Kissies idealtankar.

Jag fullkomligt älskar det faktum att Kissie skrivit detta inlägg om vad som anses vackert i olika kulturer. Hon befinner sig för tillfället i Thailand och fascineras över att vithet ses som något vackert av många där medan hon bara vill bli brun.

Här i Thailand gör tjejerna ALLT för att bli vita! Här är det ju vackert att vara så vit som möjligt, medans vi från Sverige som kommer hit vill oftast sola för att bli bruna istället

Jag tänker mig att det finns någon slags chans att hon eller i alla fall någon som läser inlägget börjar reflektera lite över detta med ideal. För det är intressant vad som anses vackert i olika kulturer. Det handlar ju inte bara om vad som är ouppnåligt (som det ju ofta förklaras) utan även om vad som förknippat med rådande samhällsideal.

Till exempel smalidealet ser inte jag bara som ett uttryck för att vi lever i ett överflöd av mat utan även som ett uttryck för ett samhällsideal som handlar om att sätta något slags högre estetiskt mål över sitt fysiska välbefinnande. Man känner sig helt enkelt duktig när man lyckas motstå kroppens begär, som i vår kultur anses fula att falla för.

När det kommer till saker som hudfärg så tror jag dels att det handlar om vad som är exotiskt och ovanligt, men jag tror även att det handlar om vilka levnadsvillkor vi ser som eftersträvansvärda. I Sverige är det status att kunna åka på solsemester och därför är solbränna attraktiv, det betyder emellertid inte att det anses positivt att ha en mörk hudton ”medfött” (eller vad man nu ska kalla det, menar i alla fall året om, utan sol). Det som är idealet är alltjämt att vara vit, men att vara en vit person som har kunnat åka på solsemester. Vad som ses som eftersträvansvärt i Thailand vet jag inte, men jag kan tänka mig att vithet har hög status även där eftersom det förknippas med hög levnadsstandard. Det kan ju har att göra med den klassiska förklaringsmodellen, att den som är vit har råd att vara inomhus och slipper jobba ute.

Men en av de viktigaste insikterna man kan vinna är ju att det där med ideal är något högst förgängligt. Inget som är kodat i våra gener utan något som är högst beroende av tid och plats. Jag tänker mig att personer som kämpar mycket för att uppnå någon slags idealutseende har en ide om att den definitionen av skönhet kommer att råda för alltid.

Nu drar jag väl säkert lite för höga växlar men jag blir så himla glad när jag ser någon slags vilja till eftertanke från det hållet.

4 reaktioner till “Kissies idealtankar.”

  1. Vad jag märkt har Kissie redan reflekterat över ideal. Hon förstår exempelvis att merparten tycker att mer juicy kvinnor är sexigare än dom som har hennes kroppstyp, men hon vill ändå se ut så. Hon verkar kunna skilja på andras ideal & egna ideal & vet nog därmed också att det handlar mer om kultrer än DNA.

    Förhoppningsvis öppnar det upp för andra att tänka efter, också. Så många hävdar ju benhårt att det handlar om kodade begär, men varför skiljer det sig då så stort beroende på kultur samt inom ens egen kultur beroende på tidsera?

  2. Min erfarenhet är att det i Thailand, och omkringliggande länder, handlar om samma sak som på den tiden som det var fint att vara vit här dvs (som du säger) levnadsvillkor = har man pengar behöver man inte jobba utomhus. Det är lite mer komplext än så men folkgrupper från olika delar.

    1. Jag var egentligen det jag menade, men jag var så trött att jag inte formulerade mig ordentligt.

  3. Den sista meningen skulle ha varit. Det är lite mer komplext än så, med folkgrupper från olika delar som har olika status men kortfattat handlar det om vad som signalerar pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *