Internationella flyktingdagen.

Idag är det internationella flyktingdagen. Jag blev ombedd av UNHCR att skriva om deras kampanj som syftar till att samla in pengar nog för att ge 500 familjer på flykt skydd. Det vill jag såklart göra, men jag vet så väldigt väldigt lite om dessa frågor. Dessutom är jag inte direkt någon stark anhängare av välgörenhet, varför jag sällan skriver om det även när jag tycker projekten i sig är bra.

Jag tycker att det är otroligt tragiskt att man måste lösa detta genom välgörenhet istället för att andra länder går in och tar sitt ansvar, både genom katastrofbistånd och genom att själva ta emot och ta hand om flyktingar. När man talar om invandring i Sverige så kan man lätt tro att en merpart av invandrarna är flyktingar, men som jag förstått det är så inte fallet. Vidare så tar inte politiskt och ekonomiskt välmående länder som Sverige emot en merpart av alla flyktingar, vilket man lätt kan tro när man lyssnar till debatten, utan de flesta flyktingar hamnar i grannländer.

Vad som verkligen förvånade mig i deras rapport på hemsidan var hur otroligt många personer detta rör sig om. Det är alltså 42,5 miljoner människor som är på flykt världen över. Det är fyra och ett halvt Sverige.

Som sagt. Jag kan inte mycket om detta och jag vill inte ens försöka skriva något om hur hemskt dessa personer har det. Om du vill donera pengar så gör du det här. Annars så tänker jag att man ”dagen till ära” kan fundera lite på vad som på politisk väg skulle kunna göras för att förändra dessa personers situation, så att man slapp vara beroende av allmosor.

3 reaktioner till “Internationella flyktingdagen.”

  1. enligt Migrationsverket är ju de allra flesta som får asyl i sverige i behov av skydd, alltså flyktingar. Ett tips är att kolla migrationsverkets hemsida, står bra info om olika myter och hur det egentligen ligger till, såna myter som florerar i och med SD främst typ ”massinvandringen” och hur mycket pengar dom får osv.. sjukt tragiskt att man hoppar på flyktingar så där..

    1. Men asyl delas väl ut till dem som behöver skydd? Folk som ska arbeta får väl typ uppehållstillstånd.

  2. Tack för du uppmärksammar Internationella Flyktingdagen! Det stämmer, asyl är skydd till de som flyr konflikt och förföljelse i sina hemländer. Uppehållstillstånd kan man få pga av man har behov av skydd eller av andra skäl tex för att arbeta eller på grund av familjeanknytning.

    Vänliga hälsningar,
    Michelle (UNHCR Stockholm)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *