G-punkten.

Intressant detta att en studie bekräftar g-punktens existens först nu när många under en lång tid redan tagit den för sann i sitt prat om g-punktsorgasm hit och dit. G-punktens existens är i alla fall omdiskuterad.

Personligen kan jag säga att jag har erfarenhet av att få så kallad vaginalorgasm, om det nu var för att g-punkten stimulerades eller inte vet jag ej, men faktum är att många personer kan komma utan stimulans av klitoris. För mig är det enklare att komma så vid sex och dessutom skönare.

Ofta hävdas det att kvinnor enbart kan komma vid stimulans av klitoris vilket jag tror leder till en del missförstånd. Klitoris är ju större än den lilla ”knappen” som syns så det kan ju mycket väl vara så att de gånger man kommer utan att någon har smekt ”knappen” så rör det sig ändå om att man blivit stimulerad där, men folk tolkar denna utsaga som om direkt och medveten stimulans av klitoris är det enda som funkar vilket inte stämmer.

Bild av klitoris i sin helhet.

Jag förstår varför man är ivrig att hävda detta eftersom det rör sig om att sätta kvinnors njutning mer i fokus än vad den är idag, vilket såklart är en väldigt viktig fråga. Då kan det vara relevant att påpeka att inte alla kvinnor kommer vid omslutande (penetrerande) sex men att framställa det som att den enda vägen till kvinnlig orgasm (utom i några få undantagsfall) är att aktivt stimulera klitoris tror jag är kontraproduktivt. Snarare ska man uppmuntra kvinnor till att själva testa genom onani och att styra sin partner.

Vissa menar att iden om g-punkten är skadlig för kvinnlig sexualitet eftersom det kommer leda till att kvinnor i regel antas kunna få orgasm vid omslutande sex men jag tycker att det känns som en ganska tunn problembeskrivning. För människor med ett intresse av att tillfredsställa sin partner borde det spela mindre roll vilka föreställningar man har om hur människor får orgasm eftersom man i en sådan situation snarare försöker uppnå någon slags dialog och lyssna in partnerns behov.

Man ska såklart inte använda detta som skäl till att sprida myter om kvinnlig anatomi som inte är vetenskapligt belagda men jag tror i sig inte att det är ett hot om man skulle upptäcka att vissa kvinnor kan komma på andra sätt än genom stimulans av klitoris. Snarare är det bra att kvinnlig sexualitet och anatomi faktiskt för en gångs skull är i fokus nu när alla vill veta om denna g-punkt.

14 reaktioner till “G-punkten.”

 1. Jag hade en gång ett mycket givande samtal på jobbet (inom industrin, man hinner ofta prata medan man gör nåt). Det gick ut på att min kollega påstod att en kvinna njuter mest om man knullar henne ur en viss vinkel, och sen på att jag försökte stava till ”klitoralstimulation” för kollegan. Vi var kanske båda lite blåsta. Gärna mer mångfald i diskussionen om njutning osv.

 2. Givetvis är det aldrig fel att prata om att det finns olika sätt att njuta samt komma på för kvinnor. Dock tror jag inte att problemet är att vi pratar om klitorisorgasmen för mycket så att folk tror att det är det ända sättet att komma på, tvärt om har jag hört resonemang från killar som menade på att kvinnor inte kan vänta sig att få klitorisstimulans från dem eftersom att om de inte kunde ”komma på vanligt sätt” så var det dem det var fel på ungefär, har även hört kvinnor noja sig över att de inte kan komma av ”vanligt sex” och undra om det är något fel på dem. Det bästa hade ju varit om vi hade kunnat prata om att det finns olika sätt att få orgasm på och att alla fungerar olika samt att inget sätt att komma på är fel eller mindre värt så länge personen njuter av det.

  1. Jojo, fast jag ser det ändå som en självklarhet att kvinnlig anatomi ska redas ut ordentligt. Måste väl ändå ses som ganska grundläggande att vi har kunskap om våra egna kroppar.

  2. I det här fallet kan ju dock det anatomiska fyndet leda till att kvinnor hittar ytterligare ett sätt att njuta, eventuellt också uppnå orgasm, och det är väl inte så tokigt?

   1. Just i fallet G-punkten går ju diskussionen hela tiden fram och tillbaka hela tiden och dess existens ömsom bevisas ömsom motbevisas. I praktiken dock har det väl länge vart känt att framsidan av slidan är känslig, det är såväl anatomiskt som empiriskt bevisat. Jag har svårt att se vilken ny praktiskt tillämpbar information man får ut av att hitta nåt speciellt där, som kanske ”fungerar” hos vissa.

 3. Det där låter lite märkligt för mig. Så forskare obducerade en kvinnas kropp och hittade en vävnad som avvikte från den omgivnande vävnaden och bestämde sig för att det måste vara g-punkten? Utifrån EN person? Det är ju knappast den första obduktionen som gjorts i medicinisk historia, så om det rör sig om ett nytt fynd så känns den naturliga slutsatsen som ”hm, något är konstigt med den här kroppen” snarare än ”aha, g-punkten! som vi har letat!”.

  1. Det håller jag i och för sig med om. Känns inte som bevis nog.

 4. Har också upplevt det där snacket om att enda sättet för kvinnor att komma är via klitorisstimulans. Därför är en sådan här studie välkommen, även om den bara baseras på en kvinna. Ärligt talat, jag trodde i hur många år som helst, kanske tills jag var 21- 22, att jag inte kunde komma genom stimulans inne i fittan. Det baserades delvis, givetvis, på att jag aldrig kommit så men också p.g.a. allt snack om hur kvinnor måste få klittan stimulerad för annars kan de inte komma. Sen insåg jag att jag visst kunde komma via vaginal stimulans och att det fanns fler kvinnor som fungerade likadant, det handlade bara om att hitta rätt ställning, rätt punkter, rätt person och rätt knipteknik.

  Är dessutom helt övertygad om att G-punkten finns hos om inte alla (det torde självklart finnas biologiska variationer) så i alla fall hos de flesta. Jag har själv upplevt g-punktsorgasm (eller vad en nu skall kalla det) flertalet gånger, och ingen av de gångerna har det liknat de övriga vaginalorgasmer jag fått. Det ÄR extra skönt, och skönt på ett helt annat sätt, när jag eller min partner kommer åt en viss punkt i min fitta. Och jag har väninnor som upplevt samma sak, så jag tror verkligen att G-punkten finns hos de flesta kvinnor. Att den finns är dock inte detsamma som att alla kvinnor kommer att uppnå orgasm vid vaginalsex, eller ens njuta av att få själva punkten stimulerad, då psyket & personliga preferenser vid sex också spelar in. Där kan jag se en poäng med att tala mer om njutning överlag och inte bara hur kvinnor kan uppnå orgasm, dock ser jag ingenting ont i prat om kvinnors G-punkt och hur kvinnor kan komma då denna stimuleras.

  1. Har upplevt detsamma, har därför utgått från att den finns.

 5. G-punkten är en myt, skapad av en man på 40-talet. Det finns inga som helst medicinska bevis för att den existerar. På gynmottagningen hör vi vissa kvinnor som tror att de har fått ”vaginala” orgasmer då de fått orgasm under samlag men när vi börjar undersöka närmare, visar det sig att de använt ställningar under samlaget som gjort att de kommit åt att stimulera klitoris under penetrationssexet. Vilket alltså inte är samma sak som ”vaginal” orgasm pga av att någon ”g-punkt” (som inte finns) har stimulerats.
  /Gynekolog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *