Om det nu skulle handla om lathet, är inte det skäl nog?

Detta måste vara den absolut fånigaste artikel om nedladdning jag någonsin läst. Allvarligt talat. Fyra långa stycken för att komma fram till att personer som laddar ner göra det av pur lathet. Det är så jävla fjantigt att försöka förminska en rörelse på det sätt som Hanna Fahl gör, genom att konstatera att: ”den genomsnittlige nedladdaren är bara en vanlig slö människa, som med laptop fastvuxen på sina mjukisbralle­beklädda lår och lagom nedsutten soffa under röven följer det minsta motståndets lag”.

För det första är det inte så. Piratrörelsen är stor, kanske inte den största rörelsen som finns men ändock en rörelse att ta med i beaktning. På samma sätt som den genomsnittliga moderatröstaren säkert inte är överdrivet engagerad utöver när hen fyller i sina rutavdragsblanketter så lever inte heller den genomsnittliga piraten för sin sak. Men det finns fortfarande tillräckligt många för att lyckas skapa ett parti som fått hela 7 % i eu-valet, vilket ändå är en bedrift. Jag är helt övertygad om att de allra flesta som laddar ner inte lägger någon politisk värdering i det alls, men det finns också många människor som gör det.

Men sen tänker jag också såhär: om det nu är så att den genomsnittliga nedladdaren helt enkelt bara laddar ner av pur lathet, kan det inte det vara skäl nog? Varför ska vi ha ett system där människor ska hålla på med tidsödande aktiviteter för att skaffa något som man lika gärna kan få tillgång till snabbt och enkelt.

Och om det nu bara handlar om denna lathet så kan väl upphovsrättsindustrin se till att skapa ett alternativ till nedladdning som är praktiskt. Ett utmärkt exempel är Spotify, som faktiskt har lyckats konkurrera med gratis eftersom det är så jävla smidigt att använda.

För vad var annars tanken? Att vi ska ha mer idrott i skolan så att folk slutar vara lata? Eller att låta straffet vara att traska till skivaffären varje dag? Eller var det kanske bara en artikel med syfte att förlöjliga en rörelse, för att man inte har argument nog att bemöta den på ett rättvist sätt?

9 reaktioner till “Om det nu skulle handla om lathet, är inte det skäl nog?”

 1. Mmm, sambon och jag pratade senast igår om hur bra steam (en sida där man kan ladda hem (eller, man streamar nog) spel) är, just för att det är så himla praktiskt. Dels slipper köparna ta sig till en butik, dels finns spel både från de stora företagen och massa indie-spel. Man kan läsa om spelen och ofta finns demos gratis. Och steam kostar alltså pengar, men det handlar om att det är praktiskt.

  1. Precis min mening. Varför gå till affären när man kan göra det så mycket smidigare?

 2. Det är väl en kombination. Det är smidigt, och många har t ex låg respekt för skivbolag eller tycker kultur är orimlig dyr. Det är ju liksom inte många som laddar ner vad som helst, bara för att göra ett ställningstagande mot upphosvrätten i största allmänhet.

 3. Snygg bloggen blivit! Men personligen så tycker jag att det är jobbigt att läsa längre texter utan seriffer… så ja, om jag fick bestämma så skulle jag byta typsnitt på din blogg. Basåruvet 🙂

 4. Allt som skrevs om nedladdning i dagens (var det dagens?) DN framstod som väldigt löjligt, tycker jag. Dels drog de lite väl förhastade slutsatser av ett enda undersökningsresultat, dels verkade de inte ta med olika faktorer i beräkningen, som t.ex. att de som svarar att de INTE laddar ner porr kanske bara är rädda för att någon ska få reda på det, på något sätt. Dessutom laddar folk kanske ner på andra sätt än via TPB, finns ju andra fildelningssajter liksom. Och det där med att så få kvinnor laddar ner… stämmer det verkligen? Jag tror inte det. Däremot verkar en del kvinnor låta sina pojkvänner ladda ner åt dem, för att de inte vet hur man gör. Men lik förbaskat använder de sig av den s.k. tjänsten, om än indirekt.

  Och Hanna Fahls artikel kändes ju bara som ett enda raljerande, ja. Absolut finns det nog de som hellre laddar ner än köper i butik för att det är smidigare, men att man finner det smidigare är inte nödvändigtvis detsamma som att man är LAT… vad sägs om att man bara har jävligt mycket som man fyller sitt liv med och därför har man inte riktigt tid att traska/ta bilen en kvart, en halvtimme eller en timme för att skaffa sig den där filmen/boken/skivan? Sen finns det politiska skäl också, självfallet.

  Eller tror Fahl att även alla de som beställer t.ex. kläder via Internet bara är lata? För det bara kan ju inte vara så att de inte gillar att vistas i affärer eller att affärerna de föredrar bara finns på nätet..?

  1. Jättefånig artikel, verkligen. Tror egentligen att det bara handlade om att få fildelare att framstå som töntar i brist på riktiga motargument.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *