Den som blir provocerade av håriga kvinnoben borde först fundera över sin egen reaktion.

Ibland frågar folk varför jag inte rakar benen. Den frågan är så konstig egentligen, även om den idag betraktas som normal att ställa till kvinnor. Man skulle aldrig fråga en man varför han inte rakar benen, inte heller en person varför hen inte färgar håret eller sminkar sig. Alla förstår att det är upp till individen, inget man ska behöva försvara. Men när det kommer till kroppsbehåring så har plötsligt ansträngningen börjat ses som normen.

Så när någon frågar varför jag inte rakar benen så brukar jag säga att svaret ligger i frågan. Jag har valt att inte raka benen för att jag egentligen inte borde behöva välja att strunta i det, att det man väljer egentligen borde vara det motsatta; att välja att raka sig. Jag har valt att inte raka benen för att det är något som borde vara, men inte är, ickepolitiskt och oprovocerande.

Vissa tycker att man inte ska göra det till en politisk handling och till er säger jag; den dagen då jag slutar få dessa frågor, då rakning slutar ses som något alla kvinnor ska börja med förr eller senare, då kan jag strunta i att lägga en politisk värdering i det. Fram till dess så kommer det uppfattas som en politisk handling och kommer även att vara det från min sida.

Det statement jag försöker göra är att håriga ben borde vara ickepolitik, men inte är det. Den som blir provocerade av håriga kvinnoben borde fundera över sin egen reaktion först och främst och kvinnans bevekelsegrunder i andra hand.

11 reaktioner till “Den som blir provocerade av håriga kvinnoben borde först fundera över sin egen reaktion.”

 1. Himla bra skrivet! Min syster har flera gånger frågat mig varför jag inte rakar benen och jag har bara ställt motfrågan: ”varför frågar du inte pappa samma sak?” Hon blir hellt ställd och muttrar nåt om att ”killar ska inte”.
  Men ja, håller med allt du skriver om i inlägget!

  1. Väldigt bra motfråga! Den ska jag lägga på minnet.

 2. ja! så väldigt intressant detta. också att det ofta är de passiva valen som folk ifrågasätter. att inte raka sig, att inte äta kött, att inte sminka sig och så vidare. en gång såg min tioåriga kusin mitt hår under armarna och tyckte det var helknäppt. jag tycker mest det kändes helknäppt och jobbigt att hon inte vet att hon ganska snart också kommer få hår under armarna och inte vet det, eftersom hon aldrig sett en tjej med hår under armarna.

 3. Bra skrivet. Jag kan tycka att det jobbigt att kroppsbehåring (på kvinnor) alltid bli politiskt. Låter jag det växa är det ett statement men rakar jag av det infogar jag mig i normen. Jag kan bli förbannad på mitt eget resonemang över det. Att det blir fel hur jag än gör. För jag skulle vilja att jag inte brydde mig. Men ändå gör jag det. Men annat är svårt, när normerna ser ut som de gör.

  1. Det går ju fan inte att inte bry sig, om man inte gör det så kan man vara säker på att någon tvingar en till det. Tragiskt.

 4. Ska krossa din illusion här, men det finns faktiskt folk som frågar en varför en inte sminkar sig. :/ Fast det sker ofta under en kappa av att ”jag bryr mig bara om dig”. En kompis förälder frågade henne t.ex. varför hon inte sminkar sig, finnarna blir ju faktiskt bättre av smink. Samma grej kan ske rörande träning/bantning, jag har fått flera sådana frågor i bloggen: ”Dina lår går ihop, varför tränar du inte? Om du bara tränar lite så kommer det problemet att försvinna.” Nu tog du inte upp just träning specifikt, men ville väl mer visa på att den här attityden finns gentemot så himla mycket utseenderelaterat, i alla fall då det rör kvinnor. Men visst, trycket kring rakning är extremt. Personligen har jag aldrig fått frågan varför jag inte rakar mig, däremot har folk stirrat på mina håriga ben och armhålor med konstiga blickar. Så jag kommer inte att bli ett dugg förvånad den dagen frågan om varför jag inte rakar mig kommer. För det kommer den säkert att göra.

  Sen tycker jag extremt illa om det här synsättet att det är töntigt att inte raka sig som ett politiskt statement. Alltså, det bästa vore ju naturligtvis om en gjorde som en själv vill, det är liksom trist om folk tycker det är behagligare & snyggare med rakat men avstår rakning för att de känner sig pressade att göra ett statement. Som feminist vill jag ju att alla kvinnor ska kunna göra som de vill, oavsett det de vill göra passar in i normen eller ej. Dock är det fullt förståeligt att människor avstår p.g.a. politik, det är inte ett dugg töntigt tycker jag. Helt klart tråkigt att det ska behöva vara så… för ja, det behövs. Men det är verkligen inte töntigt.

  1. Klart sådana finns, men det är väl långt ifrån lika vanligt, iaf gällande smink. Gällande bantning är det vanligt, och täcks dessutom upp i någon slags förment ”hänsyn” till personens hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *