”Rätt ska va rätt”-samhällets perversa effekter.

Detta är en så jävla orimligt effekt av ”rätt ska va rätt”-samhället. En liten flicka som inte kan svenska blev avslängd av tåget för att hon saknade giltigt biljett, som hennes syster som var på toaletten hade. Förutom att det är helt förfärligt att hon blev avslängd trots att hon hade biljett så känner jag bara: hade hon inte bara kunnat få sitta kvar? Vem hade mått sämre av det egentligen.

Okej om någon sitter och bråkar på tåget och stör dem andra, okej om någon sätter det i system att planka, men hur kan man rimligtvis tycka att det är rätt och riktigt att slänga av en 11-åring som inte kan tala språket ordentligt för att hon saknar färdbevis?

”Det är faktiskt brottsligt att inte ha biljett” tycker Sj:s pressinformatör. Men fuck you då! Problemet är att folk bryr sig om vad som är ”rätt” och inte mer än vad de bryr sig om att vara bra medmänniskor.

Om jag såg en uteliggare sova inne på en tågstation mitt i kallaste vintern så skulle jag inte gå till nån jävla väktare med det bara för att det är emot lagen, för det är fan emot min känsla för empati att inte låta en person som kanske skulle frysa ihjäl annars få sova där det är varmt. Samma sak om jag såg en tiggare snatta. Och samma sak om jag stod mellan valet att låta en 11-årig flicka utan färdbevis åka kvar eller slänga av henne.

10 reaktioner till “”Rätt ska va rätt”-samhällets perversa effekter.”

  1. Ja, så jävla drygt beteende. En vän till mig hade problem att komma hem en vinternatt, han blev utkastad av väktarna på stationen för det var givetvis bättre att han befann sig ute i 25 minus & var otroligt berusad, då tar man väl hand om sig själv 🙂 slutade med att han tänkte pissa på en polisbil för att dom skulle ta in honom så att han skulle slippa frysa, fast bilen hann köra iväg..

    1. Brist på civilkurage? Jag har varit med om att busschaufförer har vägrat unga, fulla och ensamma tjejer att åka med bussen mitt i natten, mitt ute i ingenstans, för att smsbiljetten gått ut och här i min hemstad för att det har saknats några kronor till biljetten. Hur fan kan man vara så jävla anal och paragrafryttare att man låter en medmänniska stå ensam och utsatt? Om jag har pengar så har jag alltid betalat mellanskillnaden, alternativt tagit personens resa på min remsa eller dragit iväg en sms-biljett åt dem, för jag skulle önska att någon gjorde så åt mig om jag var i den situationen. Då har busschauffören alltid blivit JÄTTESUR, som att jag har tagit från hen det roliga med att slänga av någon.

      1. Har också varit med om att personen i fråga försökt skicka efter en ny sms-biljett, men busschauffören har vägrat vänta eller ta mot biljetten, eftersom ”smset ska vara skickat innan man kliver på bussen”. Jävla rövhattar.

  2. Manniskor ar inte riktigt kloka ibland. Klart att man fattar att de kan vara less pa hur en del manniskor beter sig pa tag och bussar, men man maste ju anda kunna vara tillrackligt kapabel att gor skillnad vuxna manniskor som beter sig illa och barn. Trott jag blir!

  3. Jag blir så jävla förbannad! Det måste ju finnas utrymme för att en vuxen ska kunna va på toa med biljetterna utan att ett medföljande barn blir kastad av tåget! Det måste finnas utrymme för att man glömmer bort att tänka på att ett barn ska ha sin egen biljett till hands när man som vuxen är på dass och av olika anledningar har sin väska med sig! Att förklara det hela med att det brott att inte ha en biljett när de HADE biljett! Det är bara hjärtlösa typer som säger ”ja hon får väl skylla sig själv som inte hade biljetten hos sig!”.

  4. Sannerligen idiotiskt beteende. Människor är alldeles för fokuserade vid hur det SKA vara och att hålla sig till regler, kan aldrig göra undantag med motivationen att de då måste göra undantag för alla. Men herre gud! Visa lite medmänsklighet någon gång för helvete! Tycker det är alldeles käpprätt åt skogen att man slänger av en 11-åring från tåget. OM det nu var så jävla viktigt att se hennes biljett för att inte vara ”tvungen” att kasta ut henne… vänta lite till då? Eller knacka på toaletten och be att få prata med hennes syster?

  5. Att följa principer till varje pris är fruktansvärt inhumant och fegt. Att slippa undan medkänsla med ursäkter som ”vadå, reglerna är sånna och de måste följas”, kan jag bli tokig på. Varje vettig människa kan väl följa regler med viss modifikation (för ptja typ, litet barn som inte kan språket).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *