Ingen ska behöva vara tacksam för att de får mat på bordet, det är en jävla rättighet.

Det här med välgörenhet. Jag har innan uttryckt mig lite kring det här, om hur folk konsumerar välgörenhet som accessoarer.

En sak som är väldigt intressant med det nästan bara är människor som röstar höger som visar upp sin välgörenhet på det viset. Vet ni varför? Jo för att ingen ska kunna säga att de röstar moderat för att de är egoistiska. I USA är det här med livsstilsvälgörenhet ohyggliga vanligt, rika fruar ägnar sig åt att ge leksaker till barn som en hobby för att plåstra om sina dåliga samveten en smula. Sverige håller på att utvecklas mer och mer åt USA i det här avseendet, för ett tag sedan gjorde Foki nåt jävla utspel på ett dagis och gav de små söta barnen en massa godis (givetvis i utbyte mot att få lägga ut deras bedjande och tacksamma ansikten på sin blogg, för att spä på sin image som nåt jävla helgon, behöver jag nämna att jag blev direkt äcklad av hennes perspektivlöshet) och nu tycker Katrin Zytomierska att det är så himla sorgligt att nån kan få stå utan julklappar(!) på självaste julafton.

Jag har sett både Mogi och Blondinbella säga att de röstar moderat för att kunna skänka mer pengar till välgörenhet. Det dem gör är att få något som annars skulle ha varit deras plikt i samhället att vara deras fria och således även mycket goda val och dessutom få lite mer pengar på kuppen. För om de verkligen skulle skänka varje skattekrona till välgörenhet skulle de nog inte klaga, men nu råkar de vara så att varje välgörenhetskrona ger mycket mer ”karma” än en skattekrona, eftersom den är frivillig.

Idag har vi ett samhälle där folk hamnar i dåliga situationer, till exempel när de blir utförsäkrade trots sjukdom. Detta samhälle har delvis skapats av Katrin Zytomierska som röstade moderat (eller i alla fall kampanjade för moderaterna, så jag antar att rösten hennes hamnade där också). Nu skapar hon en insamling för fattiga barn. Är det bara jag som tycker detta stinker dubbelmoral?

Det handlar väl om att Katrin har ett behov av att få cred var gång hon gör något fint, istället för att acceptera att betala de där extra skattekronorna som hade kunnat göra att dessa barn inte hamnade i den aktuella situationen. Detta är mycket egoistiskt och tyder dessutom på en djup oförståelse för vad det är att ha ett bra liv, för ingen mår i långa loppet bättre av att få slumpmässigt utdelade almosor av folk.

Jag håller med Clara här. Sociala skyddsnät skapas av att det finns en viss grundtrygghet i ett samhälle man kan räkna med. Ingen ska behöva känna sig beroende av någon livsstilsvälgörenhet för att få vardagen att gå ihop. Ingen ska behöva vara tacksam för att de får mat på bordet, det är var och ens förbannade rättighet.

27 reaktioner till “Ingen ska behöva vara tacksam för att de får mat på bordet, det är en jävla rättighet.”

 1. tyckte det var kul när kissie bjöd på en läppförstoring och folk helt förfärat bah: ”foki bjuder barn på godis och… kissie bjuder på en läppförstoring?!” som att foki skulle vara värsta gudinnan. ><

 2. Åh vad bra skrivet! Tror det ligger mycket i din analys faktiskt, att de tjänar på att göra det frivilligt… Men skatt, det är tydligen usch och fy. Blir illamående av den amerikanska sortens välgörenhet med galor o.s.v. där de försöker dämpa sitt dåliga samvete eller framstå som de bryr sig, fast de med sin livsstil och (förmodade) röstning håller uppe samhällssystemet med rika / fattiga.

 3. Vad gör Du själv för att hjälpa andra? Hoppas att Du inte bara sitter och kritiserar dem som vill göra en skillnad…Jag förstår inte varför man blir så upprörd då någon vill göra några barn (och derad föräldrar) glada på julafton? Tänk om alla bloggare tog sådana initiativ! Och inte bara till Jul!!!
  Det är inte så att jag vill att vi ska få det som i USA, men hur man kan ge sig till att håna en som vill glädja andra det förstår jag inte….

  1. Du missförstår verkligen min poäng. Jag stör mig på dubbelmoralen i att vilja betala mindre skatt och samtidigt ägna sig åt välgörenhet. Det handlar om att vilja ta åt sig äran för vad som annars hade varit ens samhälleliga plikt. Läs ordentligt och tänk efter.

   1. Antingen är detta en ironisk kommentar till Lena eller så är den till mig. Om den är till mig så tycker jag det är konstigt att hon kampanjar för ett parti hon sedan inte röstar på.

 4. Vilket grymt bra inlägg! Du satte ord på mina frustrerade känslor, tack! Solidaritet går inte att reducera till att bara gälla på de rika höger sympatisörernas villkor. Det är ingen jävla accessoar. Basta!

 5. Om det nu skulle vara så enkelt att allt blir bra (ingen ekonomisk kris ingen lågkonjunktur ingen arbetslöshet) om vi bara byter regering….kan man då bara sitta med armarna i kors och håna dem som vill göra en liten skillnad för de familjer som nu kommit ”I kläm” och klappa sig för bröstet…och tycka att man är skitbra?? Räck ut en hand till en medmänniska det är 4 år till nästa val—och bad news…det kommer att behövas oavsett vem som styr landet…allt kan inte lösas med högre skatter!! Det finns en halv miljon barn som far illa i Sverige som får växa upp med missbruk misshandel och i total avsaknad av trygghet och ansvarstagande vuxna.Barn som aldrig vågar ta med kompisar hem,som alltid har ont i magen som inte vet hur det ser då de kommer hem efter skolan. Är mamma full och har slocknat på soffan? Har pappa suparkompisarna hemma? Finns det något att äta i kylskåpet? Som sagt räck ut en hand och inte bara till Jul!

  1. Oj vad mycket bättre alla dessa barn får det om de får… prylar? Jag hade köpt det om det var lite mer vettig välgörenhet, som den stockholms stadsmisson sysslar med. Men att köpa saker till barnen och slå sig för bröstet är att totalt missuppfatta allt vad ett bra samhälle handlar om. Om man har en missbrukande farsa så ger man nog blanka fan i om man får en leksakspistol. Satsa på ett bra socialt skyddsnät istället.

   1. Det gällde en önskan att vi ska räcka ut en hand till dessa barn (utöver det socialtjänsten kan göra så klart)där kan det väl få ingå julklappar…det får ju de flesta barn.. pistol? går bort

 6. Det du skriver är baserat på en väldigt fin grundtanke som jag delar. Grundläggande mänskliga rättigheter är inget som ska vara beroende av andras välvilja, det är allas förbannade rättighet.

  Däremot kan jag tycka att det är bättre att de som är moderater och höger faktiskt sysslar med välgörenhet och volontärarbete, än att de bara sitter och samlar sina pengar på hög – förutsatt att de faktiskt inte förväntar sig någon slags helgonförklaring, det förtär liksom hela syftet. Men just i Katrins fall tycker jag faktiskt att det helt enkelt verkar som att hon berördes av artikeln (hon har blivit mer blödig som nybliven mamma) och ville göra något konkret för att hjälpa. Moderat eller ej. Om jag hade haft resurser hade jag gärna gjort samma sak. Så länge välgörarna inte verkar sko sig på uppmärksamheten och tråna efter ego-kommentarer så tycker jag inte att det är något att uppröras över. Visst, rent principiellt delar jag din grundidé helt och hållet: ingen ska behöva vara tacksam för mat på bordet. Men ideal och realism skiljer sig tyvärr ofta åt, så man får vara glad för de människor som försöker göra skillnad, hur de än gör det.

  1. Jag håller väl med dig i sak. Det jag lackar mest på är folk som argumenterar för skattesänkningar med att de då kan skänka mer till välgörenhet. Idiotresonemang.

 7. fast röstade foki blått? att hon lägger upp bilder på de barnen som fick presenterna kan ju vara för att hon vill inspierar andra att börja med välgörenhet. Jag lägger upp bilder på mycket jag gör, speciellt om jag åker till ett annat land. Tycker inte det var fel av henne öht. Förstår din poäng om Katrins dubbelmoral dock.

  1. Jag är mest emot lifestylevälgörenhet. Jag har ingen aning om vad Foki röstade, men jag ser en viss trend så att säga.

  1. Det där är en svår fråga som kan diskuteras i evigheter. Jag ställer mig emot eftersom jag ser det som ett sätt att köpa sig fri från sitt dåliga samvete. Foki konsumerar extremt mycket, vilket dels ökar klassklyftor och gynnar ett enligt mig i grunden oetiskt system, dessutom skadar det miljön. Jag ser välgörenheten som ett sätt att köpa sig fri från det här dåliga samvetet och understödja ett i grunden ohållbart system.

   Samtidigt blev barnen säkert glada för glassen, och det kan man varken ta ifrån dem eller Foki. Det jag reagerar på mest är väl att Foki helt saknar samhällsanalys i det hon gör, hon har ingen förmåga att sätta in sig själv i detta, som det i-landsbarn hon är. Om jag hade gjort motsvarande hade jag skrivit en längre text om situationen i Thailand eller något, kanske berättat att anledningen till att det finns så mycket skit där är västvärldens totala exploatering av stället. Alla borde önska och sträva efter ett samhälle där välgörenhet inte behöva.

 8. i-landsbarn? hon är född i thailand och har bott över halva sitt liv där. Filantropi kanske är dubbelmoral om man aktivt kämpar för större klyftor i samhället (tycker inte riktigt att köpa saker på internet räknas), och ja, saker och ting kan självklart alltid diskuteras. Din och min livsstil kanske också bör diskuteras då vi äger datorer, köper kläder etc. Är inget fan av Fokis blogg, men när en 19-åring åker till sitt hemland och ger bort datorer och dylikt till barn som inte har så mycket tycker jag inte hon förtjänar att bli förlöjligad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *