Kvinnor utan män

Ett centralt patriarkalt projekt är att skära bort kvinnor från varandra och därmed från sin egen historia. Man kan se det i hur unga kvinnor uppmuntras att frukta och hata äldre kvinnor och hur äldre kvinnor uppmuntras att avundas och motarbeta yngre kvinnor. Snövit är ett klockrent exempel på en historia där en äldre kvinna får ta rollen att motarbeta en yngre kvinna, och samma tema kan ses i Rapunsel, Askungen, Törnrosa och Lilla Sjöjungfrun. Överallt gamla kvinnor som motarbetar yngre kvinnor och deras skönhet. Förutom att vara äldre kvinnor har de något mer gemensamt; de är alla utan män. Samtidigt framställs ofta den yngre och snyggare obundna kvinnan som ett hot mot den stadgade kvinnan; medan hon står hemma och tar hand om hem och barn kan hennes man lockas till äktenskapsbrott. Kvinnor utan män verkar vara det gemensamma temat.

Dessa idéer tjänar syftet att hindra kvinnor från att ty sig till varandra och hämta kunskap från varandra. Kanske har Ursula någonting att berätta för Ariel om vikten av oberoende och att inte lämna sitt eget element för en man, för att leva med honom på jorden och alltid längta tillbaka dit hon kom ifrån, men den lärdomen går förlorad i deras rivalitet. Det berättelsen vill säga oss är att Ursula är fienden eftersom hon vill stå emellan Ariel och Mannen, och anledningen till Ursulas förbittring är för att hon själv står utan man. Kvinnor får lära sig att se varandra som hot istället för som källor till kunskap och gemenskap.

I samma ljus kan man se traditionen att kvinnor byter efternamn vid giftermål; det handlar om att skära bort kvinnor från kvinnorna före henne, om att det ska vara svårare för henne att få tillgång till sin egen historia, sin mammas historia och så vidare. Det ska vara mäns släktlinjer som löper som en röd tråd genom historien, medan kvinnors släktlinjer är fragmenterade och oordnade. Han har plockat henne som en blomma; knipsat av henne från sina rötter. Och nu är hon hans.

Enighet är styrka och därför är det viktigt för män att kvinnor saknar tillgång till varandra, saknar förtroende för varandra. Hur skulle det annars gå för alla prinsar som letar efter prinsessor att ”rädda”; att slita från sina rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *