Fyra månader kvar.

Nu har jag varit här lite mer än ett halvår. Det är fyra månader kvar, sen får jag åka hem. Om tre dagar börjar ansökningsperioden till högskolan och jag vet inte vad jag ska söka. Jag vill läsa pol.kand. på Uppsala men är inte säkert på att betygen håller, jag kommer troligen behöva göra högskoleprovet och då måste jag vänta ett halvår till innan jag kan sätta igång och då måste jag ju syssla med något under den tiden. Jag har funderat på att läsa en kurs i kriminologi, journalistik eller psykologi men även foto är ett alternativ.

Jag känner mig hoppfull inför framtiden, det känns som om jag kommer få göra något jag är bra på och som jag kan lyckas med. Som att jag kanske kommer slippa ruttna bort i min egen bitterhet.

6 reaktioner till “Fyra månader kvar.”

 1. Är det inte rätt ofta som man kommer in i efterhand, om man går på uppropet och det är folk som inte är där?

 2. Varfor inte soka bade pol.kand och Statskunskap A? Forut kunde man i alla fall bli flyttad in i programmet om nagon hoppade av om man laste samma kurs. Dessutom kan du ju lasa in det genom fristaende kurser, om du skulle vilja.

 3. Det går att pussla ihop en pol. kand. genom att läsa samma kurser fast fristående, vet att det var flera som gjorde så när jag läste. Lycka till!

  1. Men fristående kurser kan faktiskt inte riktigt mäta sig mot program. Program är generellt mer yrkesinriktade och ger mer kontakter.

 4. Jag tror att man kan göra högskoleprovet utomlands på vissa orter, om du bor i Bryssel som jag har för mig så är det kanske inte helt omöjligt att det går att göra det där. Kanske kolla med ambassaden?

  Beträffande skillnaden på att läsa program och fristående kurser, så skiljer det sig nog väldigt mycket mellan universiteten, men framförallt tror jag det beror på vilket ämne man läser. Utbildningar till exempelvis lärare eller ingenjör är ju per automatik mer yrkesinriktade (de innehåller ju t ex i många fall praktik), medan den som läser exempelvis statsvetenskap eller språk inte har samma självklara inriktning. De av mina bekanta som läst pol kand i Lund har i alla fall inte läst något som man inte skulle kunnat läsa om man läste fristående. Kanske är det annorlunda i Uppsala? Den största fördelen med ett program är ju att du är garanterad plats på alla kurserna som ingår i programbeskrivningen, men om du läser fristående så får du söka varje termin och det blir jobbigt om du inte kommer in på det du vill. En annan fördel är ju att du får en klass och därmed är det lättare att hitta kompisar – det är ganska ensamt att läsa fristående och svårare att etablera kontakter eftersom du byter kursare oftare, ibland varje termin. Detta har jag märkt av egen erfarenhet: har läst fristående sedan HT 2008, efter att först ha läst en termin på program. Lycka till!

  1. Har redan kollat upp det här men det går tyvärr inte.

   Oavsett kunskapen det ger så vill jag gå program eftersom jag vill ha så hög kontinuitet i lärare och klasskamrater som möjligt, precis som du tar upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *