Reinfeldt är inte rasist.

Jag tolkar denna debattartikel av Hanif Bali som något slags svar på reaktionerna kring Reinfeldts uttalande om att arbetslösheten bland etniska svenskar mitt i livet är låg. Av debatten kring uttalandet har jag snappat upp att många verkar tycka att Reinfeldts uttalande skulle vara rasistiskt, en kritik jag har väldigt svårt att förstå. Problemet är inte att han konstaterar vilka grupper som har problem på arbetsmarknaden, det är tvärtom väldigt rimligt eftersom vilka som drabbas av problemet säger något om hur problemet kan lösas.

Jag har lite svårt att förstå varför fokuset har hamnat på att Reinfeldt skulle vara rasist. Det har aldrig varit mitt stora problem. Problemet är ju att Reinfeldt inte är villig att kalla arbetslösheten massarbetslöshet även om den är högre än vad den var 2006, när Alliansen inte var sena med att kalla det massarbetslöshet. Att han sedan motiverar detta med att en av de mest privilegierade grupperna i samhället har låg arbetslöshet gör saken värre.

Det stämmer att det finns en diskriminering på arbetsmarknaden som gör att svenskar med annat etniskt ursprung blir diskriminerade. Det är inget konstigt med att konstatera den saken, det har tvärtom diskuterats länge politiskt utan att någon reagerat. Att man konstaterar att arbetslösheten är högre i dessa grupper innebär inte att man skyller problemet på dem, och det tror jag inte heller att Reinfeldt har försökt göra.

Man låtsas som om ett uppenbart samhällsproblem är ett problem som bara rör några enskilda grupper och alltså något som resten av samhället inte behöver bry sig om. Det är en retorik vars kärna liksom är någon slags uppdelning i vi och dem, i det friska samhället och det sjuka, som drabbas av problem oberoende av resten. Det är det jag ställer mig emot. Diskussionen om korrektheten i begreppet ”etniskt svensk” förefaller mig fullständigt likgiltig och missriktad.

7 reaktioner till “Reinfeldt är inte rasist.”

 1. Har också sett en hel del kommentarer som verkar rikta in sig mer på begreppet ”etniska svenskar” (vilket i mina ögon inte är ett dugg konstigt), än på att han försöker undvika att tala om att det finns en stor arbetslöshet genom att lyfta fram att i den mest privilegierade gruppen och säga att där är arbetslösheten minsann inte så hög. Tycker det är synd och håller med dig i din välskrivna text.

  1. Har sett fler klaga på det som jag ser som det verkliga problemet med uttalandet, men svaren har bara riktat sig mot rasistkritiken.

 2. Inte helt ointressant. Etnisk svensk är inte samma sak som ”svenskfödd” eller ”med svensk bakgrund”. Inte ens SD använder detta begrepp utan då får man gå till SvP (f.d. nationalsocialistisk front) där svenskar med judisk, samisk eller romsk etnicitets särskiljs även om de bott i Sverige i hundra år.

  Att detta skulle vara okänt för statsministern är faktiskt helt sjukt. Och detta faktum bör kunna kritiseras samtidigt som man angriper alliansens arbetslinje.

  Sedan är det ju självklart att det är att vända bevisbördan till de utsatta, annars hade han väl sagt: ”medelålders män anställer folk som liknar dom själva”. Men den självinsikten kanske är lite väl långtgående.

  1. Jag upplevde inte att han ville skuldbelägga dessa grupper, även om han inte heller skuldbelade ”etniska svenskar mitt i livet”. Ser inga större problem med begreppsanvändningen egentligen.

 3. Huvudet på spiken, med tillägget att det är få i mitt Twitterflöde som upprörs att Reinfeldt påtalat att det finns olika etniska grupper i Sverige. Det vet de flesta. Upprördheten gäller att Reinfeldt inte tycks anse att arbetslöshet bland de som inte är etniska svenskar ”mitt i livet” är ett problem.

  1. Precis min tanke! Alltid lättast att svara på den missriktade kritiken och inte låtsas om den andra, så framstår man som vettig och alla kritiker som korkade.

 4. När jag läste det här kände jag bara ÄNTLIGEN. Problemet ligger ju inte i vad han väljer att kalla den här gruppen, utan i resten av uttalandet. ATT det finns olika grupper är inte någon nyhet. Att de ”etniska svenskarna” är svåra att namnge eftersom man blir kallad rasist oavsett vad man använder för uttryck är i och för sig inte heller någon nyhet.

  Personligen anser jag som etnisk svensk att det var ett jäkla fint namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *