Horan och madonnan i bloggvärlden.

Bloggkommentatorerna har skrivit om Fokis och Kissies retuschering. Hur Kissie får jättemycket skit för sin medan Foki inte får utstå något för sina uppenbart retuscherade bilder. Under kom intressanta kommentarer, bland annat denna.

Jag tycker att det är en stor skillnad om man retuscherar för att vare sexuellt tilltalande eller inte, framförallt om man har en ung fan-skara.

Jag tror att denna person uttalar något som många, medvetet eller undermedvetet, tycker.

Detta att retuschering skulle vara mer okej om den inte är för att vara sexuellt tilltalande är intressant, tycker jag. För det första så finns det inget som säger att Foki inte försöker vara attraktiv på sina bilder, men kan väl tvärtom nästan anta att så är fallet tänker jag. Även om det inte är en uppenbara nästan påtvingande sexighet som Kissie ger uttryck för.

Om man har en ung målgrupp så är det alltså sämre att försöka vara uppenbart sexig. Varför då, egentligen? För att inte locka in ungdomar i synd? Eller för att de kan ”må dåligt” om de känner att de måste vara sexuellt tilltalande? Är inte Fokis bilder i så fall också något som skulle få dem att må dåligt, eftersom hennes utseende på dem är helt jävla orealistiskt? Hela Fokis tillvaro är för övrigt mycket mer svårnåbar än Kissies.

Jag tänker att detta bara handlar om horan och madonnan satt i en modern kontext. På ena sidan har vi snälla Foki, söta Fokis men absolut inte sexiga Foki. På andra sidan har vi elaka elaka Kissie som med sina bröst lockar ner både män och tanklösa ungdomar i sexighetsfördärvet. Jag blir så matt, för utseendehetsen bland unga antas alltid ha att göra med utvikningsideal och uppenbar sexighet, när det nog i själva verket är madonnatyper som Foki som lockar. Men eftersom hennes utseende är mer smakfullt och framförallt ofarligt så ses det inte som ett problem att en massa tjejer försöker efterlikna henne.

Jag blir illa berörd av denna stigmatisering av vissa kvinnor som inte anses passa in i ”finrummet” medan man glatt accepterar såväl utseendefixering som retuschering när det faller inom vissa ramar för vad som anses passa för en ”fin flicka”.

4 reaktioner till “Horan och madonnan i bloggvärlden.”

  1. Tycker snarare att Fokis retushering är den farligare sorten. Den som inte syns utan som får unga tjejer att tro att det de ser är verkligt. = ouppnåeligt ideal. Kissies är uppenbar och dåligt gjord.

    Sen är det ju helt befängt att sexuell retush skulle vara sämre än nån annan. Av vilken anledning då undrar jag?

  2. Håller med LD. Att vara uppenbart ”tillgjord” som Kissie är det många fler som säger till om och tycker är fel, och färre tjejer vill vara så. Att däremot vara sådär naturligt vacker och kvinnlig och låtsas som att man inte gör någonting, det är så mycket värre. För alla är så. Alla vet att det är ”fel” att operera brösten och få gör det, men så otroligt många tycker det är onaturligt att inte raka benen och sminka sig. Och ”alla” gör det.

  3. Jag tycker också att det ofta är så att om det är too much, så är det inte okej. Har man retuscherat fult och tydligt… och väldigt mycket, så är det avskyvärt. Men liiiite retuschering är okej. Typ, ta bort mörka ringar under ögonen, glansiga pannor osv. Det är samma som med plastikoperationer, folk tycker att det är okej om man gör det det smakfullt, så att det inte syns. Men absolut inte för mycket! Inte för stora bröst, eller för stora läppar. Jag känner ibland att det är antingen eller, man tycker att det är okej eller inte. Inte att bara vissa grejer är okej.

    Känner också att det är som LD säger, att man faktiskt tror att Foki ser ut som en porslinsdocka på riktigt för att retuscheringen inte direkt är övertydlig… Men ingen verkar riktigt inse hur mycket smink hon har på sig eller att hon har en privat yrkesfotograf till sitt förfogande 24/7.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *