Men gör vad ni lovat till att börja med.

I Lagen om anställningsskydd står det att en anställd har rätt att stanna i tjänst till 67 år ålder, även om normal pensionsålder är 65. Detta är något som många äldre utnyttjar eftersom de vill jobba även efter 65. Däremot blir många tvingade att gå efter 67. Regeringen lovade att höja denna ålder till 69 vilket man ännu inte gjort. Jag undrar bara: om ni vill att folk ska jobba längre varför inte börja med att uppfylla detta löfte så att de som faktiskt vill jobba längre också får rätten att göra det, för ni förväntar er väl inte på allvar att folk ska börja söka nytt jobb vid 67? Det måste ju även alliansen inse orimligheten i.

Om detta också kompletterades med en rätt att gå ner i deltid från 61, vilket är första året man kan gå i pension, så tror jag absolut att fler äldre skulle jobba längre. Men detta handlar inte om att skapa faktiska incitament för folk att jobba, att faktiskt göra det till en bra alternativ, detta handlar bara om rent tvång.

4 reaktioner till “Men gör vad ni lovat till att börja med.”

  1. Notis från FNB: ”Den genomsnittliga pensionsåldern var 60,5 år i Finland i fjol, det vill säga en dryg månad högre än 2010. Av de pensionerade gick två tredjedelar direkt i ålderspension. För tio år sedan arbetade bara var tredje ända till ålderspensionen. Pensionsåldern har stigit snabbt under de senaste åren. Enligt utvecklingschef Jari Kannisto vid Pensionsskyddscentralen håller takten nu på att sakta ner. ’I år får vi de första finländarna som går i ålderspension via den ny arbetslöshetsslussen. Pensionsåldern kommer därför knappast att stiga’, säger han. OECD bedömde på tisdagen att Finland snabbt behöver stora besparingar eller skatteskärpningar. Pensionsåldern borde enligt OECD dessutom höjas till 65 år. I vårt grannland Sverige har statsminister Fredrik Reinfeldts förslag på att vissa skulle få gå i pension vid 75 års ålder väckt stor debatt.”

    Alltså, positiv utveckling tydligen under de senaste tio åren. Men ändå, 60,5 år, det är ju jättelågt! Och skatteskärpningar, hej höjd moms! Momsen på mat sänktes för ett drygt år sedan och ska nu höjas igen. Den allmänna momsen har redan höjts. Bilskatten ska justeras, så att den höjs för alla bilar utom de med allra lägst koldioxidutsläpp. Momsen på tjänster ska höjas igen, efter att ha sänkts för några år sedan. Jag blir galen! Vi har bland de högsta momssatserna i Europa redan nu för fan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *