre stycken. Tror vi är överens om sista så besvarar två första i ett svep.

     Jag har inga problem med att personer hyser fascistiska åsikter. Tror det är omöjligt att bekämpa, således; acceptans. Men jag är antifascist och kontentan av det är att varje försök till att omsätta fascistiska åsikter i praktik ska mötas av ett resolut ultimatum; upphör eller möt våldsamt motstånd.

     1. våld är säkerligen en bra lösning för stunden, men jag tror inte det fungerar långsiktigt. Kan förstå att det känns nödvändigt att ta till innan någon annan väg funnits. Å andra sidan finns ju risken att det bidrar till än mer hat och kämpaglöd från de andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *