Om din sexpartner ligger som en ”död fisk” så begår du troligen ett övergrepp.

Läste en krönika om en man som beklagade sig över att hans sexpartner bara legat som en död fisk under samlaget:

”Hon låg ju bara där, som en död fisk. Det var hemskt”.

Jag minns hur en kille berättade om en skakande sexupplevelse i tonåren.

Hon hade legat som en död fisk. Som en tyst, kall, pulslös lekamen med tomma ögon i fiskdisken.

Genast fick jag panik. Tänk om jag också var som en död fisk?

Detta är en skrämmande vanlig slutledning folk drar ur observationen att någon inte deltar särskilt mycket under sex. Jag förstår såklart att det kan kännas tråkigt att ens sexpartner inte deltar, men jag tänker att den rimliga reaktionen på ett sådant agerande inte är att fortsätta ha sex med personen för att sedan klaga över att hen inte deltog, utan snarare stanna upp och stämma av läget.

wpid-img_20140621_135637.jpg

Jag menar, det kan ju faktiskt vara så att den som ligger passiv under ett samlag helt enkelt inte vill ha sex eller i alla fall inte känner sig bekväm med att ha sex under de omständigheterna. Jag skulle rentav säga att det är en ganska trolig förklaring till fenomenet. Det kan ju i alla fall vara värt att liksom kolla om det kan vara så, istället för att bara utgå från att det handlar om personens oförmåga att visa sin oerhört stora lust.

Men ändå är det väldigt vanligt att människor beklagar sig över att den de hade sex med inte deltog, som om det främsta problemet var personens bristande deltagande och inte att en eventuellt kan ha gjort sig skyldig till att ha sex med någon som inte vill. Detta är såklart ett resultat av våldtäktskultur, en kultur där det ses som helt normalt att fortsätta ha sex med någon som är helt passiv.

Jag tycker att det är riktigt skrämmande att såpass många människor helt och hållet struntar i att deras partner är helt passiv under ett samlag, att de rentav skuldbelägger denna för att hen inte deltar, när frågan de egentligen borde ställa sig är; vill hen verkligen ha sex med mig. En tycker ju att det vore det rimliga att tänka när någon inte deltar i en aktivitet som ska föreställa vara gemensam, att det kan vara så att den andra helt enkelt inte har någon lust att utföra den aktiviteten på det sättet. Och än mer skrämmande är att folk på största allvar bekymrar sig över att de kanske varit passiva vid sex och skuldbelägger sig själva för det, när de egentligen borde bekymra sig över att de har haft sex med en person som inte bryr sig om deras deltagande, vilket ju i förlängningen är deras samtycke. Den som ska ha panik i situationen som beskrivs i krönikan är ju mannen, som kan ha gjort sig skyldig till ett jävla övergrepp! Ändå är det kvinnan han utsatt för detta som beskrivs som problemet i situationen. Är det inte absurt?

wpid-img_20140621_140325.jpg

Jag har ett tips till den som ofta besväras av detta: bli lita bättre på att känna in din partners gränser och vilja, kommunicera under sexet istället för att bara anta att hen vill och att eventuell passivitet handlar om oförmåga. Ha inte sex med en person som inte visar aktivt intresse för att delta i det som sker. Du kommer troligen få både roligare sex och slippa riskera att ha sex med någon mot dennes vilja.

Detta är ett ypperligt bevis på att vi lever i en våldtäktskultur där övergrepp och bristande samtycke är en så normal del av sex att folk tycker att det är helt normalt att någon beklagar sig över att dennes partner var en ”död fisk”, att folk rentav bekymrar sig för att de själva varit ”döda fiskar”. Ha för helvete inte sex med någon som inte deltar, det är ju en helt obegriplig sak att göra om en har något som helst intresse för att inte utsätta människor för saker de inte vill.

26 reaktioner till “Om din sexpartner ligger som en ”död fisk” så begår du troligen ett övergrepp.”

 1. Jag har varit död fisk så otroligt många gånger, och precis som du säger handlar det inte om oförmåga att visa lust utan om att jag inte har velat. Så som det alltid var under alla de övergrepp mitt ex utsatte mig för. Jag var död fisk och grät på toaletten efteråt. Jag vill så gärna berätta för någon om det han utsatte mig för men jag vågar inte, för typ ingen kommer hålla med om att det var ett övergrepp. För även om jag sa nej tusen gånger så sa jag tillslut ja, ibland efter timmar av tjat och känslomässig utpressning. Men det spelar ingen roll, för eftersom jag tillslut sa ja så kommer ingen tycka att det var ett övergrepp.

  1. Jag har precis samma upplevelser som du, ”Anonym” somskrev ett inlägg den 21 juni kl.05:04! ”Det var ju din pojkvän/sambo, klart det inte var ett övergrepp”. Som om ens relation med en person avgör om den personen kan kränka ens kropp, vilja, själ och självbestämmande – historien visar att det inte har något med saken att göra, tvärtom har många övergrepp dolt genom ”ursäkten” att man är gift, har en relation osv. Vill du så hör gärna av dig till mig, om det finns någon möjlighet via denna sida (har ingen aning om hur detta fungerar, det här är första gången jag besöker bloggen men det kommer INTE bli den sista). Styrkekramar, jag står på din sida!!! Min mail: lindamagnusson81@gmail.com.

  2. Jag med. Känner också igen mig i det du skriver. Jag sa också nej tusen gånger, men efter ett par vredesutbrott, eller olika slags ignoreringstaktiker och diverse ”du är så jävla tråkig”-kommentarer så gav jag tillslut med mig. Alldeles för många gånger. Det sattes i system, att han tillslut visste precis vad han skulle säga och göra för att kunna tjata till sig ett ”ja”. För det var det enda som betydde något. Att jag tillslut klädde av mig kläderna och sa ”okej då”. Att jag grät efteråt, precis som du, eller till och med grät under sexet några gånger verkade han inte bry sig särskilt mycket om. I så fall bara i bemärkelsen att jag var ännu tråkigare. Och han fick mig att känna mig tråkig. Jag fick ångest över att jag var en dålig flickvän. Anklagade mig själv. ”Varför vill jag inte? Vad är det för fel på mig?”. Samtidigt kände jag mig otroligt smutsig. Någon gång kom tanken upp… Våldtäkt? Men jag skakade av mig det. Klart han inte våldtog mig, jag sa ju ”ja”. Jag gick ju med på det.

   Han låg ovanpå mig, och mina tårar rann längs med kinderna och jag kollade in i väggen och agerade ”död fisk”. Jag räknade blommorna på tapeten och tänkte som i ett mantra för mig själv, ”snart är det över, snart är det över. Håll ut, lite till bara”.

   Någon gång när mina tårar rann så frågade han faktiskt.
   – Alltså, vill du verkligen det här?
   – Ja.

   Ja, jag ville det. Jag ville det för jag ville inte vara en tråkig flickvän. Så ja, jag ville. Även fast det gjorde ont och mina tårar fortsatte rinna längs med kinderna. Ja, jag ville ju. Så då var det ju inte våldtäkt.

   Idag tänker jag annorlunda.

  3. Tack till er som svarade på min kommentar! Fruktansvärt att andra upplevt samma sak men en lättnad i att någon förstår mina känslor. Kram till er ♥

 2. Urk. Minns en internet-konversation jag hade för en massa år sen med en snubbe som menade att ju killar kan råka våldta någon av misstag för det är så svårt att veta om tjejer vill ha sex eller inte. Jag skrev typ att så jävla svårt kan det väl inte vara, du märker väl om någon är a) kåt och b) glatt engagerar sig i det som händer? Killen tyckte dock jag hade en helt absurd inställning, och skrev något i stil med ”vadå, ska man bara få ha sex med tjejer som beter sig som rena porrstjärnorna i sängen eller?”.

 3. Men precis! Detta att ingen reagerar på att det killen säger i princip är han tvingat till sig sex – att det är en helt socialt accepterad sak att säga – säger så jävla mycket om vårt samhälle.
  De gånger jag varit den döda fisken är när jag först sagt nej till sex, mannen ignorerat det och bara kört på ändå och jag av en eller annan anledning inte kunnat hävda mitt nej (pga maktposition eller att jag varit i en situation då jag helt enkelt inte orkat ta en konflikt). Första gången jag hände tog jag för givet att mannen skulle lägga av om han inte fick gensvar och blev chockad när han bara struntade i det.

 4. Shit. Jag är helt tagen. Här själv oroat mig över att vara en sån där fisk och inte alls reflekterat över det du skriver. Men nu känns det ju helt sjäkvklart. Ögonöppnande. Tack.

 5. Först triggervarning: sexuella övergrepp, ångest, män…

  Hade en kort fling med en kille för några år sedan som inte hade något problem med död fisk…

  Får ibland massiva ångestattacker där jag blir okontaktbar och bara ligger och stirrar med öppna ögon. Är i det närmaste lealös. Ofta blir jag så borta att jag inte end minns vad som hänt. Död fisk i sin renaste form…
  Detta hade jag givetvis talat om, så att han inte trodde att jag var död eller något om det skulle hända.
  En kväll fick jag ett sådant, och när jag ”vaknade till” gjorde det ont, jag kände mig smutsig, det var klibbigt mellan benen, allt var fel. Förutom den utmattningen som är efter en sådan ångeststiuation var allt annat också fel.

  Han sa att jag inte sa emot, så han trodde att det var ok.

  Han var en typiskt ”snäll kille”, som alltid bad om ursäkt för allt och alla annars. Jag drog givetvis därifrån illa kvick efter att ha förklarat (eller ja, skrikit i ren desperation) att han våldtagit mig. Efteråt trakasserade han mig i en vecka med sms om att det inte var meningen, att han inte förstod, att det inte var en riktig våldtäkt. Sen ville han att jag skulle träffa hans teurapeut så att hen kunde förklara för mig att det inte var ett övergrepp.

  Andra jag pratat med efteråt (alla av dem män, undrar varför…) hävdar också att det inte var någon riktig våldtäkt, eftersom vi haft sex förut och han trakasserade mig med värdelösa ursäkter. Och att jag inte kämpade emot och slog tillbaka.

  1. Men fy fan, vilket vidrigt beteende. Klart det var ett övergrepp, och att han förnekade det och trakasserade dig var en fortsättning på övergreppet.

  2. Vilket jävla äckel! Och dessutom att göra så när du hade berättat om detta innan, snacka om att verkligen trampa på det förtroende och den tillit som en annan människa gett en.

 6. Tack! verkligen ögonöppnande! Börjar gå igenom och omvärdera stora delar av mitt liv här…

 7. Jag har själv varit med om något liknande, efter en sen krogrunda träffade jag en tjej utanför ett snabbmatshak som jag började småprata och flirta med. Jag och hon var på väg åt samma håll så när vi gått en bit på vägen frågar hon mig om jag vill följa med hem till henne istället. Jag tackar ja till erbjudandet och följer henne till lägenheten och vi beger oss båda till sängen där hon tar av sig tröjan till bara bh:n. Jag börjar smeka hennes mage och bröst men hon bara ligger där och stirrar i taket. Jag får panik och undrar om det är jag som är för tafflig och nervös vilket gör henne avtänd och bara vill bli av med mig eller om hon helt plötsligt fått kalla fötter. Jag avslutar mina närmanden och lägger mig själv och stirrar i taket. Hon frågar om det är lugnt om hon bjuder dit några killkompisar på efterfest, jag säger ja och inom 30 min kommer det dit 3 killar. Tjejen och de tre killarna ignorerar mig resten av kvällen och jag däckar i sängen och sticker tidigt på morgonen. Jag träffar tjejen igen på en krog några veckor senare, hon är väldigt glad att se mig och kramar om mig. Hela upplevelsen kändes smått surrealistisk och förnedrande.

  1. Vad bra att du slutade med dina närmanden när hon inte responderade. Hela situationen låter väldigt märklig.

 8. Hej! Väldigt intressant. Har hört ”döda fisk”-syndromet av många killar när de pratat om sexuella erfarenheter. När jag var yngre reflekterade jag inte alls över dessa kommentarer men nu ser jag det helt på ett annat sätt.

  Jag har delat detta inlägg på den nya Facebooksidan ”Feministiska bloggar” (https://www.facebook.com/feministiskabloggar) som är tänkt som en plattform för att sprida intressanta och feministiska blogginlägg till ännu fler. Hoppas ok! 🙂

 9. Ja den var ytterst märklig, jag misstänker att hon ändrade sig på vägen till hennes lägenhet men bestämde sig för att ”genomlida” sex med mig för att det var enklare än att helt att helt plötsligt ändra sig nu när jag hade gått en lång omväg i vinterkylan. Hon kunde dock inte frambringa någon entusiasm och jag tror hon ringde sina killkompisar för att dom skulle avskräcka mig från att göra ytterligare närmanden. Tänk vad lite kommunikation hade gjort susen, det verkar dock alltid vara ett problem när det gäller samspelet mellan män och kvinnor.

 10. Tyckte också att den krönikan var väldigt problematisk. Jag tänkte direkt på övergrepp när jag började läsa och trodde att hen som skrev skulle komma fram till det, men istället blev slutledingen att det kan vara pinsamt med sex och att vi alla hoppas på att hitta nån som det klickar med… (och att ingen ju vill framstå som ”en död fisk”) Det är ju lite skillnad på att vara oerfaren och kanske osäker när en börjar med att ha sex och att bara ligga där, stirra i taket o inte delta själv på nåt sätt…
  Tänker på de som ska argumentera emot en samtyckeslag med att det kan va svårt att veta om tjejen vill el inte (en del ”ligger ju bara där”) Hur kan det inte ha slagits av tanken att hon nog inte ville? Hur kan det va så jävla svårt att veta om en tjej är kåt el inte? Känns ju nästan som de som argumenterar så legat med en del ”döda fiskar” själva.
  Men jag tror att det mkt handlar om det att kvinnor inte anses ha någon egen sexualitet o att sex är nåt vi ”ställer upp på” osv

 11. Jag har varit död fisk ett par gånger & en gång blev tjatet till hotfullt och jag sa varken bu eller bä och han hade sex med mig trots mitt nej…jag polisanmälde, satt i jobbiga förhör, mina vänner blev förhörda, mina byxor skickades på analys. Det ledde ingenstans. Än idag ser jag killen titt som tätt på stan..vidrigt. Tänker ibland att jag borde ha skrikigt och slagit, men jag förmådde mig inte. Ska lära mina döttrar att säga ifrån ordentligt.

 12. Visst är det lite deprimerande att inse att en har blivit våldtagen så många mer gånger än en först fattat. Mais c’est la vie if you’re a brud. Typ. Fan vad svårt det är att inte bli cynisk. Enda gången jag inte känt av maktaspekten vid sex var när jag låg med en tjej. Det kan seriöst inte vara enda lösningen. Var är alla manliga feminister som inte våldtar? (icke feministiska män ska vi inte ens tala om)

 13. Enligt min mening är all sex bra sex så länge bägge parter är kåta och med på vad ska hända. Oavsett vem som tar vem och hur hårt ( i min värld skönt) vad tycker ni om denna inställning? Jag vill oftast, inte alltid bli tagen, inte ta. Och njuter lika mycket varje gång…

 14. Jag har aldrig upplevt att någon skulle vara en ’död fisk’ – tror snarare att det är en överdrift för att poängtera passivitet. Mina erfarenheter säger mig att unga kvinnor ofta är ’dåliga i sängen’. De ger inte tillbaka njutning utan tar bara emot, de är dåliga på att ta initiativ och kommunicera. Jag tror det ofta bottnar i någon sorts osäkerhet eller övertygelse om att killar ska vara aktiva och tjejer passiva eller ”bli tagna”.

  1. Vilken tur! Då har du antagligen haft vettet att inte närma dig en tjej som inte visar tydligt samtycke! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *