Högst oklar borgerlig argumentation.

Gudmundson har skrivit en högst oklar ledare om att punkare egentligen borde ha röstat borgerligt. Grunden för det hela är en enkät som skickats ut till ett antal gamla punkare som visare att medelklassen var överrepresenterad inom denna subkultur:

Lektor Dannefjord har skickat en enkät till nästan 300 av de gamla punkarna. Svaren kan förvåna. ”Det vi vet nu är att punken bestod av fler från den övre medelklassen än från arbetarklassen”

Det hävdas också att det med grund i detta är en efterhandskonstruktion att beskriva punken som en vänsterrörelse. För är man medelklass kan en inte vara vänster? Och framförallt: att dessa personer idag har en medelklasstatus säger ju absolut ingenting om deras status då.

Jag tänker på min egen situation idag: jag kommer från medelklassen och det är kanske även där jag hamnar, men idag så har jag absolut något att tjäna på att det först en mer vänstervriden politik i detta land. Det gynnar, för tillfället, mina intressen. Inte för att jag nödvändigtvis hade haft andra åsikter om jag var i en annan position, men jag tycker ändå att det är viktigt att begripa att även människor som kommer från medelklass eller landar i medelklass kan ha eller kan ha haft ett intresse av vänsterpolitik. Det kan ju rentav vara så att anledningen till att de kan vara medelklass är den vänsterpolitik de själva kämpat för! Jag säger inte att det är så, men det är helt klart en möjlighet.

Den enkla slutsatsen är att den som gillar bångstyriga kulturella uttryck och vill se mer av dessa gör bäst i att förespråka en politik som gynnar framväxten av en solid medelklass. Om punkarna – eller proggarna – hade fått styra hade de aldrig funnits.

Här kommer dock den största oklarheten: sen när är ”solid medelklass” det enda sättet man skulle kunna ha bångstyriga kulturella uttryck på? Jag vill ju ha ett samhälle där eget kulturskapande, såsom ”bångstyriga kulturella uttryck”, inte är något som bara finns tillgängligt för en viss klass. En kan ju såklart tänka sig ett samhälle där alla är medelklass, men då skulle ju hela klassbegreppet bli överflödigt. Klassbegreppet bygger ju på att det finns åtskillnader mellan olika klasser. Att en är emot klassamhället handlar ju inte om att en är emot medelklassen som sådan, det handlar ju om att vara emot ojämlikheten och i vissa fall ägandeformerna för produktionsmedlen.

Och framförallt: sen när har borgerlig politik gynnat framväxten av en ”solid medelklass”. Det som har skapat den stora medelklassen i Sverige idag är väl snarare socialdemokratisk politik?

Slutsatsen är att detta måste vara bland det mest oklara jag läst från en borgerlig ledarsida. Vad fan ägnar de sig åt där på Svd egentligen?

4 reaktioner till “Högst oklar borgerlig argumentation.”

  1. Påpekande bara:

    ”Och framförallt: att dessa personer idag har en medelklasstatus säger ju absolut ingenting om deras status då.”

    Enkäten handlade om deras bakgrund, inte om deras nuvarande situation.

    Annars håller jag med om att man inte måste ha en viss åsikt bara för att man har en viss bakgrund.

  2. Mina föräldrar är gamla punkare och jag kan lova att påståendet om att punkrörelsen var en vänsterrörelse inte är någon efterkonstruktion. I Sverige var punken ganska tydligt vänster och det räcker att lyssna på lite gammal svensk 77-punk för att kunna konstatera det. Finns givetvis även opolitiska och högervridna punkare men på det stora hela var de inte många och de opolitiska punkarna sågs nog ofta som ”fake” av de andra.

  3. Sen tror jag inte att denna Dannefjord skulle hålla med om Gudmundson säger om den svenska punken. Han har nämligen koppling till den själv som jag förstår det och har nog koll på vilka han skickat ut formuläret. till och att de faktiskt är gamla punkare (apropå det lilla s skriver).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *