Donationstankar.

Funderat på detta som Anna-maria tog upp här, om ersättning för bloggare. Jag försökte innan med reklam men fick inte in något, vilket dels beror på att jag inte orkade trixa med det och del på att denna blogg är väldigt långt ifrån konsumtionsinriktad, och jag är inte intresserad av att börja peppra inläggen med sponsrade länkar och så vidare. Vidare insåg jag att även om det skulle komma in pengar så skulle det vara företagen som tjänade mest på det, och det ville jag inte.

Sedan har jag lagt det på is och bloggat på som vanligt. Det tar mycket tid, men just nu har jag den tiden och tycker att det ger mig tillräckligt mycket i form av bekräftelse och utvecklings om skribent. Jag har dock funderat på att ha donationsmöjlighet här, men inte riktigt orkat fixa med det. Och så är det det där; är det jag producerar värt för någon att betala för? Kommer det framstå som pretentiöst? Och värre; kommer det att få mig att sluta värdera att folk uppskattar det jag skriver och istället räkna pengar?

Men sanningen att säga så kostar det att blogga. Inte bara för att jag lägger tid på det, utan för inköp. Dator, kamera, smartphone och så vidare är visserligen saker jag säkert skulle köpa ändå, men det skulle inte ligga alls lika högt på prioriteringslistan. Nåja, ni som har någon kunskap i ämnet eller själv har donationssystem på era bloggar/hemsidor, hur funkar det? Är folk villiga att betala för något de kan få gratis?

6 reaktioner till “Donationstankar.”

 1. Hmm, intressanta frågor! Jag tror att det svåraste i ekvationen är att få människor att betala för något som varit/är gratis. T ex så har ju tidningar alltid kostat pengar (förutom Metro) att köpa eller prenumerera på. Därför är det nog enklare att motivera människor att betala för att få tillgång till vissa delar av materialet på nätupplagan.

  Kanske skulle det vara möjligt att ha ett liknande system för en blogg. Om vi tar din som exempel så skulle du kunna publicera dina inlägg med foton, teckningar och twitterfeed så att vem som helst kan läsa men när du lägger ner tid på att skriva ett längre debattinlägg så kan man bara läsa ingressen gratis, vill man läsa resten får man betala – antingen som en prenumeration som ger tillgång till allt material under en begränsad tidsperiod alternativt en summa per inlägg.

  Jag vet inte, funderar bara lite ”högt” 🙂

  1. Nu har jag ingen egentlig kunskap i ämnet, men funderar vidare i föregående skribents tankar. Jag tror mer på idén att skriva som du skriver nu och be folk att donera pengar. Det skulle jag kunna tänka mig att göra. Jag gillar att läsa vad du skriver och skulle kunna ge pengar för att du ska kunna fortsätta med det. Även om jag inser att det är svårt att få kontinuitet i pengaflödet då eftersom pengarna troligtvis skulle komma i samband med att du ber om det, men inte fortsätta.
   Prenumerationssystem tycker jag generellt är osympatiska. I varianten att man får lite gratis och måste betala för resten. Då brukar jag ofta bli irriterad och sluta använda det helt (som t ex Spotify). Men jag vet inte hur många som beter sig som jag i det fallet.

   1. Jag kommer inte att begränsa gratisåtkomsten under några omständigheter. DÅ kan jag lika gärna sluta blogga, tänker jag.

  2. Kommer inte avkräva betalning, det ska vara frivilligt.

 2. Jag måste objecta lite här. Värdet av att kunna säga precis vad man vill så att många kan höra det står över allt pengavärde, tycker jag. Före internetåldern fanns inte den möjligheten. Detta säger jag med all respekt för din intelligens och produktivitet. Jag förstår också att du vill få in lite extra slantar när du ska plugga, så vad du än väljer så hoppas jag att du lyckas bra.

  1. Men det skulle ju vara ett frivilligt donationssystem, tror inte det skulle få mig att skriva annorlunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *