Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Politiskt våld och straff.

En gång snackade jag med en liberal om våldsanvändning och hen frågade ”men hur mycket våld tycker du att det är okej att använda emot [hypotetisk individ X]” ungefär som om våldsanvändning handlade om att utmäta straff mot enskilda individer.

Jag ställer mig verkligen emot våld för sakens skull. Jag tycker inte att individer ska ”straffas” för att de typ är ”onda”, jag tycker att vi ska ha ett annat slags samhälle. Liberaler gillar ju dock iden om våld i bestraffande syfte, vilket en kan se på hela vårt rättssystem. Även om det inte förekommer fysisk prygling längre så är det ett slags våld att låsa in folk i fängelse, att ta ifrån dem deras uppehälle, tvinga dem att arbeta som straff och så vidare.

Våld är inget självändamål, det är en möjlig metod för att uppnå något. Ju mindre våld som krävs desto bättre. En kan dock konstatera att staten använder en jävla massa våld för att upprätthålla den rådande ordningen, och den som ville bryta denna måste alltså vara beredd att använda våld åtminstone i självförsvar. Vi står mot en fiende som inte hyser några tvivel inför att använda våld, varför ska vi då vara pacifister?

Men jag tror inte på våld. Jag tror inte på ett samhälle som, likt detta, bygger på våld. Jag tror inte på att vi ska ha den typen av institutionaliserad våldsanvändning som vi har idag. Jag tror inte på att bestraffa enskilda individer med hjälp av våld för att de är ”onda” eller liknande, det är en syn på människor som jag över huvud taget inte delar. Problemet är inte att det finns ”onda” människor, utan att vissa människor sitter på positioner där de kan ställa till jävligt mycket skit med sin ondska. Det är detta vi måste angripa, inte enskilda individer som anses gå över gränsen för det samhälleligt accepterade.

Hela idén om att ”straffa” folk är individualistisk och idealistisk. Den bygger på en idé om att människors handlingar främst bestäms av deras ”personlighet” och inte vilka position de har.

9 kommentarer till Politiskt våld och straff.

 • Anna C skriver:

  Men hur ställer du dig till argumentet (som jag tycker är rimligt) att man inkapaciterar folk genom att låsa in dem? En återfallsförbrytare skadar ju andra om och om igen. Sitter personen inspärrad skadas ingen annan.

 • Jesper skriver:

  Men hur kommer det sig att du retweetar ett tweet av AFA samtidigt som du nu skriver att du är emot ett våldsamt samhälle? Vad jag ser så är väl Afa den kanske största och mest våldsamma gruppen i samhället?

 • Anonym skriver:

  Våld kan visst vara självändamål. Slaven har rätt att bryta sig fri och döda sin herre. Slavens frihet kräver en transcendens, en diskret och absolut förändring. Frihet kan aldrig handla om ”lika rättigheter”, för att bryta sig fri måste bojorna sprängas. Är slavens herre ”ond”? Nej, men hans position gör hans roll i revolutionen given. Det handlar inte om straff utan att ge bränsle till den revolutionära elden.

 • Sara skriver:

  Anna: Det förekommer en hel del våld och brott inom fängelsemurarna – både mellan intagna och från plitar och överhet. Syftet med fängelset är inte att förhindra brott utan att gömma undan sociala problem från medelklassen samt skänka medelklassen en illusorisk känsla av trygghet och ordning.

 • Anna C skriver:

  Jag tror nog inte att du sitter inne med så mycket kunskap och erfarenhet att du kategoriskt kan säga: ”Syftet med fängelset är inte att förhindra brott utan att gömma undan sociala problem från medelklassen samt skänka medelklassen en illusorisk känsla av trygghet och ordning.”
  Det är bara tomma politiska floskler. I synnerhet som det inte är medelklassen som utsätts för flest brott, utan underklassen.
  Läs det Fanny skriver i inlägget om Trolljägarna. Hon är kluven men ärlig. Alla som är ärliga mot sig själva har känslor av hämndlust. En funktion som rättssystemet kan ha är att kanalisera dessa känslor så att de inte urartar i lynchmobbar.

  • Sara skriver:

   Det är naturligtvis ingenting jag dragit upp ur röven utan en etablerad teori inom kriminologisk forskning, som i Sverige framförts av bland annat Magnus Hörnqvist. Teorin motsägs inte av det faktum att det är underklassen som drabbas klart hårdast av brottsligheten.

   Sen är det förstås ingen heltäckande teori som förklarar fängelsets funktion till 100% även om jag kanske fick det att framstå så.

 • Maria skriver:

  ”Liberaler gillar ju dock iden om våld i bestraffande syfte, vilket en kan se på hela vårt rättssystem.”

  Hm? Jag är liberal och ser våld som det värsta av det värsta. Det finns ingenting om att man använder våld som bestraffning i vårt rättssystem, det är mest anarkister, AFA och annat skräp som går runt och brukar våld när de inte får som de vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv