Två missförstånd rörande transsexualitet.

Blev uppmärksammad av FumikoFem på att det är transgender day idag. Måste säga att jag känner mig mer peppad på att uppmärksamma den är internationella mansdagen som inföll igår.

Jag vet inte sådär jättemycket om transsexualitet men det finns två missuppfattningar som jag märker att andra har väldigt ofta som jag skulle vilja reda ut, dagen till ära.

 1. Sammanblandningen mellan transvestit och transsexuell. Jag antar att det beror på att båda orden kan förkortas till transa, vilket skapar förvirring. Jag använder dock aldrig ordet ”transa” om en transsexuell person. En transvestit är i alla fall en person som klär sig i det andra könets kläder då och då, kanske för att uppnå sexuell njutning eller bara för att spexa. En transsexuell person är en person som har en psykisk könstillhörighet som inte stämmer överens med den fysiska, alltså att man känner sig som en man och har kropp som en kvinna eller tvärtom. Jag vore hemskt glad om folk slutade blanda ihop dessa två begrepp, för det är helt olika saker och man måste verkligen lära sig att skilja på det.
 2. Ofta hör man folk säga ”hon var en han innan” eller ”det var en tjej som blev en kille”. Nej, det är inte så det fungerar. Vilken könstillhörighet man har beror på hur man känner sig, inte på hur man ser ut. Om man känner sig som en kvinna så är man en kvinna, oavsett som man har gått igenom alla operationer eller ej. Den psykiska könstillhörigheten avgör, inte den fysiska. Så kan folk snälla sluta upp med att kalla transsexuella personer efter vad de har mellan benen, och istället börja använda den könstillhörighet de har i huvudet när de benämner dem. Om man nu nödvändigtvis måste tala om hur någon och vad hen känner sig som ser ut så kan man väl säga ”male to female” eller ”female to male” för att undvika missförstånd. Då fattar alla.

11 reaktioner till “Två missförstånd rörande transsexualitet.”

 1. Så bra att du ville uppmärksamma detta. Så väldigt få gör det. Tack för det!

  Ja, ”transa” används om transvestiter eller så säger en att ”jag ska transa till det” då en ska klä sig i det motsatta könets kläder. Det sistnämnda kallas ”cross-dressing” vilket är ord som stör mig för jag är trött på könsindelningen av kläder.

  ”trans” är annars förkortning på transsexuella. Men en hel del tror att det också är en förkortning för transvestit vilket alltså är felaktigt.

 2. Om jag förstått saken rätt (jag är ingen expert på området dock) så säger man transsexualism istället för transsexualitet. Tror det beror på att man vill understryka att det inte handlar om en sexuell läggning.

  1. Jag har hört den termen men inte att man skulle ta avstånd från den andra. Det låter dock rimligt det du säger.

  2. Åh men gu, jag reagerade inte på det fast jag borde 😛 bra att du påminde! Skriver alltid transsexualism eftersom det har inget med min sexualitet att göra. Men jag vet att Fanny inte tänkte på sexualitet heller 🙂

 3. En god folkbildningsinsats!

  Jag har sett fler än en tevedokumentär om transsexualism där berättarrösten konsekvent använde sig av fel pronomen. Naturligtvis är det inte så lätt att hålla reda på alla begrepp i sammanhanget men att respektera andra människors könsidentiteter borde vara ganska basic ettikett.

 4. Fast! Jag skulle vilja påstå att gängse uppfattning av ordet ”kön” syftar på det biologiska könet eller det som står i passet. Det du pratar om i punkt 2 handlar snarare om mentalt kön.

  Sen kan man ju orda om huruvida ordet kön ska användas för biologiskt socialt eller mentalt kön i första hand men i dagsläget betecknar det biologiskt hos majoriteten.

  1. Hos majoriteten beskriver det könstillhörigheten, som ju brukar vara densamma fysiskt och mentalt. Om man tala rom transsexuella brukar de flesta föredra att man använder det metala.

 5. ”Måste säga att jag känner mig mer peppad på att uppmärksamma den är internationella mansdagen som inföll igår.”
  antar att det ska stå än istället för är

  och vad förväntar man sig av en feminist?

  1. Ja, det var ett nedslagsfel.

   Kan för övrigt meddela att jag inte heller firar internationella kvinnodagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *