Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

”Vad bra att du aktiverar dig”.

Tänker lite på en gång när jag gick på ett politiskt möte när jag var sjukskriven för utbrändhet förra terminen. En person sa när hen fick reda på att jag var utbränd att det var ”bra att jag aktiverar mig i alla fall”. Detta är en respons som jag har fått intrycket av att många personer som är sjukskrivna av olika skäl får.

Jag upplever att detta baserar sig på bilden att en psykiskt sjuk person ligger och är helt passiv, något som inte alls behöver stämma. Många sjuka personer aktiverar sig hela tiden, men har svårt att göra det på det sätt som krävs i arbetslivet.

Detta är också en syn på saken som ofta används emot de som är psykiskt sjuka. Det antas att om en kan aktivera sig ideellt så kan en också göra det inom arbetslivet. Detta stämmer sällan. Att aktivera sig på sina egna villkor i saker en känner stort engagemang för är väldigt annorlunda mot påtvingad aktivitet som ofta är mer kravfylld och känns mindre meningsfull.

Jag tycker att det känns omyndigförklarande att berömma mig för att jag ”aktiverar” mig. Att jag är psykiskt sjuk innebär inte att jag är inkapabel att göra något, det innebär inte heller att jag saknar förmåga att avgöra vad som är bra för mig. När jag blev sjukskriven gjorde jag till en början ingenting, det var såklart inte särskilt kul men det var vad jag behövde då. om jag hade tvingat mig själv at ”aktivera” mig i det läget hade tillfrisknandet nog gått betydligt långsammare.

Många verkar sätta ett egenvärde i att psykiskt sjuka personer ska just aktivera sig, och detta har jag svårt för. Det är klart att det är bra att göra saker, men inte hur som helst. Många aktiviteter får mig att må bättre, men det finns de som får mig att må mycket sämre också. Precis som med ”positivt tänkande” så misstänker jag att det handlar mer om omgivningens idé om vad en psykiskt frisk person ska kunna göra än att må bättre i sig. Om en människa beter sig som om hen vore psykiskt frisk, det vill säga är aktiv och säger rätt saker, så kan omgivningen andas ut, trots att det kanske inte alls är vad som är lämpligt för denna människa.

6 kommentarer till ”Vad bra att du aktiverar dig”.

 • RödaHund skriver:

  Känner igen det där. Avskyr när folk säger så till mig. Som om de klappar en på huvudet ”Duktig idiot”, för att man inte ligger på soffan apatisk.

 • Angelica skriver:

  Men gud förbjude att en sjukskriven aktiverar sig för mycket. Då måste det röra sig om fusk. Som sagt, folk fattar verkligen inte skillnaden mellan att aktivera sig på sina egna villkor och på arbetsmarknadens.

 • Chiaki skriver:

  Jag tog studieuppehåll den här terminen, och jag känner mycket igen det du skriver. För min del var det så att jag inte ville göra något alls. Ändå kände jag mig pressad från alla håll att aktivera mig på något sätt ”för det skulle du må bra av” eller ”du kan ju inte bara ligga på soffan”. Så jag försökte, jag sökte ett jobb och var till och med på provanställning, men det blev alldeles för mycket. Jag kraschade helt, och nu har jag flyttat hem till mamma och vet inte alls vad jag ska göra i framtiden. Förhoppningsvis kan folk sluta tjata på att jag ska vara aktiv, för om jag orkar så kommer jag att vara det. På mina egna villkor.

 • anonym skriver:

  Vi som faktiskt inte orkar (psykiskt såklart) att aktivera oss borde också få existera tycker jag. För mig som famlar i ångest- och självhatsdimman kan det räcka med att jag håller mig själv vid liv en dag, en timme till, men det är inte tilläckligt i andras ögon.

 • E skriver:

  Jag kan tänka mig att ”vad bra att du aktiverar dig” också kommer från en tanke att man förstår att man ibland mår på ett sätt som gör att man inte klarar av att göra någonting alls, inte ens ”roliga” saker. När man då mår på ett sätt att man orkar med det ”roliga”, tyder det på att man är över ytan, på något sätt. Man kan ju fortfarande förstå skillnaden mellan att orka ha roligt, och att orka jobba. Alltså, ett ”vad bra att du aktiverar dig” kan från min sida vara ”vad skönt att du orkar med, jag ser det som ett bra tecken på att du vill detta” snarare än att ”nu beter du dig som du borde”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv