Lita alltid på en historia om patriarkalt förtryck.

Jag har en väldigt viktigt princip i mitt liv som lyder ”lita alltid på en historia om patriarkalt förtryck”. Detta är något som jag tycker är mycket viktigt i den feministiska kampen och sant systraskap. Hur illa jag än tycker om en kvinna så litar jag alltid på en historia om patriarkalt förtryck, hur mycket en kvinna än ljugit för mig innan så tar jag henne alltid på orden när hon berättar om det.

Att vara kvinna i ett patriarkat är att bli misstrodd. Kvinnor som berättar om trakasserier, våldtäkter, våld män har utsatt dem för och så vidare måste för det mesta kämpa för att de ska tas på allvar. De måste alltid bevisa att de har rätt, på ett sätt som vi aldrig skulle avkräva av en person som berättar om till exempel ett rån eller ett krogslagsmål. För att en kvinna ska berätta om erfarenheter hon blivit utsatt för krävs det i regel mycket trygghet, och det tycker jag är väldigt viktigt att kunna ge till den som väljer att berätta.

Visst finns det kvinnor som ljuger, folk ljuger om de mest konstiga saker. Men om vi väger olika risker emot varandra så är risken att du skulle ställa till stor skada genom att visa minsta misstro mot en kvinna som väljer att berätta mycket mycket stor. Risken för att en man skulle bli falskt anklagad är mycket mindre, och om det nu skulle ske så kan du ge dig fan på att han har hela jävla samhället på sin sida i vilket fall. Det är nog ingen större katastrof att du inte tror honom, men för kvinnan vars sida du ställer dig på kan det vara allt. Du kan vara det enda stöd hon har, så är det näppeligen för en falskt anklagad man.

Dessutom sänder du ut signaler till resten av människorna i din omgivning om du gör detta. Att visa att det går att ställa sig på den förtrycktas sida spelar stor roll. Förhoppningsvis kan du inspirera någon annan till att göra samma sak, och lyckas du med det är det en mycket stor och viktig grej. Att visa att det går att gå emot den här normen som finns kring att alltid misstro och ifrågasätta kvinnor är oerhört viktigt, det är att på ett mycket konkret sätt visa att det finns alternativ till patriarkatet.

Så lita alltid på en historia om patriarkalt förtryck. För det mesta är de sanna, och det kan betyda så jävla mycket för den kvinna som blivit utsatt att ställa upp på det sättet. Det är feministisk kamp och systraskap i sin renaste form.

7 reaktioner till “Lita alltid på en historia om patriarkalt förtryck.”

  1. Det är ju snarare du som är helt världsfrånvänd. Vem gör jobbet i en mamma-pappa-barn konstellation? Både husbestyr, barnvice & i princip allt känslomässigt arbete för hela familjen? Vem får skiten om det går dåligt? Osv i oändlighet amen, orkar inte rada upp hela raddan.

    1. Haha, nu ser det ut som om jag kommenterade själva inlägget, istället för den välförtjänt borttagna kommentaren.

  2. Uppenbarligen är det en ingång till kvinnoförtryck att ens säga att en inte vill ha barn. Härskartekniker, förolämpningar och ifrågasättande av hennes personliga vilja men du ser antagligen fortfarande inget kvinnoförtryck i din egen kommentar.

  3. Oj, när jag ser svaren på kommentaren som gled förbi moderering initialt så måste jag säga att jag blir otroligt tacksam att du modererar din blogg så hårt som du gör. Det är så skönt att ha några små oaser där en slipper läsa sån skit som den kommentaren måste ha innehållit.

    Och som vanligt ett jäkligt bra och viktigt inlägg!

    1. Tack tack! Ja, tycker det är skönt att folk delar med sig så himla mycket här, och det tror jag beror just på att en slipper möta så mycket skit här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *