Jag skulle inte vilja avstå alkohol.

Cissi Wallin har skrivit om sin alkoholism och bloggkommentatorerna ställer frågan:

Jag hade gett upp alkohol för resten av mitt liv om alla de som drabbas av alkoholmissbrukets baksidor hade fått slippa. Är ni?

Nej, jag tror faktiskt inte det.

Eller, det är klart jag hade om det verkligen stod sådär mot varandra. Om det verkligen var så att bara jag la av med drickandet så hade alla som lider av alkoholen fått det bra. Men det är ju inte det frågan åsyftar, utan om man skulle kunna tänka sig ett samhälle där alkohol förbjöds. Och då är svaret nej.

Alkohol är en sjukt infekterad fråga. Vi har väldigt många människor som lider av alkoholproblem i Sverige, men det talas sällan högt om det. Många personer blir otroligt upprörda och sarkastiska så fort man tar upp alkoholism, jag har träffat människor som trots att de dricker dagligen inte ser sig som alkoholister. Nejnej, det handlar bara om att det är gott.

Men jag tror samtidigt inte på förbud. Inte alls. För även om alkoholen skadar så leder den också till njutning. Det är gott att dricka, det är skönt att vara full. Och för den som kan hantera det så kan det vara ett värdefullt inslag i tillvaron, en stund där man kan slappna av.

För jag tänker inte förneka att mitt drickande till stor del handlar om verklighetsflykt. Inte så att det är något som smärtar i livet som jag måste bort ifrån, inte så att jag inte kan ha kul utan det, men med alkoholens hjälp är det lättare att slappna av. Det blir lättare att inte oroa sig för allt man borde göra, för framtiden, för hur man framstår. Inte så att man helt släpper kontrollen, men det mjukar liksom upp.

På det sättet betyder alkohol mycket för mig. Jag uppskattar helt enkelt att vara berusad. Och det som är poängen är att man kan uppskatta fyllan, man kan uppskatta verklighetsflykten, utan att det är ett problem. Man behöver inte ”dricka för att det är gott” för att ha en sund relation till alkohol. Ibland är det helt enkelt jävligt skönt att berusa sig, och jag tycker inte att det är något konstigt eller fel med det. Vad som är fel är när alkoholen tar över ens liv, när man inte kan uppskatta livet utan att dricka, när man inte kan vara med vännerna nykter, när man börjar se alkoholen som det centrala istället för umgänget.

Jag tror att vi måste erkänna detta, att det är skönt att vara full. Det är skönt att släppa taget. Jag tror att vi måste sluta linda in oss i att vi dricker enbart för att det är gott. Även om vissa göra det så tror jag att de flesta är ute efter ruset också. Jag tror att vi måste börja definiera för oss själva vad vi uppskattar med alkoholen. Varför det är en så viktig del av mångas liv.

Men framförallt tror jag att vi måste ha respekt för alkohol, och även för andra droger. Respekt för att de förändrar våra sinnen, för att det finns en ganska stor risk att vi inte kan hantera det, att vi råkar illa ut. För det är när vi börjar förneka dessa risker, när vi börjar hyscha kring tal om alkoholism och när vi blir upprörda när folk väljer att avstå från alkoholen som vi ska se upp. För det som ligger en så varmt om hjärtat att man inte ens tål att tala om de negativa sidorna, det är kanske lite för betydelsefullt för att det ska vara nyttigt.

12 reaktioner till “Jag skulle inte vilja avstå alkohol.”

 1. Bra skrivet, jag delar din syn på alkoholförbud.
  Jag dröjde länge innan jag själv började dricka, idag dricker jag måttligt och mest vid festliga tillfällen. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig en värld utan alkohol, varken för mig eller min omgivning. Rent hypotetiskt skulle folk börja konsumera mer allvarliga berusningsmedel om ett alkoholförbud blir verklighet.

  1. Om alkohol vore olagligt tror du alltså att det skulle ligga närmare till hands för människor att börja bruka heroin & kokain istället för ex. cannabis & ecstasy?

     1. Jag har hört det ryktas så. Brukar inte uttala mig rörande cannabis eftersom det är så jävla infekterat.

 2. Jag tycker att det är så märkligt när människor menar att man måste FÖRSVARA sitt rusmedel & sedan ska det hittas vägar att nå dit utan berusning. Då jag säger att cannabis bidrar mycket till min intellektuella utveckling kontrat många med att jag borde utveckla nyktra metoder för att nå dit. Jag svarar då att det har jag redan gjort, till viss mån, eftersom kopplingar jag kan göra berusad lättare faller på plats i sobert tillstånd. Motfrågan är då; men varför röker du då?

  Herregud – det är ju SKÖNT också. Hemma är bäst, men borta är bra. Den förklaringen bör räcka.

 3. Jisses vad jag håller med dig!
  För övrigt tycker jag det här är ett rätt jobbigt ämne. Många av mina släktingar har varit alkoholister. Flera av mina vänner vet om det och en hel del ifrågasätter mig när jag dricker, vilket händer ibland. Det är som att vissa förväntar sig att jag skall vara nykterist och för totalförbud, att jag borde vara den som pekar finger när någon tar en öl på en onsdag eller tar en drink för mycket nån helg.
  Och det är där nånstans det blir lite jobbigt, för jag kanske borde vara det, men jag gillar väl också att vara lite full ibland.
  jag har till och med lagt upp två regler för mig själv (just in case), att aldrig dricka en vardag eller två dagar i rad, men ändå är det en jäkla massa gnällande.

  1. Alkohol är ett jävligt laddat ämne tyvärr. Dina regler låter bra tycker jag!

 4. Ja jag kan erkänna att jag dricker mycket för att jag vill bli påverkad. Gott? Nja, nej. Rödvin är väl gott också. Att dricka får mig att slappna av mer och släppa taget som du tar upp.

 5. Om det gick att effektivt genomdriva ett alkoholförbud skulle troligen fördelarna överväga, enligt min uppfattning, men, som vi diskuterat tidigare någon gång, uppmuntrar de försök som gjorts, i länder med etablerad alkoholkultur, knappast till efterföljd.

  1. Det är också ett argument emot det. Men jag är av uppfattningen att människor måste få fly verkligheten ibland. Nu tycker jag väl inte att alkohol är det bästa medlet för att göra det, å andra sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *