”Det är en skyldighet att rösta”.

Såhär i valtider 🙂 🙂 🙂 🙁 så säger många människor väldigt spännande grejer för att få andra att rösta. Detta inlägg ska inte tolkas som att jag har något emot att en röstar, jag har själv gjort det och var till och med ute två veckor i förtid för att slippa tänka på fanskapet.

Läste denna bedårande insändare i Metro:

IMG_20140807_142627Ja alltså vad ÄR egentligen poängen med att rösta? Kommer freden och friheten bli mindre om vi inte gör det? Är det ett hot? Jag fattar fan inte. Varför skulle röstandet i sig leda till en värld med mer fred och frihet? Kommer vi förlora vår rösträtt om vi inte utnyttjar den?

Hela det här resonemanget som jag tycker mig höra i en miljon olika tappningar är så jävla underligt. Vad är röstande egentligen? Det känns som att vissa anser att det är någon slags demokratibevarande ritual som vi måste utföra, att röstandet i sig liksom är demokratin. Det spelar föga roll vad som sedan händer, så länge alla deltar i processen är vi nöjda. Genom röstandet upprätthåller vi illusionen av att det är en jämlik tävlan, att vi ska vara goda förlorare om det inte blir som vi vill för vi har ju trots allt FÅTT VARA MED OCH BESTÄMMA!!!!!

I samma kategori finns den här ”det är bättre att rösta blankt än att inte rösta alls”. VARFÖR?!?!? Kan någon förklara för mig varför det skulle vara bättre att rösta blankt? Vissa bara ”men jag är ju för det demokratiska systemet, jag är bara emot alla alternativ”. Jamen alternativen är ju et resultat av systemet. Varför särskilja form och innehålla på det sättet? Om formen nu bevisligen leder fram till kassa alternativ, varför skulle den bevaras?

Vissa är såhär ”det är din skyldighet att rösta”. Min skyldighet gentemot vem, och varför? Vissa menar att det handlar om att upprätthålla det demokratiska systemet genom att visa någon slags lojalitet gentemot det. Detta tycker jag är e obehaglig grej att säga. Vi har ju vissa demokratiska rättigheter som människor, men vi har inga skyldigheter att använda dem. Det är liksom som att jag fått en fin fin present och så måste jag vara glad och tacksam och använda den trots att jag aldrig bett om den. Vad som gör saken etter värre är att vissa verkar mena på att det i sig är ett slags godkännande av det rådande att delta i processen, en tanke som en massa liberala gubbar eller så kallade ”kontraktsteoretiker” kört mycket på.

Och framförallt; om det nu är min skyldighet att rösta för att ”upprätthålla demokratin”, varför stanna där och varför fokusera på just röstandet? Är det också min skyldighet att försöka slå ner nazism och fascism? Eller kanske att motverka polisvåld? Jag menar, är det inte lite lustigt att det abslut viktigaste politiska deltagandet är det deltagande som:

 1. Är tillåtet.
 2. Egentligen främst låter oss välja mellan människor som på ett eller annat sätt redan sitter vid makten.

Hur kan det komma sig att vissa tycker det är JÄTTEVIKTIGT att lägga en lapp i en låda en gång var fjärde år men typ ger blanka fan i vad en gör resten av tiden? Jag tror det handlar en del om att upprätthålla illusionen av att det är vi som bestämmer och att det är vårat ansvar att ”ta chansen” att göra det. Om en kan måla upp en bild av den oansvariga medborgaren som inte tar denna chans så kan samtalet handla om det istället för om politiken som faktiskt förs. Fokus förflyttas från innehåll till form, för att innehållet är så fruktansvärt jävla meningslöst och intetsägande att det knappt ens går att prata om.

Men excesserna slutar liksom inte här! Vissa tycker rentav att det är en skyldighet att liksom ”sätta sig in i” politik och att komma fram till vilken jävla kandidat en ska rösta på och skit. De ba ”det är så hemskt att folk (speciellt ungdomar) är så oengagerade”. Gud vad jag blir matt på detta. Jag tänker bara att det kanske finns en anledning till att folk inte orkar bry sig om fanskapet och det är att det för det mesta är helt jävla irrelevant. Politik är så oerhört tramsigt och det märker folk.

Nå, nu har jag såklart röstat ändå eftersom jag inte vill se fyra år till med Alliansen och deras stödparti Sd vid makten. Men jag ser fan inget egenvärde i att rösta, inte heller tycker jag det är någon skyldighet. Den som har blåa sympatier kan lika gärna ligga på sofflocket vad mig anbelangar. Sluta prata om röstandet som något betydelsefullt i sig eller som någon jävla ”möjlighet” vi ska vara ”tacksamma” för. Vi måste sluta prata om formen, om ”demokratin” som ett tomt skal som vi måste förvalta, och börja prata om innehållet.

6 reaktioner till “”Det är en skyldighet att rösta”.”

 1. Exakt. Jag tror dessutom att majoriteten av de som slänger ur sig de här flosklerna inte vet varför de gör det egentligen. Folk i allmänhet är bara så himla bra på att agera nyttiga idioter åt makthavarna. Jag tror det får dem att känna sig mer delaktiga och som om de har lite kontroll ändå, för själva tanken att vi egentligen inte kan kontrollera någonting verka skrämma skiten ur de flesta. Och det tror jag har direkt att göra med den största maktlösheten av alla – vår egen död och illusionen vi behöver upprätthålla att vi nog kan påverka den ganska mycket trots allt.

 2. Jag som halvsvensk med rötter i ett land där mitt folk inte har demokratiska rättigheter tycker att det är så viktigt med just -demokrati- och att just att röstandet är betydelsefullt i sig.
  Att jag kan gå till en vallokal och lägga min röst är en sådan stor och högtidlig akt för mig att det är svårt att beskriva.
  Däremot är just rösten en tom illusion i många länder där systemet och rösterna manipuleras. Det har vi många exempel på. Men jag känner ändå förtroende för att saker så som valfusk inte förekommer i Sverige tillskillnad från många andra länder.

  Diskussionen om vad demokrati är, själva innehållet är förstås också väsentlig, precis som du skriver Fanny. Termen ”hot mot demokratin” är något som ständigt slängs runt är jag rätt less på i t.ex samband med Åkesson tårtan i ansiktet. Hot mot vad exakt? Varför? osv.
  Har vi uppnått det ultimata demokratiska systemet idag? Eller kan det utformas på andra, bättre sätt? Det finns så många saker att diskutera kring den här frågan jag tycker inte att det är självklart att systemet skall vara utformat på detta sätt.

 3. Jag tänker att det är jäkligt privilegierat att inte rösta för att ”det ändå blir dåligt”. Inte för att jag tror att en röst gör så stor skillnad, eller att vi skulle få ett så mycket bättre samhälle med Löfven som statsminister och något/några (eventuellt) mer radikala partier som stöd. Men skillnaden för många är stor, kommer du bli utförsäkrad eller inte, kommer du ha rätt till en rimlig lön, eller en rimlig ersättning. Kommer rasisterna få mer eller mindre inflytande. Mitt drömsamhälle kommer knappast skapas genom en (allt mer höger) socialdemokrati vid makten. Men mångas liv kan bli mindre jävligt om jag lägger en röst mot alliansen, mot rasisterna. Och att skita i att göra den lilla grejen för ”det kommer ändå inte bli helt bra” känns jävligt privilegierat.

 4. ”Genom röstandet upprätthåller vi illusionen av att det är en jämlik tävlan, att vi ska vara goda förlorare om det inte blir som vi vill för vi har ju trots allt FÅTT VARA MED OCH BESTÄMMA!!!!! ”

  Illusion är ordet!

  Folkomröstningar om sakfrågor är endast rådgivande. Val till riksdag, kommun och landsting utgår från ett tillfälligt budskap som är ”guld och gröna skogar” och där fantastiska löften lovas.. för att oftast överges några få månader efter valet. Grundlagsändringar genomförs inte alltför sällan UTAN någon folkomröstning eller större uppmärksamhet i media. Så vad ”bestämde” folk exakt och i vilken omfattning? Inte mycket alls. Och hur kommer det sig att det finns en hyfsat massiv propagandakampanj från ”proffs-tyckare” (en hel del politiker) här i Sverige mot länder som t ex Schweiz där direkt-demokrati med medföljande direkt beslutsmakt har införts i vissa delar utav det politiska systemet? ”Folk kan rösta fel” har argumentet ofta varit. Då föreslår jag att man är lite mer ärlig och säger det rakt ut (det som jag ser bakom det argumentet)… att man vill förbjuda röstning överhuvudtaget och att en självutvald ”smart elit” bäst hanterar ett land…folket ska endast vara tacksamma för att ha givits en sådan begåvad grupp människor som bestämmer viktiga saker åt dom. Exakt hur det går ihop med att ”bekämpa extremism i alla former” (som varenda jäkla politiker är överens om)… JO.. det går ihop förresten… när man MÄRKER (och manipulerar med) ORD! ”Vi politiker höjer ju inte våran lön – vi justerar bara vår kompensation!” 😛

  Jag hade nog kunnat skriva fem A4-sidor om resten utav mina argument men det är inte bra att bli MER förbannad än vad jag redan är 🙂

 5. Såhär tänker jag kring röstandet. För mig var inte alltid röstandet självklar pga en tveksamhet/moststånd till det parlamentariska alternativet. Många år har gått och jag har röstat i varje val jag kunnat och ser fortfarande inte själva röstningen som det enda och ultimata typ demokratiska befrielsen. Det finns många olika sätt att vara en politisk varelse på och många olika sätt att arbeta politiskt på och av alla dessa är VALET och dess röstning en enda del och en enda röst vart fjärde år, på samma gång en väldigt stor del där runt 80 % av de RÖSTBERÄTTIGADE deltar.

  Lite tankar jag har då:

  Rösta blankt istället för inte alls. Detta för procenträknandets skull.
  Sänk rösträttsåldern för riksdagen till iaf 16 år, helst 12. Detta är en demokratifråga. Ingen rösträttsålder i kommunval, decentralisera och utöka folkomröstningar i frågor.

  Jag anser att även om man nu skulle anse att själva röstningen och vad det representerar är utbytbart på något sätt till en mer föredragen form av makt och maktdistribution (somväl är parlamentarisk och representativ demokrati) så hindrar det en väl inte från att rösta typ ”under tiden”? Det är inte så att jag tycker att det inte finns någon legitim anledning till att inte rösta, det är bara det att ofta lägger icke-röstarna som jag talat med inte fram några överlagda synpunkter överhuvudtaget och, vad ska man säga, kompenserar inte deras ickeröstande med något övrigt politiskt arbete, i vilken form som helst. Ickeröstanden kompletterar närmast en miljö för personen där det förekommer en hel del misstro och inaktivitet. Jag skulle då nästan vilja säga att denna grupp direkt överförd till gruppen som röstar, är SD röstare. Misstro och övrig politisk inaktivitet, förbisett ett relativt fåtal, kännetecknar deras röstare enligt mig, en slags negativ spegelbild av ickeröstarna, om jag gör mig förstådd.

  Jag förstr helt ärligt inte varför, om man är motståndare till röstningssystemet såsom det ser ut idag och bortsett från olika varienter av namn man kan ge det, man inte kan rösta balnkt och därigenom manifistera sitt motstånd, jag förstår inte varför man väljer att manifistera sitt motstånd genom att inte rösta alls. Jag förstår inte varför man väljer att inte lägga sin röst, och säga att röstning 1 dag vart fjärde inte räcker, nej det är väl självklart att det inte räcker men man byter ju inte ut sin röst mot övrig politisk gärning och arbete och engagemang? De står inte i motsats till varandra som jag ser det.

  Jag tycker att det är viktigt att sätta sig in i politik, men detta gäller inte bara en del av politik a la rösta 1 dag var fjärde dag, eller vilken kandidat ska du kryssa, eller så, hellre skulle jag säga att politik täcker detta väldigt lite. Politik är mycket mer än så, politik som man bör sätta sig in i täcker mer än så. Filosofi, ekonomi, geografi, demografi, historia, allt möjligt. Kanske är en fråga om namn, man kunde säga att man bör sätta sig in i samhällsfrågor eller vad det nu är, men om det bara är namnet man hänger upp sig på tänker en inte brett nog.

  Krasst kan man även säga att på valdagen (bortser från förtidsröstandet och övrigt nu) så står alla partier på like många röstar dvs NOLL röster. Inte en människa röstar för att upprätthålla en partis ställning o riksdag eller kommun. Alla partier börjar på noll och får röster för att någon röstat (bortset också från procentuell fördelning och den faktiska komplicerade matematiska process som ligger bakom rösträkning osv osv).

  Slutligen vill jag återigen understryka att jag tycker att många som ifrågasätter röstandet gör det väldigt förenklat. Det finns många länder där genomsnittsdeltagandet av röstberättigande är avsevärt mycket lägre och hela samtalet förenklat och idiotiserat, där många människor drar sig ur hela processen, lägger inte sin röst, gör inte heller sin röst ogiltigförklarad (ett måste i somliga länder där de annars manipuleras), deltar inte i den representativa parlamantariska politiken MEN, inte heller i något annat politisk samtal, dessa 60, 70 % i vissa länder, röstar inte och engagerar sig överhuvudtaget inte. Representeras inte och representerar inte sig själva. Vem som helst varsomhelst kan säga att ens röst inte räknas, man är motståndare mot systemet, man litar inte på systemet, man föredrar ett annat system, man för ett politiskt arbete, man jobbar med sakfrågor, man jobbar ideologiskt, visuellt, handfast, men man litar ändå på att så pass stor del av befolkningen kommer dra på sig jackan och gå till valurnan. Faktum är att om ingen går så faller systemet ihop, just för att det är detta system vi har nu och vi ändrar inte det genom att bara sluta rösta. Tillräckligt många måstte jobba för något och bygga upp något annat demokratiskt system som tillräckligt många kan representera sig självaa genom, som kan ta vid om något i ”demokratin” ska bytas ut. Däremot kan man kritisera den bild en del vill ge av att röstandet och enkomt röstandet utgör demokrati, med detta är inget argument för att gå tvärsemot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *