En liten tanke om feminism såhär innan jag måste rusa bara.

Jag har nog aldrig träffat en människa som är emot att alla ska ha lika rättigheter, kvinnor som män. Det är enligt min erfarenhet extremt ovanligt att man tycker så i Sverige.

Det motstånd jag däremot ofta stöter på är människor som inte köper feministisk verklighetsbeskrivning, alltså människor som förnekar att det finns en skillnad i hur män och kvinnor behandlas, eller förnekar i varje fall att detta till stor del beror på sociala konstruktioner snarare än reella biologiska skillnader.

De enda antifeminister jag stött på är människor som antingen bara missuppfattat begreppet feminism som kvinnovälde eller människor som förnekar existensen och vikten av sociala strukturer i största allmänhet. Därför borde fokus ligga på att övertyga folk om att den feministiska verklighetsbilden stämmer, det vill säga att vi lever i ett patriarkat, att män och kvinnor fostras in i olika roller och så vidare, snarare än att försöka få folk att tycka att alla är lika värda. För det tycker dem flesta redan, och dem som motsätter sig det är ju fan redan långt bortom gränsen för vilka som är värda att ens lägga energi på att tala med.

7 reaktioner till “En liten tanke om feminism såhär innan jag måste rusa bara.”

    1. Om du menar PP så stämmer det väl inte ens? PP fick 0.67 och F! fick över 1 % vd jag vet. Dessutom är PP inget ”killparti” i den mening att de tar ställning för män, de har bara ovanligt många män i sin grupp.

  1. Allas lika värde är en vacker tanke, men det är lätt hänt att det blir lika andefattigt som ”Ja till fred” eller ”Nej till övergrepp på barn”.

    Man måste övertyga dem om att könsrollerna faktiskt inte bara är abstrakta genom att ge konkreta exempel. Gärna sådana som även antifeministiska män kan relatera till så att de förstår pressen man vill åt. Men det är lättare sagt än gjort om man har att göra med personer som knappt lyssnar på vad man försöker säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *