Ett avskaffande av semesterrätten öppnar för smygsänkningar av löner.

Jag håller generellt med Johan Norberg om att man borde göra vissa av de rättigheter man har som arbetare mer flexibla och öppna för annorlunda behov. Jag kan till exempel tänka mig att man som förälder har mer glädje av att ta ut två-tre semesterdagar varje månad än att ta allt i en klump på sommaren. Eller att vissa kanske hellre jobbar året runt för de extrapengar det genererar.

Man kan argumentera för att man inte borde ha betald semester, utan att de pengarna istället skulle komma direkt på lönen för alla, som det gör för timanställda. Jag får till exempel 12 kronors semesterersättning för varje jobbad timme eftersom jag är timanställd. Det är inget fel med det, i slutänden får jag ju lika mycket pengar som någon som har fast anställning eftersom deras semesterersättning istället läggs undan.

När man diskuterar lönesättning använder man ofta ett begrepp som kallas levnadslön. Det innebär, kort och gott, alla alla ska kunna leva på sin lön. Och att leva innebär inte att vara tvungen att vända på slantarna i slutet av månaden. Om man har ett heltidsjobb så ska man kunna försörja sig utan att alltid köpa de billigaste krossade tomaterna från eldorado. På ett heltidsjobb ska man kunna hantera oförutsedda utgifter, kanske en rörmokarräkning eller en urinvägsinfektion. Helst ska man väl kunna lägga undan några slantar också.

Om man tog bort den lagstiftade semesterrätten så skulle den summa som anses vara en acceptabel levnadslön sjunka. Man skulle fortfarande få ut 80 eller 100 eller vad man nu tjänar varje timme, men det skapar ett utrymme för arbetsköparen att ta bort de där sista 12 procenten. Det är som att höja priset på en produkt genom att minska innehållet i förpackningen. Det är en smygsänkning, de flesta skulle helt enkelt inte se det direkt på sin lön. Men man skulle kanske vara tvungen att vända på kronorna för att kunna få semester.

Idag jobbar många unga några timmar extra på ”donken”, de flesta skulle nog inte fatta vad som hände om den där abstrakta semesterersättningen försvann. För dem är det ju inte semester på samma sätt som någon som jobbar heltid. Och det är ju så det börjar: vissa människor finner sig helt enkelt i det nya, på grund av okunskap eller desperation, och då kommer andra inte heller kunna ställa samma krav.

Om folk var insatta i sina villkor som arbetare, om facket var starkt som det var en gång och om man kunde vara säker på att slippa bli sparkad så fort man ens viskar något om arbetarrätt så skulle jag tycka att Johan Norberg hade rätt. Men nu är det tyvärr inte så. I nuläget tror jag att vi måste behålla den lagstiftning kring arbete vi har, helt enkelt för att arbetarrätten håller på att urholkas totalt. Och jag tror att vi måste fortsätta se semester som en rättighet arbetsköparen måste köpa ut en ur, snarare än något man måste ”välja”.

Johan Norberg

6 reaktioner till “Ett avskaffande av semesterrätten öppnar för smygsänkningar av löner.”

 1. Johan Norberg känner visst inte till att i de flesta fall är det helt okej att ta ut sina semesterdagar lite hur som helst under året.

 2. I princip håller jag med dig. Synd bara att det inte har någontingsomhelst med verkligheten att göra.

   1. Att nuvarande lagstiftning kring lönevillkor, bl.a. detta som du nämner, kommer att ”kunna” vidmakthållas i framtiden, fattar du väl. Visst skall man kunna leva på sin lön, bara det att det kommer få lov att bli jävligt mycket billigare för många människor att ”leva” framöver. Villkoren hårdnar och val- och arbetsboskapen är dumma i huvudet, lättskrämda och lättstyrda, bara det är tillräckligt bra kräm i elpistolen, vilket det är. Jag ser definitivt ingen annan utveckling, då allt pekar i den riktningen. Men att önskedrömma kan ju förvisso ingen frånta en rätten att göra. Det du skriver i rubriken tror jag alltså att du har rätt i, som sagt var.

    Förövrigt: vad är det för fel på Eldorado nu helt plötsligt?

    1. Utvecklingen går helt klart ditåt, men det är väl inte mer än rätt att motsätta sig det? Historien påverkas ju trots allt av människor. Inget ont mot eldorado, men man ska inte behöva köpa allt på lågbudget för att det alls ska gå runt.

     1. Jo jag säger ju att jag håller med. Men samtidigt kan jag tycka att det vore rätt åt ett par miljoner av de slöa indoktrinerade dumsvennarna om de svälter ihjäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *