Jag tror de fattar att det är ett möjligt barn som de ägnar flera timmar åt att krysta ut.

Resonemanget kring abort har länge varit att barnet inte ska kunna överleva utanför livmodern för att det ska räknas som ett foster. Man kan inte abortera för sent för då är barnet helt enkelt livsdugligt, självklart inte på egen hand, men med hjälp från läkare osv. Läkekonsten blir ständigt allt bättre vilket såklart leder till att barn i allt högre utsträckning kan räddas om de kommer ut för tidigt, säkert skulle dessa foster kunna räddas om man försökte, men de är knappast livsdugliga som de är. Att röra på sig är inte detsamma som att vara livsduglig.

Men om endast foster som inte läkekonsten skulle kunna rädda ska få aborteras så kommer det förr eller senare leda till att abort inte är tillåtet alls. Tänk när det finns artificiella livmodrar som man kan stoppa foster i, då kommer ju abort inte att gå alls om man ska hålla sig till hur fostret klarar sig utanför livmodern.

Idag är gränsen för fri abort vecka 18, sedan måste det finnas särskilda skäl för abort. Kvinnorna som aborterar dessa ”livsdugliga” foster har säkert stora svårigheter med att ta hand om ett barn. Säkert hade hon kunnat tänka på det och använda kondom, men jag tror inte att någon genomgår en så sen abort på kul, det handlar ju om att föda ut fostret och det är nog inte en trevlig upplevelse för någon.

De människor som gör sen abort känner sig nog nödgade till det av flera skäl, som dessutom måste bli godkända av staten, och jag tycker att hela den här retoriken om ansvar är djupt obehaglig. Visst ska man inte använda abort som preventivmedel, men det är helt irrelevant att tjata om i sammanhanget. Om ni vill att folk ska börja ha kondom kan ni väl göra dem mer lättillgängliga, men kringskär för den sakens skull i möjligheten att abortera ett foster som man inte kommer kunna sköta om.

Och detta tjat om att det är ett möjligt barn. Jag tror att kvinnorna som gör sen abort vet det. Jag tror att de fattar att det är ett möjligt barn de ägnar timmar åt att krysta ut, som har växt i deras mage under 20 veckor. Jag tror att de fattar och jag tror att de lider och jag tror inte att de behöver få det upptryckt i ansiktet igen och igen och igen.

12 reaktioner till “Jag tror de fattar att det är ett möjligt barn som de ägnar flera timmar åt att krysta ut.”

 1. efter 18e veckan så är det nog i de allra flesta fall inte längre bara ett möjligt barn utan troligtvis ett väldigt sjukt och/eller livsodugligt möjligt barn. ett barn som ändå inte kommer överleva länge utanför livmodern. efter 18e veckan är det i princip ingen som får abortera för att man vill eller inte anser sig ha råd och liknande anledningar.

  den lilla del kvinnor som ser kallt på abort som ett preventivmedel är nog dessutom försvinnande liten. jag skulle tro de flesta som väljer abort tar ett riktigt svårt och betungande beslut, oavsett om de vill ha barn eller inte.

 2. Skaffar barn gör man för sin egen skull. Abort gör man också för sin egen skull, inte för barnens skull, för att barn har rätt att födas önskade som en del brukar argumentera. Vi vill alla leva, ingen önskar att deras mammor aborterat dem. Men även om man skulle förbjuda abort helt så förhindrar man att liv skapas bara man käkar ppiller eller använder kondom. Att skaffa barn för barnens skull går inte ihop, det måste handla om vad föräldrarna vill. De potentiella människoliv som skulle ta form ifall jag inte gjorde en abort kan inte få styra, lika lite som de potentiella liv som skulle skapas om jag inte käkade ppiller.

  1. Ja, potentiella liv förhindrar jag ju också om jag lever i celibat. Det finns en väldig debatt i filosofin om det kan vara moraliskt fel att förhindra kommande generationer från att existera, men det blir som du säger väldigt problematiskt att säga att just abort generellt är fel bara för att det hindrar potentiella liv.

 3. Abort är ett icke-önskvärt fenomen, efter vecka 18 en styggelse som bör förbjudas. Så enkelt är det.

 4. Bara hälften av dom som gör dessa aborter är inblandade.
  män är också fäder som genomgår abort, vart finns dom i den här debatten kan man undra. Men tack för en fin läsning, jag håller helt och hållet med.

 5. Jag var tvungen att avbryta en graviditet i v 20 eftersom barnet var gravt utvecklingsstört. De flesta kvinnor som gör abort efter v 18 gör det av medicinska orsaker. Det är inte kul att gå runt med ett barn i magen som saknar hjärna för att sedan föda fram det i v 40 och se barnet dö. Abort är inte kul med det är bra att det finns. Vi ska värna om vår abortlagstiftning. Jag är stolt över att vara svensk och ha tillgång till denna medicinska vård och rättighet. Tror mig när jag säger det är ingen lätt sak att gå igenom men idag är jag gravid igen och vi ska ha ett friskt barn denna gång. Så ja jag vet att varje kvinna fattar att det är ett liv som man krystar ut och man önskar inte få det upptryckt i ansiktet om och om igen av folk som inte kan förstå hur det är.

  1. För att få göra så sen abort måste det ju vara himla välmotiverat som jag förstått det. Har svårt att se något problem med det under dem premisserna, speciellt om barnet än skulle ha lidit och sedan dött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *