”Hora” är laddat för att det har en historia.

Detta med vilka ord man får använda och hur man får använda dem är en debatt med anor. Jag tillhör inte de mest radikala på området men tycker ändå att ord som slampa/slyna, neger eller white trash är problematiska. Delvis i sig själva men också för att folk tenderar att använda dem på ett visst sätt. Detta gjorde mig alltså sjukt konfunderad och ganska upprörd:

Jag menar inte att trashtalka Lady Dahmer för jag tycker överlag att hon är grym, men att såhär lättvändigt kalla dåliga mammor för ”horor”, det tycker jag är konstigt. Hon menade att ”hora” kan användas om en person som ”säljer sig” oavsett om det är sexuellt eller inte. Jag köper att man ofta använder ”hora” som en avslutning på något annat, t.ex. ”uppmärksamhetshora” för att indikera någon slags mental utförsäljning men att använda ordet ”hora” i sin rena form som ett skällsord är ju faktiskt att säga att en person säljer sex för pengar, ty det är vad ordet betyder.

I mina ögon är ordet ”hora” lite för kvinnor vad ”neger” är för svarta. Ett ord med en lång historia av kvinnoförakt som har använts för att trycka ner kvinnor med ett visst sexuellt beteende. Det har alltid varit ett nedsättande ord. Visst kan ord ”tas tillbaka” men inte genom att användas som skällsord.

Här anför Lady Dahmer att det inte är ordet ”hora” i sig som är förolämpningen utan betydelsen av det. Om man ens kan göra en sådan definition är jag osäker på, men låt oss anta att det går. Jag skulle säga att anledningen till att ordet ”hora” är laddat inte är att det betyder att man säljer sig själv känslomässigt. Då skulle man kunna kalla personen sellout eller något liknande. Ordet ”hora” har en laddning som sträcker sig bortom den betydelse Lady Dahmer tillskriver ordet i kontexten och den laddningen kommer från det sexuella och kvinnoförtryckande i ordet. När man använder ”hora” som ett skällsord så utnyttjar man dessa århundraden av kvinnoförtryck som finns i ordet för att skapa sensation.

Att vissa ord är starka beror generellt på att de har vissa laddningar. Även om det inte är precis vad man menar i kontexten så följer ordets laddning med och lever sitt eget liv, skapar sensation. Ord är inte ”starka” bara i sig själva, de blir starka för att de har en historia.

Rättelse: Hade tydligen misstolkat första tweeten som att LD menade att mammorna var horor, när hon i själva verket menade tv3, därför blev jag väldigt sur. Jag står dock fast vid min slutsats om att laddningen i ordet inte kommer av den tänkte betydelsen utan av århundranden av kvinnoförtryck. Värt att tänka på.

7 reaktioner till “”Hora” är laddat för att det har en historia.”

  1. Jag håller med i det hon skriver och tolkade det heller inte som att hon kallade mammorna för horor, utan TV3. Precis som hon skriver. Däremot tycker jag det är intressant att neger verkar vara ett så negativt laddat ord för henne, medan hora kan man använda trots att även detta ord har en dålig historia bakom sig.

  2. Jag håller med dig. För mig har det här ordet många, många betydelser. Jag säger det själv ibland, typ efter ord som du skrev eller så. Det kan ha en slags ironisk betydelse, till exempel om en kompis till mig kallar mig hora på ett mer betydelselöst plan. Typ ”du tog min macka, jävla hora”. Jag menar, då skrattar man ju åt hur löjligt det låter. Där emot skulle jag inte klara av ordet ifall man lägger någon slags betydelse bakom det, som ett exempel blev jag kallad hora när jag var yngre för att jag blev tillsammans med en ny kille efter min första pojkvän osv. Då tog det ju såklart, därför att betydelsen av ordet var precis just den ursprungliga meningen. Krångligt ord, men just i det här fallet kan jag hålla med om att tv3 är horor, faktiskt.

  3. Jag tycker varken neger, hora eller bög är okej att använda som skällsord då de är ord det är respektlös mot honosexuella, svarta liksom människor som av olika anledningar säljer sex.

    Tycker i så fall det är mer okej med ord som har negativ klang av en vettig anledning som man känner att man kan ställa sig bakom.

  4. Jag brukar ibland säga hora om någon som säljer sig ’på ovärdigt vis’ oavsett vilken typ av sak eller arbete, just som lek med att människor använder hora som benämning på inte alla gånger ’nån som säljer sex’ utan även ’nån som säljer sig’, & vad som är att sälja sig ovärdigt har man ju olika åsikter om 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *