Rätten att tala på sin egen rättegång.

Breivik ska tydligen få lov att tala fritt i rätten vilket får många att ”rasa” eftersom det tydligen är ytterligare ett övergrepp mot familj och anhöriga till offren.

Så länge de anhöriga har rätt att lämna rättegångssalen när Breivik talar så kan jag ärligt talat inte se hur man kan opponera sig. Jag förstår att det suger att ha förlorat familj eller vänner på Utöya och jag förstår också att man inte är särskilt intresserad av att ha förståelse för eller förlåta Breivik. Däremot så anser jag att det är en rättighet att få tala för sig själv i rätten, och dessutom är det faktiskt en angelägenhet inte bara för de drabbade anhöriga utan för alla som bryr sig att få höra vad han har att säga. Få veta hur han tänkte, vad hans försvar är.

Sedan om det hela utvecklas till ett brandtal för hans politiska åsikter, ja då tycker jag att det kan avbrytas. En rättssal passar sig såklart inte för politisk propaganda. Gränsdragningen är såklart hårfin, det förstår jag.

Mette Yvonne Larsen uppger att hennes klienter inte vill att Breivik får tillåtelse att prata fritt i rätten då de inte vill höra hans förklaringar.

Men jag är intresserad av Breiviks förklaringar. Den som inte är det behöver inte lyssna, men hindra honom för guds skull då inte från att uttala sig för alla andra som faktiskt vill höra vad han har att säga.

För mig är det så otroligt självklart att en person ska få tala på sin egen rättegång. Kanske inte om vad som helst och hur som helst, men i någon mån. Allt annat känns bara absurt.

En kommentar till “Rätten att tala på sin egen rättegång.”

  1. Fast det var ju en omhäktning och då är det inte självklart att man ska få tala själv. På rättegångar gäller ju andra regler. Men det klart, intressant att höra vad han skulle kunna säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *