Fördomsskryt.

Det finns en viss trendighet i att vara politiskt inkorrekt. Nu menar jag inte på det där galna avpixlat-sättet, utan lite mer alldagligt. Ett typiskt exempel tycker jag är när folk säger att de ”också har fördomar” på ett lite koketterande sätt, liksom för att säga att de minsann inte är sådär sjukt korrekta hela tiden de heller utan tänjer lite på gränserna ibland och tillåter sig att vara fördomsfulla. Detta försvaras ofta med att ”alla har fördomar”, underförstått att det då också är ”okej” att ha det, får man anta.

Visst är det så att alla har fördomar i någon mån, det är egentligen inga konstigheter. Däremot finns det stora skillnader i hur olika människor hanterar och förhåller sig till sina fördomar. Om man upptäcker sig själv med att ha fördomar om andra så är väl den rimliga reaktionen att försöka omvärdera dessa, inte att bara helt lugnt konstatera att ”jag har fördomar” och sedan bara köra på. Sedan kan det ju vara så att man har rimliga fördomar, antaganden om vissa grupper människor som visserligen inte behöver stämma för precis varenda en men som stämmer i en majoritet av alla fall. Sådana fördomar har jag till exempel om abortmotståndare och antifeminister, jag utgår från att de flesta är ovettiga tills motsatsen bevisad.

Är detta något slags försök att slå fast om rätten att få vara oduktig ibland, att inte alltid gå omkring och vara perfekt i alla avseenden? Jag köper till fullo att man inte alltid kan vara perfekt och att man kan fela trots att man är övertygad feminist, antirasist eller någon annan politiskt korrekt ideologi. Det är mänskligt att fela och om man upptäcker sig själv med att göra det är det väl bara att svälja och ta nya tag. Vad jag däremot tycker är konstigt är att bara rakt av acceptera, ja rentav skryta med, att man gör ditten och datten fel, helt i strid med ens personlig övertygelser. För oavsett hur mänskligt det är med fördomar så är det faktiskt inget att skryta om.

8 reaktioner till “Fördomsskryt.”

 1. Politiskt korrekthet handlar ju i mångt och mycket om att inte tolerera olikheter hos andra. Att vara konform med den rådande normen. Politisk inkorrekthet är att vara normbrytande. Självklart reagerar konservativa människor när folk vågar bryta mot normen och visa att de inte är konforma.

  1. Jag håller inte med om din definition av politisk korrekthet. Givetvis ska man inte vara ”korrekt” bara för sakens skull, men det om ofta kallas pk är faktiskt åsikter som man kan inta av andra skäl. Jag är inte antirasist och feminist för att vara korrekt utan för att jag tycker så.

  2. Det skulle kunna vara normbrytande om inte majoriteten av de som använder politiskt korrekt som ett skällsord, när det i själva verket är ett av de största icke-argument som går att finna.

   Det finns absolut inget värde i att anklaga någon för att vara politiskt korrekt, oavsett debattämne, utan bara ett distraktionsmoment för den som säger det för att dölja att hen saknar riktiga argument som inte baserar sig på dennes högst individuella världsuppfattning. Jag ser det lite som Godwins lag. Istället för att säga ”jag skiter i statistiken du visar, all fakta du drar upp kan dra åt helvete, du har fel – jag har rätt” så drar man fram ”politiskt korrekt” istället. Det är totalt meningslöst och bidrar med absolut noll till diskussionen.

   De som själva ser sig själva som politiskt inkorrekta brukar läsa in just normbrytande, obegränsade, utan filter i den ordkombon, inte rädd för att uppröra – en rebell, if you will. Ja, så kan man väl se det. Jag föredrar att se det som totalt respektlöshet inför andra människors bakgrund, livserfarenhet, kön, etnicitet unt so weiter och att personen som kallar sig själv politiskt inkorrekt bara vill ha det här utrymmet att konsekvensfritt kunna slänga sig med rasism, sexism, etc som faktiskt inte bidrar någotsomhelst positivt till det samhälle jag vill leva i.

   Men visst, de är totalt fria att säga precis vad de vill. Precis som att jag är fri att avfärda dem som de trångsynta idioter de oftast faktiskt är.

 2. Vi alla har nog mer el mindre fördomar, men folk som typ säger: ”det är okej att säga negerboll, för det har man alltid sagt” är ju helt ute och cyklar. Själv har jag negativa fördomar mot: vissa akademiker, de flesta som jobbar på Migrationsverket, samt väldigt rika människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *