Tiggarnas lurendrejeri.

En till grej som fascinerar mig angående folks inställning till hemlösa är det här snacket om att de kanske inte är så fattiga som de utger sig för att vara. För det första tror jag absolut inte att en person som hade valmöjligheter skulle gå omkring och tigga. Visst kan det nog finnas någon som tigger som äger några hundralappar, men jag tror knappast att de har kapital nog att skapa sig ett annat liv, ty då hade de nog redan gjort det. Livet som tiggare är väl knappast något party, bara den extrema skamfylldheten i det hela måste ju vara nog.

Men om det nu rent hypotetiskt sätt var så att tiggarna egentligen bara låtsades vara fattiga: vad är problemet? Det är ju sällan så att fem spänn, eller vad man nu ger till en tiggare, spelar sådär fasligt stor roll i ens egen plånbok. Nej, tonvikten ligger snarare vid själva rädslan för att bli lurad. Folk har en sån extrem rädsla för att bli bedragna, även om de absolut inte lider av det eller någonsin kommer få veta det. Det finns något extremt obehagligt med tanken på att andra människor har utnyttjat ens naivitet.

Jag tycker det är så sorgligt den här extrema misstänksamheten mot sin omgivning som syns i hur folk hanterar allt från att shoppa i utlandet till att ta upp väskor åt flickor som sitter i rullstolar. Kan folk inte bara tänka såhär: ”jag kanske blir lurad, men det spelar ingen roll för jag gjorde det fortfarande i ett gott syfte”. Kan man inte bara göra saker som man tror gör gott utan att alltid vara 100 % säker på att utfallet blir det man hoppades.

14 reaktioner till “Tiggarnas lurendrejeri.”

 1. En helt annan grej men…

  Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om skillnaden mellan att göra sig fin med hjälp av smink och kläder, och att göra sig fin genom att träna/banta/operera sig?

  Efter alla dessa himla Blondinbella-skandaler (!) så saknar jag någon som resonerar kring varför alla tycker det är så himla fel att vilja vara smal men inte att lägga tusentals kronor på smink och kläder, att åma sig framför spegeln i jakt på bekräftelse? Alltså, jag fattar ju att ingen har rätt att kommentera på Blondinbellas kropp (och nej jag tycker inte att hon är tjock) men hälften av hennes inlägg handlar om karriär och andra halvan om utseende i form av smik och kläder – varför är det ok men inte smalhet?

  Du kanske inte tycker det är så intressant men med tanke på vad dina inlägg ibland berör kanske du ändå kan skriva kring ämnet?

  1. Tror att jag har skrivit om det redan innan men visst kan jag ta upp det.

 2. Jag brukar också tänka såhär: Om den här personen mot all förmodan inte MÅSTE tigga utan istället har VALT att sitta ute och frysa i kylan för att tjäna ihop till sitt uppehälle så vad spelar det mig för roll? Tror ju knappast personen lever gott och skrattar åt alla hen lurat när hen går hem för dagen sen, utan hen behöver förmodligen pengarna, oavsett.

 3. Jag håller med till viss del, men min misstänksamhet mot tiggare bottnar snarare i att det ligger stora europeiska ligor bakom och jag vill inte vara med och sponsra dem så fler fattiga Rumäner slussas hit för att dra in pengar till någon annan.

  1. Det är ett legitimt argument, men själva personen som tigger är ju knappast i någon särskilt priviligerad situation oavsett.

 4. Nej, och det är där jag håller med dig. Dock är det nog sällan som den tiggande personen får behålla så mycket. Iaf när det tex handlar om barn i Istanbul (jag har varit med om att barn säljer näsdukar för en euro paketet just där).

 5. Att hemlösa skulle ha en massa hemligt guld (som någon slags troll) är ju rent larvigt. Om de hade pengar (och då kanske också ett jobb som inte lät dem ha tid att sitta och tigga) skulle de troligtvis inte vara hemlösa…. Som du skriver är det knappast drömsysselsättningen! Jag har själv haft kasst med pengar vissa perioder, men aldrig så lite att jag ens funderat på att tigga. Det är en sista utväg för människor som inte fångats av skyddsnätet av olika anledningar…

 6. Jag ger inte pengar till tiggare (annat än i undantagsfall) Dels för att det kan finansiera missbruk vilket såklart inte är något lurendrejeri, men inte heller kosnturktivt. Och delt då det ibland är ligor, vilket ju faktiskt är ett lurendrejeri. Att de som skänker pengar blir lurande på några kronor spelar ju knappt någon roll, men man får en känsla av att tiggarna själva blir lurade och utnyttjade. Stödjer hellre stadsmissionen så att pengarna inte gör skada, men kanske lite nytta.

  1. Fast jag tror fan inte att själva tiggarna är de som tagit initiativ till de eventuella ligorna, det rör sig ju isf om människohandel där de som profiterar nog inte går ute på gatan. Däremot kan det vara ett argument för att inte ge pengar oavsett för att man inte vill stödja människohandlaren, men det är föraktet mot och misstänkliggörandet av själva tiggaren jag vänder mig emot.

 7. det finns ingen som kan veta vad pengarna går till och jag tänker inte villkora dem.

  många av mina vänner svarar att de inte ger för att de tror ändå inte att pengarna går till den som tigger utan till större ligor. eller att de som tigger inte har presterat något likt gatumusikanter. men om det så finns en chans att hen bara får några kronor av vad jag gett, är inte det till något bättre i så fall? tror folk på allvar att en tigger om en inte måste?

 8. sedan är det skillnad på tiggare och tiggare. här i sthlm tex, finns det ett välkänt system där dom tigger på tunnelbanan. lägger ut lappar om sitt sjuka barn osv att dom behöver pengar för att hjälpa. detta är en välorganiserad organisation, och dessa tiggare tigger som ”jobb”.

  så det är kanske inte så konstigt att man bli misstänksam. jag bryr mej inte om att jag blir lurad just, men jag vill INTE riskera att stödja dessa typer av organisationer!

  1. Jag tror inte att ngn tigger utan att vara tvungen till det. Även om de ljuger om barnen så är de nog i nöd.

 9. Läser bland dina äldre inlägg så det blir en kommentar på ett gammalt ämne, hoppas det är okej.

  Det verkar som om folk tänker att de har en resurs, som måste brukas sparsamt: låt oss kalla det ”anseende” eller ”den dagliga dosen empati” eller ”effort” och att det gäller att maximera den, för annars går den förlorad. En god gärning åt dagen, och gör du den för någon som inte helt och fullt förtjänar den, så har du förbrukat din dagliga dos extra välvilja och den kommer alltid åter. Så om du blir lurad på tio spänn så var det slut nu, om det i nästa gathörn finns ett barn som leker och behöver ryckas bort från gatan för att inte bli under en bil så finns det inget du kan göra – tyvärr, har ren gjort dagens goda gärning, sorry kiddo, nu blir du överkörd. Och det är så klart den rackars snåla gatumusikantens fel för den ljög och har inte alls fem hungriga barn hemma utan bara ett.

  Eller det här med ligor och kriminalitet, som det finns så himla litet bevis på. Bl.a. har Amnestys romer-kampanj hittat noll bevis på att det ligger organiserade ligor bakom influxet av romer t.ex. till Finland.

  Kan inte folk bara erkänna att de vill behålla sina pengar själv och inte ge bort, likadant som folk som inte vill betala skatt, eller inte vill utmatta sina muskler med att hålla upp dörrar eller bära nånting åt nån.

  1. Klart det är. Kul när folk läser arkivet.

   Tror du har rätt i det där med ”effort”, folk tänker sig liksom att deras möjlighet godhet ska sina ut. Kan ju iofs ske om det rör sig om pengar, men knappast särskilt stor risk i kontexten. Man vill liksom inte ”ge” tjänster till någon man inte säkert vet ”förtjänar” dem.

   Det där med smugglarligorna hörs ju lite hela tiden. Kan tänka att det är ett rimligt antagande mtp att många tiggare ser ut att ha samma nationalitet, har instrument från samma märke samt har samma reportoar, men då kan man ju undvika just dem istället för att anta att alla tiggare har samma ursprung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *