Varför inte bara sluta spekulera i om utseendehetsen ligger i vår natur eller ej och helt enkelt bara inse att den är dåligt i vilket fall.

Läste denna kommentar hos bloggkommentatorerna under detta inlägg om utseendehetsen som råder idag, framförallt hos kvinnor:

Tom hos djuren finns det ju att göra sig vackra för att hitta en partner. Kom bara på det nu. En annan grej, kan det inte vara så att det liksom finns inbyggt att bry sig om utseende, på ett eller annat sätt? Liksom mer grundläggande, att man tittar på varandra och bestämmer vilken flock man hör hemma i?

Det är väl egentligen ganska självklart att det finns inbyggt i oss att bry oss om utseendet. Om man ser det evolutionärt har det såklart varit himla viktigt att vara attraktiv för sin partner och för att markera grupptillhörighet. Men det måste ha varit minst lika viktigt om inte mer att vara smart, stark och hälsosam, så varför värderas då inte det så till den milda grad.

Det känns inte riktigt rimligt att skylla på evolutionen i det här fallet. Det är klart att våra gener alltid har ett finger med i spelet när det gäller vårt beteende, men den enorma utseendehets som råder idag kan inte vara ett resultat av att det skulle vara evolutionärt hållbart att agera så.

Allvarligt talat. Jag tror inte att påfåglar ägnar flera timmar om dagen åt att tänka på sitt utseende. Dom har det med sig från födseln och sen får det vara så. Men vi människor sätter allt annat åt sidan för att se bra ut, och det är väl inte sådär jätterimligt om man ska se till artens överlevnad.

Så jag tycker väl lite såhär, att folk ska sluta spekulera i varför det är som det är och bara erkänna att den utseendehets vi har idag är jävligt osund, oavsett om den ligger i vår natur eller inte.

5 reaktioner till “Varför inte bara sluta spekulera i om utseendehetsen ligger i vår natur eller ej och helt enkelt bara inse att den är dåligt i vilket fall.”

 1. Jag håller med dig. Dessutom bestämmer vi ju vad i utseendet som ses som attraktivt, något som har skiftat över historien.

  1. Min kommentar halverade (mysko).

   Djuren gör sig inte vackra för sin partner, de bara råkar ha färgglada stjärtfjädrar (eller vad det nu kan vara). Hur konstigt vore det inte om man hittade ett djur som frivilligt plågade sig för att se vacker ut?

   Vi har alldeles för mycket fritid i vårat samhälle helt enkelt. Tror ni förresten att skönhet kan kompensera för en taskig personlighet/svagt intellekt?

 2. Ja. När vi sen tänker på att fokusen ALLTID är på kvinnans kropp, hur extremt vanligt det är att kvinnor får komplimanger för sitt utseende, och alla oavsett om dom gillar smala/runda/mellan bidrar till problemet att fokusen ligger kvar där. Vilket just är grundproblemet.

  Tänk bara bloggar av personer som själva är feminister som säger sig vilja motverka smalhetsidealet, okej bra. Men problemet är att som sagt – fokus ligger kvar på att det är kvinnans kropp som är det beständiga, som ska värderas och dömas hela tiden.

  Hur ska vi någonsin kunna lämna detta med att fokus alltid ligger för och främst på kvinnans kropp om vi inte slutar fokusera på kvinnans kropp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *