Så länge denna debatt sköts över huvudet på de barn som faktiskt blir utsatta så kommer vi inte att komma ett jäkla dugg framåt

Vissa tycker tydligen att man ska slopa preskriptionstiden för övergrepp mot barn.

”Samtliga dessa brott är mycket allvarliga kränkningar av barn och leder till bestående fysiska och psykiska men”, skriver S-kvinnor i sitt beslut.

Brott är ju generellt brott av en anledning: de orsakar skada. Vissa brott orsakar mer skada än andra och preskriptionstiden brukar också vara anpassad utefter det. Men denna närmast religiösa fixering vid övergrepp mot barn måste få ett slut.

Brott mot barn skadar barnen så mycket. Det är hemskt att de inte kan få upprättelse, bara för att preskriptionstiden har gått ut, säger Hillevi Larsson.

Det är sant att brott mot barn skadar mycket. Men varför denna överdrivna fixering vid lagmässig upprättelse. Jag har svårt att tänka mig att det absolut viktigaste för dessa människor när det gäller upprättelse är att se gärningspersonen bakom lås och bom.

Ja, det är viktigt att markera att övergrepp mot barn inte är okej. Och det är viktigt att markera att mord och våldtäkt inte är det heller. Men man måste kunna betrakta sexuella övergrepp mot barn på samma sätt som man ser på andra brott, vi måste släppa den här synen på folk som förgriper sig på barn som djävulens avkomma, som ska dömas till evig plåga.

En vän till mig anmälde upprepade våldtäkter hen blev utsatt för som liten men inget hände, för det fanns inga bevis. Henoms föräldrar hade sett bort, och endast henoms utsaga räknades inte. Att slopa preskriptionstiden kommer inte lösa det problemet. Vi kommer inte bli av med den skam som gör att offer och personer i deras närhet vägrar erkänna vad som inträffat.

Så sluta ägna er är meningslös symbolik och fixering och gör något av värde istället. Börja med att göra det obligatoriskt i skolan att samtala om när vuxna gör saker man inte vill. För så länge denna debatt sköts inom partierna eller på debattsidorna, över huvudet på de barn som faktiskt blir utsatta, så kommer vi inte att komma ett jäkla dugg framåt.

8 reaktioner till “Så länge denna debatt sköts över huvudet på de barn som faktiskt blir utsatta så kommer vi inte att komma ett jäkla dugg framåt”

 1. Jag tycker att det är viktigt att den som begår ett fult brott inte kommer undan utan direkta repressalier.. NÅT ska ske. Det är dock inte detsamma som att jag menar att ex. pedofiler är djävulens avkomma som bör hängas eller liknande, jag tycker bara att det inte är rätt att folk kommer undan hur som helst.

  1. Det är sant. Men då kan man ju var emot preskription överlag, tycker att det är skumt att bara vara det i detta fall. De flesta brott är hemska, jag tycker inte att man ska skapa denna mytbildning kring en särskild typ av kriminalitet.

 2. Nu är det ju dock så att preskriberingstiden är den minsta orsaken till att människor går fria. Man får ha i beaktning att våldtäkt mot barn faktiskt bara är just våldtäkt och ingenting mer avskyvärt och äckligt än så. Och våldtäktsfall är svåra att utreda. Man dömer inte någon om det står bortom alla rimliga tvivel att personen begått brottet. Jag kanske är hjärtlös men jag lever hellre i en värld där vissa förövare går fria på grund av bristande bevis, än i en värld där oskyldiga felaktigt döms med bristande bevisning.

  Fanny skriver sunt och sansat som vanligt.

  1. Det är lite det jag försöker förmedla. Jag tycker såklart att det är bra om folk får sitt straff, men jag tycker inte att man ska särbehandla övergrepp mot barn.

 3. jag kan på sätt och vis förstå varför man vill ta bort preskriptionstiden. när ett sexuellt övergrepp begås mot ett barn så är det inte alltid som omgivningen reagerar, kanske ingen märker något och inget blir anmält och brottet tystas ner. det följer dock barnet till vuxen ålder och då när barnet äntligen kan säga ifrån och anmäla den som begick övergreppet så är det synd om det redan preskriberats.

  vet dock inte hur lång preskriptionstiden är i nuläget, är den väldigt lång så faller ju mitt resonemang.

  1. Det är olika för olika typer av övergrepp. Anser dock fortfarande att man ska preskribera förr eller senare. Visst kan man förlänga tiden, men att särbehandla genom att inte preskribera alls är märkligt anser jag. Hellre då att man satsar på utbildning och andra insatser.

 4. ah, nu kollade jag upp hur det ligger till ’Preskriptionstid räknas från offrets 18 årsdag’, då ser jag ingen poäng i att ta bort preskriptionstiden, alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *