Kommer sänkta ingångslöner leda till bättre löneutveckling?

Jag förstår helt och fullt resonemanget att det kan vara vettigt att sänka ingångslönerna till förmån för en större löneutveckling med tiden. Det är rimligt att anta att en person som är äldre, som troligare har barn och dessutom längre erfarenhet ska ha en ganska mycket högre lön.

Det som oroar mig är att frysta ingångslöner i okvalificerade arbeten endast kommer att leda till att företagen får mer pengar att stoppa i fickan. Detta för att livslängden på en anställd på ett sådant företag är så pass kort att det inte riktigt spelar någon roll hur löneutvecklingen ser ut.

Jag är även orolig för att den utlovade ökade löneutvecklingen helt enkelt inte kommer att ske för att budgetanslag i vården och andra berörda branscher helt enkelt kommer att minska. Om man ska fastslå minskad minimilön så tycker jag även att man ska fastslå en garanterad löneutveckling beroende på erfarenhet.

Fast det bästa vore ju ändå om vårdarbetan och liknande värderades högre redan från början så att lönerna generellt låg högre. Idag har vi nämligen ett problem med att ingen är intresserad av att utbilda sig till sjuksköterska, eftersom det är underbetalt och undervärderat.

3 reaktioner till “Kommer sänkta ingångslöner leda till bättre löneutveckling?”

  1. Nu tänker jag vara oresonlig. Det finns inga vettiga ursäkter till att man skulle sänka ingånglönerna (de är inte så skyhöga som folk tycks tro), sänk chefernas löner istället. Grejen är ju den att människor är mest produktiva och kreativa när de får en lön mellan 250-300.000 per år. Alltså allt man behöver och lite till. Kan man verkligen tycka att det är försvarbart att någon som har ett intressant och utvecklande jobb även behöver några hundratusen i månaden? Skitjobb (ex vården) ska ha ordentligt med betalt eftersom det faktiskt är slitsamt, outvecklande och tungt både fysiskt och psykiskt.
    Människor motiveras bäst genom utveckling, uppskattning och stolthet. Ge alla en sjyst lön istället för ge dem mindre.

  2. Tack och lov så har vi starka fackförbund som förhandlar för de stora personalgrupperna där 1 krona mer eller mindre i timmen faktiskt gör skillnad i lönebudgeten. Förslag om ”sänkt ingångslön” får ses som skrik av frustration hos arbetsgivarnas räknenissar över att det är ogenomförbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *