Estetik av det förkastliga.

Jack&Jones har ju blivit uppmärksammade i och med denna t-shirt som anses vara glorifierande av våldtäkt.

Alltså, jag förstår ju referenserna men jag känner väl lite med detta som jag skulle känna inför en tröja med två personer som slogs på, en person som sköt någon eller knarkade på. Jag tycker inte att det med nödvändighet behöver vara fel att avbilda något dåligt på ett estetiskt snyggt sätt och jag hör väldigt sällan folk kritisera sådant på samma sätt.

Jag får också lite rysningar när jag ser sådant, samtidigt känner jag inte att det är intellektuellt hållbart att acceptera det ena men inte det andra.

Finns det något intellektuellt försvar för varför man ska ta hårdare på sånt här än andra romantiserande bilder av förkastligt beteende?

7 reaktioner till “Estetik av det förkastliga.”

 1. Någon som tar koks är väl inte riktigt lika ’förkastlig’ som någon som våldtar, vill jag mena..

  Jag däremot får inte den instant känslan av att det faktiskt föreställer en våldtäkt. Om det är tanken så tycker jag att det är insane att bruka det i reklamsammanhang som nåt tjusigt, men jag känner mer att den vill vara allmänt sexuell & rå utan just rape-twisten planerad. Kan vara det ena kan vara det andra.

  1. Nej, absolut inte. Jag tror inte att det är menat att föreställa en våldtäkt men det folk reagerat på har ju varit att det romantiserar våld mot kvinnor, och att man kan dra paralleller till våldtäkt. Min poäng var att allt romantiserande av beteende man anser fel borde bemötas på samma sätt.

 2. Därför att det är fler som tycker att våldtäkt är lite okej. Ingen är i sak positiv till att folk skjuter varandra i huvudet och därför kan det inte glorifieras på samma sätt, men våldtäkt ses av många som lite sexigt eller tas på andra sätt inte på allvar.

 3. Jag tycker det är värre med tryck som syftar på handlingar man påtvingar andra människor (som våldtäkt eller misshandel) än det som man väljer att utsätta sig själv för (missbruka heroin tex). Även om misshandel är förkastligt så reagerar jag ofta mer över våldtäkt eftersom det även lägger till en aspekt av könsmakt (om det nu handlar om kvinna som blir våldtagen av män).
  Fast det beror förstås på hur bilderna är. Ett tryck där en vuxen slår ett barn, en vit som slår en mörkhyad vore också riktigt hemskt, för det lägger också till ytterligare en maktaspekt som gör att jag upplever det ännu värre.

  1. Det håller jag absolut med om. Frågan är om det är en artskillnad eller en gradskillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *