Om min kamera.

Idag fick jag frågan om vilken kamera jag använder från Elsa, så jag tänkte att jag kunde skriva ett inlägg om det.

vilken kamera fotar du med? Du tar alltid så snygga bilder. Jag vill köpa en systemkamera men det finns ju en hel uppsjö av kameror att välja mellan..

Kul att du tycker jag tar fina bilder! Jag vill först poängtera att mycket handlar om hur mycket man fotar. Jag tar kanske 100 bilder/dag och då blir det ju automatiskt några bra. Sen vet ju alla att en bra kamera kräver en bra fotograf. Men det är fortfarande så att man tar sjukt mycket snyggare bilder med en schysst systemkamera framföra en pocketkamera.

Jag använder mig av kameramodellen canon EOS 20d. Jag köpte min kamera begagnad för 3000 spänn och den är cirka fem år gammal. Man kan använda de nya objektiven med EF-S-infattning på den, men inte på föregångaren 10D.

20D-kameran är från canons semiproffs-serie, vilket innebär att den ligger emellan amatörkamerorna (1000D/500D osv) och proffskamerorna (7D osv), den aktuella kameran från semiproffs-serien är canon 60D, och 50D finns fortfarande att köpa. De nyare kamerorna mer ljuskänsliga, kan ta fler bilder per sekund, ha fler megapixlar och lite annat smått och gott. De är helt enkelt ”lite bättre”.

Min erfarenhet är att megapixlarna i dagens läge spelar ganska liten roll. Jag fotar aldrig i det största formatet som går, utan tar mellanstor jpeg-bilder, vilket räcker gott och väl. Om man tar i RAW (det största formatet) med min kamera så har man en bild som kan förstoras upp till i alla fall A3-format, vilket räcker gott och väl för en normalanvändare. Vad som däremot betyder något vid mitt dagliga bruk är hur ljuskänslig kameran är, det är väl egentligen det enda som stört mig med den jag har nu. Sen är det väl kul att ta bilder i serier och så vidare, men trots att min kamera är fem år gammal så finner jag den inte begränsande på det viset.

När man fotar mycket så ”växer” ikapp kameran och ens övriga utrustning (objektiv). Det är i regel ingen mening med att ha skitbra grejer från början, för kan man inte fota så kan man inte. Jag har utvecklats mycket som fotograf sen jag köpte kameran och det jag i början upplevde som begränsande med den är inte allt så jobbigt nu, eftersom mycket av problemen nog snarare handlade om mig som fotograf. Nu har jag dock blivit såpass bra att jag märker en stor skillnad mellan kitobjektivet som följer med kameran och det andra jag har (50/1,8) ifråga om hur bra bilderna blir.

Porträttbild på Emanuel precis i börja överst. Jämför med den som är från en månad senare under.

Om jag skulle rekommendera någon att köpa en kamera så skulle det nog vara canon 50D. Eftersom 60D precis har kommit ut så kan man få 50D billigt (”billigt” betyder här ca 10 000, vilket väl egentligen är ganska dyrt), men om man inte har råd med en ny så skulle jag säga att en begagnad canon från semiproffsserien är ett bra val. Detta är alltså modellerna 20D, 30D, 40D och 50D. Dessa går att få tag på ganska billigt och är i regel bra kameror. Jag har ju som sagt den ”sämsta” (dvs äldsta) av dessa och är ändå mycket nöjd. En begagnad amatörkamera (450D, 500D, 550D) kan nog vara kul det med men jag avråder från att köpa 1000D. Jag har bara hört dåligt om den och tror att det är betydligt mycket värdare att köpa en lite äldre men bättre.

När jag bestämde mig för vilken kamera jag ville ha så läste jag mycket om olika modeller på fotosidan och köpte till slut kameran från en person därifrån, som jag träffade IRL för att vara säker på att allt gick rätt till. Överlag så tror jag också att priserna där är lägre än på blocket. Om du ska köpa begagnat är det också bra att kolla vilka objektiv som ingår, för det mesta är det kitobjektivet, men ibland kan det vara lite roligare grejer och ibland inget alls eftersom det ofta bara är själva kamerahuset som säljs. Värt att tänka på, så att man slipper komplettera sedan.

Mycket av tekniken sitter sedan i objektiven. Kitobjektivet är väl helt okej, men inte särskilt upphetsande. Jag har ju ett 50/1,8-objektiv som jag är grymt nöjd med, och som jag kan rekommendera för alla som vill förnya sin utrustning lite. Det kostar cirka 1000 spänn och är känt för att vara mycket prisvärt.

Den övre bilden är tagen med kitobjektiv, och den nedre med 50/1,8. Det säger kanske inte så mycket om objektiven förvisso, men ville ändå visa.

Hoppas det inte var för virrigt med alla nummer och fackspråk. Lite kortfattat kan man säga att mitt tips är: lurka runt ordentligt innan och köp begagnat! Det ger onekligen mest valuta för pengarna. Fastna inte i en massa tjat om megapixlar och läs recensioner med ditt planerade användande av kameran i åtanke, om du ska använda din kamera mycket till vardags så är det kanske viktigare att den är lätt än att den har en sjukt bra bildstabilisator.

En kommentar till “Om min kamera.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *