Skattebefria de första 84000.

I brist på en seriöst debatt om medborgarlön så vill jag i alla fall ta upp en grej som hamnar lite i samma kategori: höj skattetaket till 84000 om året. Alltså: låt folk tjäna 84000 kronor innan de måste börja betala skatt.

Anledningen till detta är att man inte ska behöva skatta fören man har kommit upp i den mängd pengar som man är berättigad till varje månad. Om man har under 7000 (eller något närliggande, minns ej precis) i månaden så är man berättigad till ersättning, eller socialbidrag. Därför är det egentligen ganska konstigt att folk måste skatta på de första 7000 varje månad.

Detta system sätter folk i situationen att de ”egentligen” tjänar 7000 i månaden men måste skatta bort en massa pengar, och därför måste söka bidrag för att ”skarva”. Det skapar en massa onödigt arbete och förnedring för personen, det skapar även en massa administrativt arbete för både skattekontoret och socialen.

Det är konstigt att man ska behöva betala skatt om man inte ens har så att man klarar sig. Det skapar en massa onödigt arbete och utgifter. Därför skulle jag vilja att man skattebefriade de första 84000 man tjänar om året eller de första 7000 varje månad, precis som man nu skattebefriar de första 18000 man tjänar om året.

Vad tror ni om detta?

10 reaktioner till “Skattebefria de första 84000.”

  1. Det är ett jättebra förslag, man ska till exempel kunna välja att försörja sig själv på marginalen och leva som ”fattig” utan att vare sig söka bidrag eller behöva bli skattebrottsling. Konstigt nog förknippas sådana här idéer ofta med högerpolitik, när de i verkligheten skulle öka progressiviteten i skattesystemet.

    1. I detta fall skulle det absolut göra det! Har dock aldrig hört en enda högerpolitiker föreslå en sådan här skattesäkning, blott sådana som gynnar priviligerade grupper främst.

    1. Inte enligt mig. Jag tycker nog det ska vara lika för alla pga ogillar massa undantag i skattesystemet. Men det vore bättre än nuvarande system och jag kan förstå rättvisan i att ha det så. Tror mest bara det leder till en massa onödigt krångel dock.

  2. Så jävla bra! Tror att fler skulle våga starta företag då också som sidoverksamhet till att t.ex plugga. Nu skattar man bort så jävla mycket så det blir ju inga pengar kvar för oss småföretagare. Mycket jobb för bara några hundralappar extra i månaden. Och man vill ju att folk ska starta företag som sedan i längden kanske kan bli mer än bara en hobby och där man kanske kan anställa personer i framtiden. Men det är få som vågar, orkar eller har tid att starta ett företag som tar fruktansvärt mycket tid, men ger väldigt lite tillbaka.

  3. Riktigt, riktigt bra idé! Jag tror du har hittat kärnan till det problem jag (och säkert fler) har försökt formulera på sistone. Därmed har du även hittat lösningen.

  4. Men inte är man väl berättigad soc bara för att man har under sjutusen? Existensminimum är väl ändå vad man har kvar när hyran är undanräknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *