Grattis regeringen.

Jag måste tipsa om den här dokumentären som handlar om ungdomsarbetslösheten och de dåliga villkoren på arbetsmarknaden för unga. En slags uppföljning på säljsekten, fast ur ett mer allmänt perspektiv.

Hittills har ju lösningen på arbetslöshetsfrågan varit att försämra villkoren för de som jobbar, genom mindre säkra anställningar och så vidare. Detta har dock inte genererat några jobb, utan egentligen bara försämret för dem som redan har jobb.

Idag kan man ha provanställning i ett halvår, något som dessutom kan komma att bli mer ”generöst”. Provanställning innebär i princip att man kan behöva gå vilken dag som helst, vilket gör att man knappt kan ställa några krav på sin arbetsplats. Men man behöver fan inte pröva ett halvår för att veta om någon kan stå i kassan på McDonalds.

Dessutom är få unga med i facket idag (jag har faktiskt blivit aktivt uppmanad att inte gå med i facket av en arbetsköpare för att ”så gör vi inte här”).

Så resultatet är alltså att de som har jobb får sämre villkor och att de som är arbetslösa fortsätter vara det. Grattis regeringen!

4 reaktioner till “Grattis regeringen.”

  1. Problemet ligger nog i att de som röstar blått har rätt så sjysta jobb och villkor och när deras kids kommer ut på arbetsmarknaden kan de alltid utöva lite nepotism.

  2. Det är verkligen inte rimligt att en provanställning ska vara längre än ett halvår. Jag är provanställd just nu, och tänker ganska ofta på att jag inte riktigt vågar kritisera arbetsuppgifter, arbetsfördelning osv. i den utsträckning som skulle behövas och som jag skulle vilja göra, för jag kan inte låta bli att tänka på att det i värsta fall kan få mig sparkad. Det irriterar mig verkligen. Man ska inte behöva känna så om man gör ett bra jobb!

  3. Såg den där när den sändes ungefär. Känns rätt hopplöst. Som tur är har jag fast jobb just nu, på en arbetsplats där jag uppmanats att gå med i facket och jag aldrig haft anledning att klaga.

    Egentligen är det ganska enkelt: Man skapar jobb genom att tvinga företag att anställa. Inte genom att servera dem massa vikariat och låtsasanställningar. Skär ner på visstid, vikariat och provtid så ska ni se att fler tvingas till fasta jobb.

  4. Skulle en arbetsplats uppmana mig till att inte gå med i facket, så är ju det precis vad jag hade gjort. Gått med i facket. Då hade man ju fattat att det var något lurt och att man faktiskt kommer behöva den hjälpen.

    Jag har också skrivit om den här dokumentären, och jag känner tyvärr igen mig allt för mycket i den. Och det roliga är ju att det talas nu om man kanske inte skulle höja provanställningen till 1 år, och dessutom sänka lönerna för serviceyrken. Jävla puckon! Att jobba inom restaurang kan nog fan vara det slitsammaste jobb jag haft, och sjukt kass lön är det med. Och Ob:n är ett skämt! Och då vill dom sänka lönerna ännu mer. Snart kan jag börja kalla mig själv slav..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *