Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Pengar.

Ibland snackar en med människor som ba ”det var pengar/kapitalismen/penningsystemet som möjliggjorde detta” och menar kanske välfärden eller infrastrukturen eller något annat. Jag undrar om de tror att människor inte producerade saker innan kapitalismen, om de tror att människor bara satt på sin röv och inte strävade efter att förbättra sin tillvaro på något vis.

Det kanske kommer som en överraskning för vissa, men pengar i sig gör absolut ingenting. Pengar i sig är antingen värdelöst papper eller siffror någonstans. Pengars värde ligger i den arbetskraft en kan göra anspråk på med dem.

Pengar har inte byggt någonting, det är det arbetare som har gjort. Och det skulle människor såklart kunna göra även utan pengar. Saker produceras dagligen utan att pengar är inblandade. Pengar är däremot en förutsättning för den form av exploatering som arbetare utsätts för i dagens samhälle.

Det är verkligen tragiskt med människor som tror att det är pengarna i sig som liksom fixar allting i samhället. Som inte kan se att det är människors arbete som skapar värde, inte papperslappar.

7 kommentarer till Pengar.

 • brad skriver:

  You might consider rounding it out a bit by addressing the fundamental function of ”pengar”. One way to look at it is that ”pengar” is the mechanism by which we transport the value of ”arbetskraft”. The role of ”pengar” is to make that transfer much smoother and more efficient than a pure system of barter allows. This function frees ”arbetskraft” in terms of both time and effort which is valuable for all ”arbetare”.

  Of course you might then argue that the negatives of ”pengar” outweigh the positives but IMHO it is not strictly correct to say ”pengar i sig gör absolut ingenting”. There is a necessary function although for sure it represents resources.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Tror du att folk inte arbetade innan det fanns pengar? Hur förklarar du ideellt arbete?

   • Ellinor skriver:

    Fast ideellt arbete är ju en ganska liten minoritet. Jag tror att människor är av naturen lata och behöver morötter för att anstränga sig, dvs typ lön.

    • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

     Men du har ingen grund för din uppfattning mer än din tro om människans natur? Ok.

     • Ellinor skriver:

      Min uppfattning är att folk är väldigt ointresserade av att arbeta utan att få något i gengäld. Det handlar inte bara om en vag tro om människans natur, det är snarare en slutsats dragen efter egna erfarenheter.

      • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

       Ok. Mina erfarenheter säger ngt helt annat. Sedan vill folk sällan syssla med meningslösa grejer om de inte måste, men det kanske inte är så ledsamt om de sakerna inte blir gjorda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv