”Det är motivet som räknas, inte kameran”.

Fotografering är en såndär konstform som folk älskar att ha åsikter kring trots att de aldrig ens hållit i en kamera. Jag antar att det beror på att de många som fotar är himla pretentiösa, speciellt när de snackar om sina kameror. Folk som inte fotar fattar ju sällan varför man skulle betala 10 000 för ett objektiv. Det tyckte jag också innan jag började fota.

En grej jag hörs sägas jätteofta är att det inte är kameran som spelar roll, utan motivet. Jag tycker att det är en så himla konstig utsaga. Det är väl klart att det är motivet som spelar roll, på samma sätt som det inte spelar nån roll om man har världens coolaste uppsättning pennor om man ändå inte kan rita. Men det är ju inte som att det inte gör nån skillnad vilken utrustning man har.

Jag fattar inte folks fixering vid att berätta för mig vad som ”egentligen” spelar roll när man fotar. Det fattar jag väl själv att om jag är en usel fotograf så spelar det ingen roll om jag har canons 5d-hus. Men skillnaden sen jag bytte kamera är avsevärd och det vet jag väl fan i mig bäst själv. Det mest pretentiösa i hela världen måste ju ändå vara att ha åsikter om vilken kamera nån ska använda om man inte tagit ett foto själv.

Vill även tillägga att systemkameror gör sig mycket bättre än pocketkameror på bild. Så det så!

13 reaktioner till “”Det är motivet som räknas, inte kameran”.”

 1. Sant. Men lika störd blir jag när folk säger ”åh så fin bild, du måste ha en jättebra kamera!”. Schloorp så försvann minsta lilla möjlighet att det faktiskt är fotografen själv som har nått att göra med att bilden blev fin. Bra kamera, bra fotograf, bra resultat. Suger endera parten är det svårt att få till det.

 2. Självklart gör en bra kamera med ett bra objektiv att bilderna blir bättre. Oftast, alltså. Det hänger ju mycket på om man kan hantera sin kamera: jag har sett massor av typ tonårstjejer som inte kan ett piss om foto eller sin kamera & inte tycks fota med någon känsla whatsoever. De tar SJUKT usla + tråkiga bilder med sina sanslöst dyra systemkameror.

  Så det hänger ju på fotografen också- oavsett vilken kamera man har vill jag framförhålla att det i slutänden främst är ens tänk kring motivet (vinkeln, färgerna o.s.v.) & ens hantering av kameran som betyder det mesta. Och redigering. För trots allt kan en duktig fotograf ta riktigt snygga bilder även med lite sämre kompaktkameror. Foto handlar så jävla mycket om känsla, om konsten. Jag skiter i hur pretto jag låter, men det stämmer fan. Den bästa kombinationen är ju dock känsla + kunskap + bra kamera + god redigering.

  Precis som Maja har jag kunnat störa mig på kommentarer i den där stilen. Har själv fått sådana innan jag ens skaffade systemkamera: ”åh, vilken fin bild! du använder systemkamera va?” som om bilden inte skulle kunna bli fin utan det. Antar dock att man får försöka vända sådana kommentarer till komplimanger. ;D

  1. Det där är ju bara sjukt. SJUKT! Gillar framförallt att de är designade ur ett ”kvinnligt perspektiv”. Vilket annat perspektiv skulle man möjligen kunna designa en tampong utifrån.

 3. Och alla vi som suckar åt folk som tror att de är något för att de har en dyr kamera som de måste ha med på bild hela tiden. Så överskattat. Men lycka till, haha

  1. Jag tycker inte att det är överskattat alls, den kamera jag har är nog den pryl som gett mest glädje per krona, då jag använder den dagligen. Jag tycker att det är otroligt kul att fota, och då är det väl rimligt att lägga pengar på det? Kan förövrigt meddela att min kamera inte alls var särskilt dyr. Den sista meningen var, om du inte fattade det själv, ironisk.

   1. Sen så kan man ju fota i spegeln av den simpla anledningen att det är jävligt jobbigt att dra fram stativ och trådutlösare och liksom prova sig fram till nåt bra som kan ta flera timmar, endast för att få en simpel dagens outfit-bild.

 4. Du fattade uppenbarligen inte att min poäng var att du sjunker lika lågt som resten av fjortisarna när du går runt och tar bilder på din kamera. Men sure girl, inbilla dig att du är annorlunda då du är feminist och inte klarar att stryka dina kläder.

  1. Men herregud, jag drev ju verkligen med både bilden och bildtexten. Jag förstår inte varför du har så mycket problem med det? Otroligt märkligt att bli så provocerad av att någon tagit en bild på sin kamera.

  2. HAHAHAHAHAHA vilken efterbliven kommentar! Ett internettroll måhända? Fattar inte vad feminism har med saken att göra & mig veterligen har Fanny aldrig nämnt någonting om att hon inte kan stryka sina kläder själv- eller blir man automatiskt okunnig inom eller anti sådant för att man är feminist?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *