Tunnelbanan.

Ni vet det fruktansvärda programmet Cops som går på amerikansk Tv? Det som handlar om poliser som tar fast folk för typ droginnehav och cykelstöld och använder skitmycket övervåld. Det har fått en svensk motsvarighet i programmet Tunnelbanan som handlar om ordningsvakter som går omkring och tar hand om folk och så vidare. Jag såg det inte själv men har hört det ryktas att det även används en del övervåld av väktarna i programmet. Men givetvis är det de som är de goda.

Jag undrar verkligen hur det kan komma sig att väktare får ha med sig ett jävla filmteam när de arbetar? Okej om det ska göras typ en dokumentär eller liknande men i ett jävla underhållningsprogram? Det finns liksom inget intresse av att nyansera bilden av brottslighet eller underrätta folk om vilka rättigheter de har gentemot väktare eller så, det handlar bara om att producera underhållning på brottslingars och brottsoffers bekostnad. Hua.

5 reaktioner till “Tunnelbanan.”

 1. Alltså vakter och överhuvudtaget människor i den branschen, fan vad jag kan hata deras attityd ibland.
  Vi var några stycken som skulle till en krog i Stockholm, i Gamla Stan. Jag och en kompis delade en öl på vägen dit, och innan vi gick in svängde vi in på en gata för att dricka upp det sista och sen slängde vi den i en papperskorg. När vi kom fram till krogen sa vakten: ”Hörrni. Jag såg vad ni gjorde. Sådär kanske man kan hålla på i Linköping, men det här är faktiskt Stockholm!”
  Sen stod han och resonerade ifall han skulle släppa in oss, och gjorde det till slut med en slags ”för den här gången då, men nästa!!”-jargong. Kan varit bland det roligaste och konstigaste i mitt liv, snacka om att ta sig själv på lite för stort allvar.

  Det finns absolut jättebra vakter som gör sitt jobb, men det finns vissa andra som glömmer att dom finns ju faktiskt till för oss, inte för att kunna utnyttja sin ”makt”. Vi diskuterade det för någon vecka sedan, att klubbar egentligen borde kolla upp hur sina vakter beter sig, för vissa beter sig verkligen som svin, och får man ett otrevligt bemötande kan det förstöra hela kvällen.

  Nu kanske jag svävade bort lite, men vi pratade om detta som sagt för inte så länge sedan så jag har tänkt på det en hel del.

 2. Här i Lund har de vakter in till nationerna. De är inte så speciellt trevliga heller. Totalt dumförklarar en och dessutom har jag blivit nersprungen av en och inte ens en ursäkt kunde han slänga ur sig.

  Nä känns inte okej.

 3. Kunde inte låta bli att kommentera.. Jag har jobbat som ordningsvakt i Stockholms kollektivtrafik(SL) i över ett halvt decennium nu, och lite krog och annat vid sidan om, och tänkte bjuda på en annan infallsvinkel på din relativt vakthatande?? blogg.

  Har också sätt denna tv-serie, som är ett samarbete mellan säkerhetsföretagen,SL och titan produktion, precis som ”på liv och död” osv, meningen med programmet är inte enbart att underhålla, utan också att öka allmänhetens förståelse för ordningsvakter, och det är ju därför kollegorna glorifieras lite i serien..

  ÖVERVÅLD, denna av många människor överanvända och odefinierade kommentar som betyder allt från lagligt våld till misshandel…
  ÖVERVÅLD finns egentligen inte, det kallas misshandel om en vakt/polis/envar går för långt vid ett tjänsteutövande/envarsgrip.
  Men i denna serie som är granskad av både säkerhetsföretagen och SL så misshandlas inga resenärer, det skulle ju vara lite dumt att ta med sådana saker som får vakter och SL att se dåliga ut..

  Däremot så bedrivs det en hel del oegentligheter i serien..
  ett X antal fortkörningar dokumenteras av kamerateamet, som visserligen ej går att styrka, men värst är väl i ett avsnitt då man kan avläsa hastighetsbegränsningen till 30(på den lilla blå skärmen bredvid ratten där det också står” du kör för fort), och hastighetsmätaren till 120 under ett klipp..

  Sen så bedrivs väl några fall av olaga tvång/frihetsberövande.. tänker då i huvudsak på de gånger vakterna springer och jagar personer enbart på signalement från radion, och utan att själva ha sett gärningen, eller fått gärningsmannen utpekad av någon som sett händelsen..
  Det låter inget vidare, men lagen är tydlig med att om en person skall gripas med stöd av envarsrätten(för det är det vakterna griper folk med stöd av vid till exempel misshandel eller andra brott med fängelse i straffskalan) Bara får gripas på Bar gärning, eller flyende fot(alltså måste du för att kunna gripa någon se brottet gripa direkt, eller följa efter honom) en tredje part kan hjälpa dig att gripa tack vare att man får hjälpa annan, men då måste ju den som ”griper” vara med och peka ut den som ska gripas och varför…
  det är knappast uppfyllt av att man får ett signalement om en lila tröja och mörka byxor på en radion… och pga detta så kan man ju säga att de begår ett olaga frihetsberövande/tvång, alternativt tjänstefel vid åtminstone ett tillfälle..
  Sen sker ju vissa ingripande mot berusade/störande personer utanför det område som tillhör vakternas förordnade område, och då finns inget stöd för bruk av pl 13, eller lob.. fast det används…
  Det skulle vara kul om polisens utredare skulle sätta sig och granska och utreda denna serie, men det lär ju inte inträffa.

  Jag utför inte mitt arbete på det tveksamma, populistiska och konstiga sett som vakterna som ställt upp i ”tunnelbanan” gör, och den stora majoriteten av oss som inte känner ett behov av att stå framför en kamera och leka häftiga i uniformen, gör ett jäkligt bra, professionellt och kompetent arbete, och det är smärtsamt att se dessa mediakåta muppar springa runt och skämma ut vår arbetskår..

  Utan Vakter skulle det inte ta lång tid innan det skulle råda kaos i vårt samhälle, då den större delen av ordningshållningen sköts av oss, och som sagt är det trist att de som vill verka häftiga snarare än göra ett bra jobb är de som gärna ställer upp i en tv-serie… till skada för oss som vill sköta vårt arbete på bästa sätt, och inte känner ett behov av medial uppskattning.
  Det e väl kanske lite därför jag skriver här, ett infall, blev irriterad, men höll också med om att tunnelbanan inte är särskilt bra, visserligen från en annan synvinkel, men det är illa att se vakter begå lagbrott, och sköta sina arbeten halvdåligt..Vissa av de som medverkar är riktigt duktiga och kompetenta vakter, både framför kameran och i verkligheten, men det är ju en hel del muppar som inte verkar veta vad de pysslar med, åtminstone vad man sett av dem, och jag gillar leva i min verklighetsbild(illusion) att majoriteten av mina kollegor/arbetskamrater är kompetenta och skickliga på vad de gör… och tyvärr så är det ju inte någon majoritet av vakterna som deltar i denna serie som imponerar på mig(om en vissa)

  1. Jag har inget emot vakter på tunnelbanan, det är såklart sjukt nödvändigt. Däremot har det varit mycket snack om att väktare brukar för mkt våld samt beslagtar bevis vilket såklart är ett gigantiskt problem. Väktare/poliser etc är skit bra men våldsmonopol måste brukar med respekt.

  2. Jag tycker du har en konstig syn på en del saker, speciellt när du enligt egen utsago jobbat inom sl under en längre tid.
   Under den tiden jag jobbat inom bevakning har den större delen ov länge efterfrågat en serie/dokumentär om arbetet för att allmänheten ska få större förståelse för vårat arbete och våra rättigheter/skyldigheter. Tror inte att någon i serien är med för att leka häftig i uniform eller jobba på ett populistiskt sätt utan helt enkelt vill visa upp sin för många okända arbetsmiljö. upplever också det som underligt att du i ditt inlägg försöker trycka ner de vakter som deltar i programmet i ungefär samma ord som de många ”vakthatande” unga berusade personer som blir avvisade för det ena eller det andra gör.
   I din värld så är det detta scenario du tycker är ett bra utfört jobb: Du skall gripa någon för ett brott enligt envar, dennes vänner skyndar till platsen och du hamner i underläge. du ropar backning men kollegorna i bilen rättar sig efter gällande trafik regler nitiskt. pga bilen inte når fram till dej i tid blir du rejält skadad men lämnar ett bra signalement via radio på en av dom männen som misshandlat dej, en man som stämmer in perfekt på signalementet springer ut ifrån biljetthallen uppstressad och blodig rakt framför bilen som nu kommit fram körande i 30. Vakterna i bilen väljer nu att inte göra ngt annat en att gå ner och plåstra om dej, varpå gm avviker och går fri.

   Jag skulle bli jätte glad om svarar på detta inlägg så kan jag kanske ändra åsikt om dina tankar och värderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *