Jag säljer arbetskraft, inte mitt liv.

Det är klart Sj vill slå vakt om sina varor men att kameraövervaka anställda utan deras kännedom borde fan i mig vara olagligt. Alla borde ha rätt att veta vilken övervakning de utsätts för på sitt arbete.

Jag hörde för några dagar sedan att det tydligen krävs att man ska genomgå drogtester när man yrkesutbildar sig inom MTR, som har hand om driften i tunnelbanan.  Jag visste inte ens att detta var lagligt i Sverige, jag har alltid förknippat det med de dåliga anställningsvillkorens förlovade land USA.

Vidare så har det tydligen blivit vanligare att man kräver fullständigt utdrag ur belastningsregistret vid arbetsintervjuer. Jag tycker att det är berättigat att kräva utdrag som är relevanta för den tjänst man söker, typ som att folk som jobbar med barn måste uppvisa utdrag ur sexualbrottsregistret, men att kräva hela utdraget bara för att är ett jävla ofog. I princip ska man vara fri när man har avtjänat sitt straff.

Samtidigt så blir rökförbud på arbetstid förbjudet på fler ställen. Vissa försöker till och med dra till med att man inte ens får röka på sin lunchrast, vilket jag tycker är galenskap. Vissa kanske tycker att det är rimligt att förbjuda rökning på arbetstiden men jag tycker att det är en jävligt äcklig signal man sänder ut: arbetsköparen köper inte bara ”arbete”, utan faktiskt full rätt att förfoga över din kropp under åtta timmar om dagen.

Var vill jag komma? Jo, till att arbetares integritet inskränks mer och mer och att det är en utveckling som måste upphöra. Jag vill inte ha det som i USA, där det är standard även för det mest okvalificerade och minst ansvarsfulla skitjobb att kräva både utdrag och pissprov.

Jag vill se lagstiftning emot detta omgående. Det finns säkert nån som tycker att arbetsköparen borde ha ”rätt” till att se om deras anställda tar droger eller har begått brott. Men en anställning ska inte vara fråga om den anställdes karaktär, det ska handla om man kan utföra jobbet på ett korrekt sätt. För annars säljer man inte bara sin arbetskraft under en begränsad tid, utan faktiskt själva sitt liv.

7 reaktioner till “Jag säljer arbetskraft, inte mitt liv.”

 1. Jag kan inte annat än hålla med. Jag kan nästan tom köpa att man inte får röka under arbetstid (eller, egentligen inte), men när man söker jobb vill de ju allt oftare att man ”är hälsosam”. Slår vad att man blir diskad om man är tjock eller röker. Inte nog med att arbetsgivarna vill kontrollera en under arbetstid, men man måste också när man är ledig vara en reklampelare för företaget man arbetar för.

 2. Håller helt med dig. Tyvärr verkar de svenska ”skitjobb”-företagen gå åt samma håll som ”McJob”-företagen i USA… Arbetaren ska vara en ständigt glad, icke-rökande och icke-privatlevande maskin (men bara om vardagarna, supa med kollegorna måste man visst göra det är ju svenskt och sociaaalt), utan vare sig åsikter eller något annat som kan avvika och störa THE BIG PRODUCTIVITY 🙁

  Det gäller att skapa opinion kring dessa frågor… Vem är arbetsgivaren att bestämma vad JAG gör på min OBETALDA lunchrast?

 3. ”Men i ett konkurrenskraftigt samhälle hade arbetarna kunnat välja att inte arbeta hos de företag som har dåliga arbetsvillkor..!” – Liberalisten.

  Ja, eller så hade alla företag sänkt sina arbetsvillkor så mycket det bara går för en frånvaro av statliga direktiv runt saken + mänskligt behov av ett arbete gör att det blir rationellt för företagen att utnyttja (förlåt, effektivisera) människor så mycket som möjligt.

 4. man borde få röka på sin rast, men jag tycker att arbetsgivaren har rätt att säga att man inte ska ha det i sina arbetskläder, om det finns sådana.

 5. Hej!

  Att ta drogprov kan vara ett sätt att se om man är lämplig för jobbet. Man måste dock skilja mellan skyldighet att underkasta sig drogtest innan anställning och skydlighet när man har blivit anställd. Då man blivit anställd måste arbetsgivaren iaktta proportionalitetsprincipen. Säkerhetsskälen måste väga tyngre än integritetsskälen för att kunna genomföra ett drogtest lagligt. Så det finns redan reglerat..Läs t.ex. AD 1991 nr 45 och AD 1998 nr 97.

  1. Lämplighet för jobbet kan avgöras genom intervju. Om någon inte sköter sitt jobb ska denna kunna sparkas, men jag vill inte ha drogtest som standard när man söker arbete. Jag har svårt att se hur en joint skulle göra någon mindre lämplig för att vända hamburgare. Om någon är tung narkoman märks det i regel på andra sätt än genom pissprov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *