Laddade ord.

Vissa ord är laddade, så är det bara. Det passar sig liksom inte för en politiker att säga hora, slampa, blatte eller neger. Nej, man kan och bör inte förbjuda ord, men man kan absolut skapa debatt kring vilka ord som vittnar om vilken människosyn.

Så när människor som jobbar som politiker för ett av Sveriges åtta riksdagspartier säger ”neger”, ett ord som har sitt ursprung i slavhandeln, då tycker jag absolut att man ska reagera.

Och ord har en laddning som sträcker sig bortom vem de används av och varför. Vissa ord har blivit laddade av århundranden av våld och förtryck, det är inte enbart en fråga om någons personliga åsikt, det sitter djupare än så, i det kollektiva medvetna.

Man kan alltid tala om att orden ska tas tillbaka, men tillbakatagandet ska väl ändå ske av de personer som ordet faktiskt används om, och inte av vita, rasistiska politiker.

7 reaktioner till “Laddade ord.”

 1. Jag slutat förvånas över SD:utspel. All PR är bra PR verkar de tänka och det som är så sorgligt är att det funkar. Kommer du ihåg diskussionen kring negerbollar? Så himla tröttsamt är vad det är.

 2. tycker jag ständigt stöter på vita män som lobbar stenhårt för att de ska kunna få fortsätta säga negerboll för det har det alltid hetat och bla bla bla. om de ändå kunde vara lika engagerade i någon vettig samhällsfråga liksom…

 3. Saken är ju den att för ALLA är inte vissa ord laddade. Att köpa det är att köpa en norm som inte är kompatibel med den man är om man inte finner den laddningen. Har jag en skada i mitt parti av det kollektiva medvetande då jag inte finner denna laddning?

  ”Man kan alltid tala om att orden ska tas tillbaka, men tillbakatagandet ska väl ändå ske av de personer som ordet faktiskt används om, och inte av vita, rasistiska politiker.”

  Så länge bara ’rätt’ grupp människor får använda ett ord förblir det lika ’heligt’.

  1. Fast du kan väl ändå begripa varför ordet är laddat, även om du personligen inte anser det?

   1. Ja, det kan jag begripa, & det är också just därför jag brukar dom. ’Slampa’ är negativt laddad med anledning av att det ses som negativt att ligga runt & ’slyna’ är negativt laddat då det betyder ouppfostrad flicka = kan innebära någon som avviker från hur en flicka ska vara. Neger användes för att svart sågs som sämre, precis som en slampa & slyna ses som sämre. Men JAG ser inte dessa som sämre så för mig är orden neutrala. Om jag samtalar med någon som inte uppskattar orden så använder jag dom inte, men i mitt dagliga tal råder mina värderingar.

    1. För att förtydliga: använder inte orden mot denne person. Ex. kallar jag inte ens svart person för neger om jag inte vet att denne är OK med det & jag kallar inte någon för slampa om jag inte har rätt vibe för det heller, & dylikt.

    2. Dock en viss skillnad på när du säger det och på när en representant för SD gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *