Nytt samband funnet: hur bra vårt samhälle funkar står i direkt omvänd proportion till arbetarnas rättigheter.

Om det som står här stämmer så har jag ett förslag: förhandla ingångslönen till en krona i timmen. Eller ännu bättre: avskaffa den helt! För enligt denna logik så blir samhället bättre i takt med att våra ingångslöner minskar. Jag tycker även att vi helt ska avskaffa anställningsskydd, regler kring arbetstider och semester ty allt detta är solk i arbetsmarknadens annars perfekta maskineri.

Det är klart att vissa arbetsköpare kommer sakna resurser att anställa lika många om minimilönerna höjs, och att vissa kommer anställa fler om de sänks. Men man måste alltid betrakta nyttan i proportion till skadan. Det finns också arbetsplatser där inget av detta leder till fler anställningar, utan bara mer pengar och makt till arbetsköparna. Och inför man tillräckligt många försämringar så förlorar vi så mycket i människovärde och trygghet att inga budgetöverskott i världen kan kompensera det.

Jag är trött på att den ständiga lösningen på alla samhällsproblem är att göra arbetsvillkoren sämre. Snart kommer väl nån jävel och tycker att sjuksköterskor inte ska ha någon anställningstrygghet så att de måste jobba hårdare för att få behålla jobbet. Det tycks finnas en ny naturlag i vårt samhälle: ju sämre anställningsvillkor desto bättre… allt! Hur bra vårt samhälle är står i direkt omvänd proportion till arbetarnas rättigheter!

6 reaktioner till “Nytt samband funnet: hur bra vårt samhälle funkar står i direkt omvänd proportion till arbetarnas rättigheter.”

  1. Det är tydligen modernt och framåtsträvande att undergräva anställningstrygghetet, typ ”Men titta vad braaa de har det i Danmark med flexicurity och inga anställningsskyddsregler förutom de de måste ha p.g.a. sitt medlemskap i EU!!!”
    Det är nog bara folk som haft tillsvidareanställning de senaste 20-30 åren som inbillar sig att det är så jäkla tryggt att jobba i Sverige! Under min profilering i arbetsrätt fick jag bara fler och fler illusioner om arbetsskydd i Sverige krossade. Jag tror varenda ”Men såhär får väl ändå inte en arbetsgivare bete sig”-fråga jag hade besvarades med ”Jo då, bara man fifflar så och så och så”. Det är inte så svårt att lagligen rövknulla svenska arbetstagare som vissa verkar tro/vill inbilla oss.

  2. Eller så kan man införa lönetak, för de pengarna kan man ju också anställa fler om det är att fler ska få jobb som det hela handlar om. Fast det kanske handlar om nåt annat ändå? 🙂

  3. Det går dock inte att bortse från det intressanta i att undersöka hur långt det går att driva den här typen av förslag. Jag är övertygad om att det går att få folk att betala för att utföra skitjobb. Bara förutsättningarna är de rätta.

    1. Det görs ju fan redan. Vad är volontärarbete, om inte just folk som betalar för att utföra skitjobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *