Jag gillar Scum-manifestet.

Läste Scum-manifestet (eller början av det) för första gången idag och måste säga att jag blev meddragen. Det är en otroligt stark text, och jag uppskattar den kompromisslösa uppkäftigheten som finns i den.

Jag läser det som om det stod manligheten/manssamhället istället för män. Det tycker jag är den enda rimliga tolkningen. Jag tolkar den absolut inte som ironisk eller skämtsam på något vis, som vissa försöker får det till när de vill försvara texten.

Jag fascineras av den kraft som finns i texten. Jag blir liksom svept med den. Och vad mer: jag kan verkligen känna hennes vrede även i mig. Inte vrede mot alla män, men vrede mot det samhälle vi lever i. Vrede över det förtryck som kvinnor utsätts för bara på grund av sitt kön. Jag kan känna hur det bubblar inom mig. Och det ger mig kraft.

Nej. Jag kommer inte ”skära upp” några män. Nej, jag håller inte med Solanas om än hälften av det hon skriver. Men den frenesi och den ilska som sprudlar i texten, den kan jag verkligen begripa. Och den ger mig vilja och kraft att förändra.

Så tja. Jag gillar Scum-manifestet. Jag tycker att det är en grym text. Bara hopp på mig nu, alla mänsrättsaktivister.

14 reaktioner till “Jag gillar Scum-manifestet.”

   1. Jag tycker det spelar enorm roll. Texten må tala för sig själv, men den talar också om en annan tid, en annan situation, ett annat samhälle. Jag tycker att den förtjänar att få berätta den historien.

 1. SCUM-manifestet är ett måste. Läsa det, älska det, Förhåll dg till det. Finns klockrena beskrivningar över män som man träffat och det slår tyvärr aldrig fel.

 2. Jag läser SCUM mest som ett litterärt och psykologiskt experiment och konstverk. Ett systematiskt nedvärderande av män som steg för steg kryper in i ens hjärna. Man anammar till slut premisserna för diskussiomen (jfr SD-agendan eller Marquis de Sade) och det är relevant pga den massiva mängd misogyn skit man läser som många män som aldrig lärt sig relatdra till tjejer faktiskt tror på. Droppen urholkar stenen.

 3. Är inte mansrättsaktivist och har inte läst SCUM men känner ofta att hyllande av scum-manifestet gör så jäkla mycket skada för feminismen, visst det finns säkert jättemycket i det som är bra på ett konstnärligt och symboliskt plan, och om en blir taggad av att kämpa mot sexism när en läser det så är ju det också bra. Men varför hylla det öppet som ett feministiskt manifest när en vet vad det kommer leda till i synen på feminister?

  1. Läs det då!

   Jag kan förstå det, men man stöter alltid på det problemet vad man än säger. Jag tycker att det finns ett stort problem med att gör feminismen mindre radikal eller inte våga uttrycka det radikala pga det motståndet.

  2. Precis det som är min tanke med att man måste acceptera det för den tiden och situationen då den var skriven! Väl skrivet.

  3. Det här med att varje feminist hela tiden ska ställas ansvarig för andras syn på feminism är ju lite ”men vad ska folk säga?! håll den där åsikten för dig själv”. Jag tycker det är viktigt att man inte ska behöva finputsa sina åsikter för andras skull.

  4. Men varför ska man bry sig om att uprätthålla ”synen på feminister” över huvud taget? Då låter man de grupper som inte förstår vare sig feminismen eller SCUM-manifestet sätta agendan.

   Det finns, olyckligtvis, en syn på politisk radikalism i Sverige som är överväldigande negativ och associerar den omedelbart med politiskt våld och terrorism, vilket är urfånigt. Det finns inte nödvändigtvis någon motsättning mellan en djup, rättfärdig vilja till storskalig förändring (som ofta yttrar sig i det fruktade hatet) och förmåga att diskutera, kompromissa och känna empati med sina meningsmotståndare.

   Men ifall man inte vill ha ett ljumt, teknokratiskt samhällsklimat måste man också kunna erkänna vilken oerhört stark politisk drivkraft den rättfärdiga vreden är, och försvara sin rätt att uttrycka, känna och sympatisera med den.

 4. Precis så tänkte jag när jag såg pjäsen! Jag tyckte det kändes obehagligt att tänka om ”män” på det viset, men så fort jag började tänka ”mansrollen” istället så började jag känna igen så sjukt mycket.

 5. Tja, jag har läst nästan hela scum på den länken och jag förstår inte hur någon kan hylla det. Som jag ser det är det skrivet av en mycket sjuk person. Att hylla det för vissa delar är i mina ögon som att hylla Breiviks manifest för att det innehåller vissa vettiga saker, det är ju något som är totalt otänkbart.
  Visserligen skriver du att du tolkar om det totalt så att inget av det ursprungliga budskapet finns kvar. Du har skapat ett helt annat budskap än vad Solanas skrev.
  Jag hoppas och tror att du skrev detta inlägg för att se hur trogna dina läsare är, om de står och klappar händerna hur tokigt du än skriver, för mycket av det du skriver är vettigt men det här är väldigt tokigt .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *